Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 13:40
Κόσμος

«Μαζεύουν» τα Σκόπια τη δήλωση Ζάεφ «δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία»






Οι προκλητικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ πως τα Σκόπια θα είναι η μοναδική χώρα που θα λέγεται «Μακεδονία» βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών προκάλεσαν αναταραχή και τη… διόρθωση του σκοπιανού πρακτορείου.

Το πρακτορείο ΜΙΑ διόρθωσε τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού μετα από ελληνική διπλωματική παρέμβαση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η αρχική δήλωση

Αρχικά σύμφωνα με το μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα και εν μέσω πιέσεων για το δημοψήφισμα ο Ζόραν Ζάεφ φέρεται να είπε μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς: «Καταλαβαίνω την αναταραχή που υπάρχει στη διασπορά σχετικά με τον προσδιορισμό “Βόρεια” στο όνομα, το οποίο δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό. Αλλά δεν υπάρχει άλλη χώρα “Μακεδονία” εκτός από το δική μας» για να προσθέσει: «Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι η Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι η Βουλγαρία. Αυτή είναι μόνο η “Μακεδονία” μας και δεν θα υπάρξει άλλη στον κόσμο».

ΝΔ: «Αυτές είναι οι πραγματικές επιπτώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών»

Οι δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ. «Οι νέες δηλώσεις του κ. Ζάεφ δείχνουν ποιες είναι οι πραγματικές επιπτώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτές που  η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί, από την πρώτη στιγμή, να αποτρέψει με κάθε τρόπο. Τι έχουν άραγε να πουν σήμερα οι κ. Τσίπρας και Καμμένος εκτός του να ανανεώνουν τους όρκους πίστης τους για να μην χάσουν τις καρέκλες τους;».

Η αλλαγή στη διατύπωση

Μετά τις αντιδράσεις και διπλωματική παρέμβαση της Αθήνας, όπως μετέδωσε ο Alpha, επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές, η διατύπωση άλλαξε και το MIA μεταδίδει πως ο Ζάεφ φέρεται να δήλωσε: «Ενα μέρος της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα, ένα στη Βουλγαρία και ένα στη χώρα μας και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί».

Πηγή: iefimerida.gr