Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 05:10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρτυρία για Κατσίφα: «Οι αστυνομικοί μπούκαραν στο σπίτι του, χτύπησαν τη μητέρα του, εκείνος έφυγε στο βουνό»






Ο πρώην πρόεδρος της πολιτικής οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Λεωνίδας Παππάς, που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία μιλά στο protothema.gr για τον ομογενή Κωνσταντίνο Κατσίφα.

«Ο Κωνσταντίνος κάθε χρόνο στην πλατεία του χωριού τοποθετούσε μια πολύ μεγάλη ελληνική σημαία. Ήταν ένα παιδί που εκδήλωνε πολύ έντονα τον πατριωτισμό του. Ήθελε να δείξει έντονα την ταυτότητά του και κάθε χρόνο τοποθετούσε αυτή την τεράστια σημαία. Έτσι λοιπον το πρωί δεν βρήκε τη σημαία και είδε μπροστά του κάποιους αστυνομικούς. Έτσι υπέθεσε ότι οι Αλβανοί αστυνομικοί είχαν αφαιρέσει τη σημαία από το σημείο, που την έβαζε κάθε χρόνο. Εξοργίστηκε έγινε ένας φραστικός διαπληκτισμός με τους αστυνομικούς. Κάποιος από τους αστυνομικούς του έδειξε το όπλο του και εκείνος θολωμένος πήγε και πήρε το δικό του όπλο και πυροβόλησε για εκφοβισμό στον αέρα. Δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει κάποιον. Αν ήθελε να σκοτώσει θα σκότωνε αλλά δεν ήθελε», ανέφερε ο κ.Παππάς.

Και πρόσθεσε: «Στη συνέχεια μετά από αυτό πήγε στο χωριό για να κρυφτεί. Πήγε σε μια εγκαταλελειμμένη δεξαμενή για να κρυφτεί την ώρα που τον καταζητούσαν οι Αλβανοί αστυνομικοί. Ίσως περίμενε να έρθει το βράδυ για να διαφύγει. Δυστυχώς όμως τον εντόπισαν. Αυτό που λένε στο χωριό είναι ότι επί μια ώρα ακούγονταν πυροβολισμοί γιατί κανένας δεν μπορούσε να πλησιάσει. Υπάρχουν δυο εκδοχές. Η πρώτη λέει ότι η αλβανική αστυνομία του είπε να παραδοθεί αλλά εκείνος αρνήθηκε και παράλληλα πυροβολούσε και όταν του τελείωσαν οι σφαίρες βγήκε έξω φωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάδα» και φαίνεται να επιλέγει το θάνατο χωρίς να παραδίνεται. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή οι Αλβανοί αστυνομικοί να τον εκτέλεσαν επί τόπου και θέλοντας όμως να φανεί ως συμπλοκή πυροβολούσαν μόνοι τους για να φανεί ότι υπήρξε συμπλοκή. Δυστυχώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την αλήθεια».

«Μίλησα ο ίδιος με τους γονείς και μάλιστα μου είπαν ότι τη στιγμή που τον αναζητούσαν, Αλβανοί αστυνομικοί μπούκαραν στο σπίτι της οικογένειας κάνοντάς το άνω κάτω ενώ δεν δίστασαν να χτυπήσουν και τη μητέρα του Κώστα με το κοντάκιο όπλου. Για να ομολογήσει το που κρύβεται το παιδί της ενώ οι γονείς δεν γνώριζαν κάτι», σημείωσε ο κ.Παππάς.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε η μητέρα του δεν γνωρίζει ότι το παιδί της είναι νεκρό, αλλά ότι έχει συλληφθεί. Ο Κωνσταντίνος ήταν πατέρας ενός 13χρονου κοριτσιού και η σύζυγός του από την Κρήτη. Η αλήθεια έιναι ότι ήταν διαζευγμένος ενώ τα τελευταία δυο χρόνια γίνονταν προσπάθειες επανασύνδεσης. Εργαζόταν ως σιδεράς και στα αλουμίνια και δούλευε και Ελλάδα και Αλβανία», κατέληξε.