Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024 19:49
ΒόλοςΤοπικά

Μας «μαγεύει» και η χριστουγεννιάτικη εμπορική αγορά του Βόλου!!!






Του Νάσιου Απόστολου, εμπόρου, θεολόγου

 Είναι γεγονός ότι η εμπορική αγορά του Βόλου μετράει τις πληγές της από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Το πρόβλημα της κρίσης, όμως, έγινε ιδιαίτερα εμφανές στην πόλη του Βόλου, από τη στιγμή που η περιοχή συνεχίζει να πλήττεται έντονα  από την αποβιομηχάνιση. Τα περισσότερα εργοστάσια της βιομηχανικής περιοχής έχουν κλείσει, με συνέπεια να έχουν χαθεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, παύση εργασιών έχουν κάνει πολλοί έμποροι συνάδελφοι, οι οποίοι, μην αντέχοντας τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη και την υπερφορολόγηση, αναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματά τους, αφήνοντας πίσω τους πολλά χρέη…Από την άλλη πλευρά, την εμφάνισή  τους στην πόλη του Βόλου έχουν κάνει δεκάδες καταστήματα εστίασης και καφετέριες, ακολουθώντας την πρακτική των υπόλοιπων πόλεων.

Τα πρώτα χρόνια της κρίσης και κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, η εικόνα της πόλης μας ήταν απογοητευτική. Ανατρέχοντας  σε ένα άρθρο μου που είχα δημοσιεύσει στον τοπικό Τύπο πριν έξι χρόνια, διαπίστωνα την έλλειψη ουσιαστικής οργάνωσης χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.Ελάχιστες εκδηλώσεις, ελλιπής χριστουγεννιάτικος φωτισμός, υποτονική διάθεση από πλευράς των καταναλωτών να κάνουν τις αγορές τους, υπήρξαν τα κύρια χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η εικόνα της πόλης και της αγοράς άλλαξε εμφανέστατα  προς το καλύτερο. Ο στολισμός είναι εντυπωσιακός, με χιλιάδες λαμπιόνια να κοσμούν τους κεντρικούς δρόμους. Πολλά παρτέρια με λουλούδια ομορφαίνουν τα πεζοδρόμια. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα έχει εντυπωσιακά μειωθεί με τους κυκλικούς κόμβους και την κατάλληλη αστυνόμευση. Η φαντασμαγορική τελετή φωταγώγησης της πόλης, η δημιουργία και λειτουργία του θεματικού πάρκου «Η εποχή των παγετώνων», η βραδιά των φαναριών, το μουσικό βαγόνι που γεμίζει μελωδίες τους γιορτινούς δρόμους της πόλης, ο πανέμορφος μπλε ουρανός και περισσότερες από 150 εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους έχουν καταστήσει τον Βόλο τον κορυφαίο προορισμό για την χειμερινή εορταστική περίοδο.

Οι έμποροι στολίζουμε τα καταστήματά μας, αναμένοντας αύξηση των πωλήσεων και ευελπιστώντας στην αναπλήρωση, κατά το εφικτό, των ζημιών ολόκληρης της χρονιάς που διανύουμε. Έχοντας ως βασικό μας πλεονέκτημα την προσωπική επαφή με τους πελάτες μας, με σύμμαχο την καλή  διάθεση και το χαμόγελο είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τόσο τους Βολιώτες πελάτες, όσο και τους χιλιάδες επισκέπτες που θα εισρεύσουν στον μαγευτικό Βόλο τις επόμενες ημέρες.