Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 15:23
Τοπικά

Μαγνησία: Αναβίωσε στα Καλά Νερά το έθιμο αγιασμού των αλόγων






Το παραδοσιακό έθιμο του αγιασμού των αλόγων αναβίωσε σήμερα στα Καλά Νερά του δήμου Νοτίου Πηλίου, στο πλαίσιο της γιορτής της Αναλήψεως του Χριστού.

Άλογα και ιππείς συγκεντρώθηκαν όπως κάθε χρονιά στο χωριό στο πλαίσιο των καθιερωμένων εκδηλώσεων που πλέον τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Νοτίου Πηλίου και του τοπικού συλλόγου Τουριστικής Ανάπτυξης. Το έθιμο έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στον χρόνο. Από τότε που οι κάτοικοι των γύρω ορεινών χωριών κατέβαιναν εκείνη τη μέρα για να κάνουν το πρώτο καλοκαιρινό τους μπάνιο. Αποτελεί δε πόλο έλξης για πολλά σχολεία όλων των βαθμίδων, τα οποία επιλέγουν εκείνη την ημέρα για να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές εκδρομές και να επισκεφθούν τα Καλά Νερά.

αλογα 3

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 11.30 το πρωί με την άφιξη της εικόνας της Αναλήψεως, ακολούθησε αγιασμός από τον μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, ο οποίος απένειμε αναμνηστικά δώρα στους ιππείς.

άλογα 2

Τέλος πραγματοποιήθηκε παρέλαση αλόγων και εντυπωσιακών αμαξών και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά συγκροτήματα των πολιτιστικών συλλόγων Μηλεών και Δράκειας και λαϊκό πανηγύρι με τη συμμετοχή της καλλιτέχνιδας του παραδοσιακού τραγουδιού Γωγώς Τσαμπά.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ