Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 15:28
Τοπικά

Μεθυσμένη οδηγός ξήλωσε και το φανάρι στην οδό Ιωλκού

Δεν έχουν τέλος στον Βόλο τα περιστατικά σύλληψης οδηγών υπό την επήρεια αλκοόλ. Τα ξημερώματα χθες στις 3.40 μία 28χρονη Βολιώτισσα που επέστρεφε από διασκέδαση, προσέκρουσε με το ΙΧ αυτοκίνητό της με τον φωτεινό σηματοδότη στην διασταύρωση των οδών Ελ. Βενιζέλου και Ανθίμου Γαζή στην καρδιά του Βόλου.
Στην μέτρηση που της έκαναν οι αστυνομικοί διαπιστώθηκε ότι είχε στο αίμα της 2,10 mlg/L στην πρώτη μέτρηση και 1,64 mg/L στη δεύτερη μέτρηση με όριο το 0,25.





Ήδη οι αστυνομικοί είχαν συλλάβει έναν 38χρονο Βολιώτη με την ίδια κατηγορία προχθές. Στις 11 το βράδυ σε τυχαίο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο 38χρονος οδηγούσε ενώ είχε καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ που αντιστοιχεί σε 1,77 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα στην α’ μέτρηση, και 1,47 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα στη β’ μέτρηση.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες συνοδεία αστυνομικών στα δικαστήρια Βόλου και μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν σε ρητή δικάσιμο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου.

Οι παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για μέθη είναι εκατοντάδες. Ενδεικτικά το 2017 στον Βόλο ήταν 671 και 660 το 2016. Όμως, σήμερα, αυτό που κάνει εντύπωση στους αστυνομικούς, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το γεγονός ότι οι παραβάτες οδηγοί καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα αλκοτέστ σταμάτησαν να μετρούν…

Οι παραβάσεις οδηγών για αλκοόλ καταγράφουν μεγάλη αύξηση. Τον Ιανουάριο του 2018 στον Βόλο, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σημειώθηκε αύξηση κοντά στο 45%, καθώς από 42 που ήταν ανήλθαν στις 61. Στο πρώτο 9ήμερο του Φεβρουαρίου έχουν ήδη κοπεί δεκαπέντε πρόστιμα για μέθη, ενώ βεβαιώθηκαν άλλες δύο παραβάσεις, και μάλιστα πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Το επιτρεπόμενο όριο κατανάλωσης αλκοόλ για την οδήγηση είναι αυτό των 0,25 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, ενώ σε νέους οδηγούς και επαγγελματίες το όριο αυτό είναι ακόμη πιο χαμηλό και συγκεκριμένα 0,10 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα. Από τα 0,61 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα και άνω, οι παραβάσεις είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, και εκτός από διοικητικά πρόστιμα οι οδηγοί οδηγούνται στο Αυτόφωρο.

Τα δικαστήρια επιβάλλουν αυστηρές ποινές, ειδικά σε όσους παρουσιάζουν υπότροπη συμπεριφορά. Την Τετάρτη το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου επέβαλε ποινή φυλάκισης 38 μηνών χωρίς μετατροπή και χωρίς αναστολή, σε υπότροπο 34χρονο υπήκοο Αλβανίας, που πήρε τον δρόμο για τη φυλακή μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου.