Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:51
Κόσμος

Μαίνεται ο πολιτικός «εμφύλιος» στα Σκόπια – Σενάριο πρόωρων εκλογών στις 25 Νοεμβρίου






Ανοιχτή σύγκρουση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την εθνικιστική αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ αναφορικά με όσο πρέπει να γίνουν μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να διαμηνύει πως οι αποφάσεις πρέπει να έχουν ληφθεί έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ο Ζάεφ απέρριψε αιτήματα του κόμματος VMRO για τεχνοκρατική κυβέρνηση θητείας 100 ημερών και για ειδική έρευνά με καινούργιο γενικό εισαγγελέα όσον αφορά στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για παρατυπίες στην ψηφοφορία.

Άφησε παράλληλα να εννοηθεί ότι πρόθεσή του είναι να επισπεύσει την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, εάν δεν συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων για αναθεώρηση του Συντάγματος -ένα σενάριο, που φαντάζει πλέον όλο και πιο πιθανό, δεδομένων των διαφωνιών με το VMRO. Δίχως την αντιπολίτευση, δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 80 έδρες στην 120μελή Βουλή των Σκοπίων. Πιθανότερη ημερομηνία πρόωρων εκλογών είναι η 25η Νοεμβρίου.

«Γύρω στις 10 Οκτωβρίου είναι η διορία για να πούμε στους πολίτες ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ελπίζω πως θα μπορούμε να ανακοινώσουμε την διασφάλιση της πλειοψηφίας δύο τρίτων» δήλωσε ο Ζάεφ, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Σε μια ακόμη ένδειξη του πολιτικού χάσματος, ο Ζάεφ ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, καθώς δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουν.