Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 06:11
Τοπικά

Μεγάλες ζημιές σε οπωροφόρα στον κάμπο Λεχωνίων από τη θεομηνία






Ενέργειες του Δήμου Βόλου για αποζημιώσεις και για την ακαρπία – Διαμαρτυρία παραγωγών για την καθυστέρηση ελέγχων από τον ΕΛΓΑ

Άμεση είναι η αντίδραση του Δήμου Βόλου, μέσω των υπηρεσιών του, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που παρουσιάστηκαν από τη θεομηνία του περασμένου Σαββατοκύριακου, που επέφερε νέο πλήγμα στην παραγωγή και το εισόδημα των παραγωγών της περιοχής.

Ήδη από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, κ. Απ. Ζαρκάδα – Βεργή και την ανταποκρίτρια του ΕΛΓΑ έχουν σταλεί ενημερωτικά έγγραφα τόσο προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ, με τα οποία ζητείται να καταγραφούν άμεσα οι ζημίες και να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί και αναμένονται απαντήσεις. Όπως επισημαίνεται στα έγγραφα στη διάρκεια της θεομηνίας (ανεμοθύελλα που διήρκεσε 37 ώρες και συνεχής βροχόπτωση 24 ωρών) μεγάλες ζημιές υπέστησαν οπωροφόρα, αλλά και οπωροκηπευτικά. Ειδικά για τα οπωροφόρα, αχλάδια, βερίκοκα και κεράσια, η ζημιά επιτείνεται από το γεγονός ότι ήδη παρατηρείται ακαρπία, κάτι για το οποίο ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες και έχει ζητηθεί η παρέμβαση τους για αποζημιώσεις, καθώς η θεομηνία ήρθε να ολοκληρώσει την καταστροφή.

Όπως επισημαίνεται η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων από πλευράς παραγωγών λήγει στις 6 Ιουνίου και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων.

Στα Λεχώνια

Ιδιαίτερα πλήγηκε από τη θεομηνία η παραγωγή στον κάμπο των Λεχωνίων, για τρίτη φοά μάλιστα μέσα στο τελευταίο χρονικό διάστημα, γεγονός που διογκώνει τα προβλήματα των παραγωγών.

Όπως υπογραμμίζει ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ανω Λεχωνίων, Γιάννης Αλπάκης, οι ζημιές προκλήθηκαν σε οπωροφόρα δέντρα και συγκεκριμένα σε ποικιλίες δαμάσκηνων, στα κορόμηλα και στα λιγοστά κεράσια που υπήρχαν (αφού η φετινή παραγωγή ήταν κακή), ενώ από τη βροχή μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στις τζανεριές, που ήταν στη φάση της ωρίμανσης, με τον καρπό να σχίζεται και να πέφτει στο έδαφος.

Ο Σύλλογος έχει ήδη προχωρήσει στην αναγγελία των ζημιών προς τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ στο Δήμο Βόλου και το ίδιο πράττουν και οι παραγωγοί, με την προθεσμία να λήγει στις 6 Ιουνίου.

Οι παραγωγοί, πάντως, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους από την παράταση της αποχής των ελεγκτών του ΕΛΓΑ από την πραγματοποίηση εκτιμήσεων και την απροθυμία της Πολιτείας να ικανοποιήσει τα εύλογα αιτήματά τους. Όπως σημειώνουν «εμείς πληρώνουμε τα ασφάλιστρα που μας έχουν επιβάλλει (και τα οποία μάλιστα αν δεν καταβληθούν βεβαιώνονται, άρα και αναγκαστικά εισπράττονται μέσω Εφορίας ακόμα και με κατασχέσεις), αλλά οι εκτιμήσεις δεν γίνονται στην ώρα τους και βεβαίως έτσι καθυστερούν και οι όποιες αποζημιώσεις πρέπει να δοθούν».

Επιπροσθέτως με δεδομένη την κυβερνητική απροθυμία να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ελεγκτών, εκφράζονται και υπόνοιες για πιθανή διευκόλυνση στα σχέδια ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών να διεισδύσουν στο χώρο, ιδιωτικοποιώντας έτσι μέρος ή και το σύνολο της διαδικασίας.