Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 22:10
Τοπικά

Μαγνησία: Χάθηκαν 1.270 θέσεων εργασίας στο χώρο της οικοδομής






Θηλιά στο λαιμό της οικοδομής έδεσε η οικονομική κρίση. Η βουτιά στην οικοδομική δραστηριότητα αποστέρησε εκατοντάδες θέσεις εργασίες. Η πενταετία 2010-2015 μείωσε το εμβαδόν των οικοδομών στα 25.000 τετραγωνικά μέτρα από 115.000 τετραγωνικά μέτρα τα έτη και 230.000 τετραγωνικά μέτρα τα έτη 2001-2005. Το αποτέλεσμα; Χίλιοι διακόσιοι εβδομήντα εργαζόμενοι να οδηγηθούν στην ανεργία την τελευταία πενταετία και 2.880 τα τελευταία δέκα έτη.

Σοκαριστικά τα στοιχεία από την πορεία της οικοδομής στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, τα οποία θα παρουσιαστούν σήμερα στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος που πραγματοποιείται στο Βόλο στο ξενοδοχείο Park.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Κατασκευαστών Μαγνησίας, οι θέσεις εργασίας την επίμαχη πενταετία κατέβηκαν στις 350 από 1.620 την πενταετία 2006-2010. Η πτώση στην οικοδομή συμπαρέσυρε στο οικονομικό περιθώριο όλα τα συναφή επαγγέλματα τεχνιτών, εμπόρων, μέχρι μηχανικών και κατασκευαστών.

Το 2015 το συνολικό εμβαδόν των οικοδομών ήταν 11.000 τετραγωνικά μέτρα όταν το 2005, χρονιά με ρεκόρ στην οικοδομική δραστηριότητα της τελευταίας 15ετίας, ήταν 334.000 τετραγωνικά μέτρα. Τα ημερομίσθια το 2015 κατέβηκαν στις 27.000 από 835.000 το 2005, οι θέσεις εργασίας ήταν μόλις 155 όταν το 2005 ήταν 4.630…

Η οικονομική κρίση και η τεράστια ανεργία είναι τα θέματα που θα θίξει εξάλλου η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, η οποία θεωρεί ότι η Οικοδομή, ελαφρυμένη από τα δημευτικά βάρη, θα μπορούσε να ξαναγίνει σοβαρός παράγοντας αντιμετώπισης της Οικονομικής κρίσης, και κυρίως σοβαρός τρόπος μείωσης της ανεργίας, χωρίς πολλά προαπαιτούμενα, που σ’ αυτή την συγκυρία δεν μπορούν να υπάρξουν.

Η συνεδρίαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί παρουσία και του ίδιου του προέδρου της Ομοσπονδίας Δημήτρη Καψιμάλη, θα συζητήσει για την αναγκαιότητα αναστολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι 31/12/2018, φόρου 3% στις μεταβιβάσεις ακινήτων προς κατοίκους χωρών και απαλλαγής από ΕΝΦΙΑ, απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ των αδιάθετων και χωρίς μίσθωση ακινήτων των οικοδομικών επιχειρήσεων διότι αποτελούν εμπόρευμα προς πώλησης, προσφυγής στο ΣΤΕ για κατάργηση της αντισυνταγματικής επιβολής ΕΝΦΙΑ στα αδιάθετα και χωρίς μίσθωση ακίνητα των επιχειρήσεων μας.

Η Ομοσπονδία πιστεύει ότι στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο για τα αυθαίρετα πρέπει μεταξύ άλλων να υπάρχει πρόβλεψη αυστηρότατων ποινών για τους παρανομούντες στα ακίνητα μετά την έγκριση από την βουλή του νομοσχεδίου και ότι για να ενταχτούν όλοι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στις νέες ρυθμίσεις θα πρέπει οι νέες εισφορές σε χρήμα να προσαρμοστούν στα νέα πραγματικά εισοδήματα των Ελλήνων.

Η Ομοσπονδία λέει όχι στον Πλειστηριασμό από ξένα funds της ιδιοκτησίας των Ελλήνων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Μαγνησίας, Παναγιώτης Οικονόμου θα αναφερθεί στον αντίκτυπο της κρίσης στην οικοδομή και τα αποτελέσματά της. Ειδική αναφορά θα κάνει στην επιβολή ΦΠΑ 23% στις μεταβιβάσεις ακινήτων, το αντίκτυπο από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ στην ιδιοκτησία, ενώ θα αναπτύξει έρευνα για τις συνέπειες της υπερφορολόγησης.

ΠΗΓΗ: εφ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ