Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 10:51
Τοπικά

Μαγνησία: Αντίδρασεις εγείρει ο νόμος για το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων – Σε ισχύ τίθεται από την 1 Ιουλίου






Σε ισχύ τίθεται από την Κυριακή 1 Ιουλίου ο νόμος 4512/2018 που καθορίζει το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και στο νομό Μαγνησίας. Ο νέος νόμος προκαλεί αντιδράσεις και ανάβει φωτιές στις τάξεις των φαρμακοποιών του νομού. Προβλέπει κυρώσεις για όσους τηρούν το υποχρεωτικό ωράριο και ξεφεύγουν, αλλά το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι δεν προβλέπει καμία επίπτωση για όσους έχουν διευρυμένο ωράριο και θα μπορούν να λειτουργούν όσες ώρες επιθυμούν άνω των 40 ωρών εβδομαδιαίως που ορίζει ο νόμος, ακόμη και 24ωρη λειτουργία των φραμακείων, εκτός της Κυριακής.

Επιπλέον, στις προσόψεις των φαρμακείων υποχρεωτικά θα πρέπει να υπάρχουν δύο καταστάσεις με τα φαρμακεία που διημερεύουν και διανυκτερεύουν, καθώς και με όσα θα δηλώνουν διευρυμένο ωράριο.Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι θα είναι ανέρχονται σε 70 σε σύνολο 240 φαρμακείων που λειτουργούν σ όλο τον νομό Μαγνησίας.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κώστας Ματσιόλης ανέφερε ότι με το νέο νόμο δημιουργείται συνθήκη αθέμιτου ανταγωνισμού και δημιουργούνται επι της ουσίας δυο κατηγορίες φαρμακοποιών.Επίσης κατήγγειλε ότι οι Ευρωπαίοι δεν επέβαλαν στην Ελλάδα τέτοιες διατάξεις και έκανε λόγο για συμφέροντα εντός της χώρας που πιέζουν για το κλείσιμο και τη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στο κλάδο των φαρμακοποιών.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας ανέφερε ακόμη ότι πριν την εφαρμογή του νόμου δεν έγινε καμία διαβούλευση μεταξύ του υπουργείου και του κλάδου των φαρμακοποιών, ενώ κατήγγειλε ότι «τόσο το ωράριο, όσο και το χαράτσι στους φαρμακοποιούς για φάρμακα που θα επιλέγει ο ασθενής από 1 Ιουλίου, δείχνουν ότι η Πολιτεία δεν θέλει το φαρμακείο της γειτονιάς.
Το νέο υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας φαρμακείων σε ότι αφορά τα φαρμακεία του Δήμου Βόλου που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των φαρμακείων της δύναμης του Συλλόγου μας θα είναι το εξής: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 08:00π.μ. έως και τις 14:00μ.μ. και Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 17:00 μ.μ. έως και 21:00 μ.μ. Σάββατο κλειστά, Κυριακή υποχρεωτική αργία.Η διημέρευση θα αρχίζει από 08:00 π.μ. έως 21:00 μ.μ., η δε διανυκτέρευση από 21:00 μ.μ. έως 08:00 π.μ.. Επιπλέον, για τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή η διανυκτέρευση θα είναι χωρίς την μεσημεριανή διακοπή από το πρωί 08:00 π.μ. έως 08:00 π.μ. της επόμενης ημέρας