Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 22:32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μίνι» Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό: Τι θα ζητήσει η Ελλάδα






Η άμεση επιτάχυνση στη μετεγκατάσταση των προσφύγων και η ενίσχυση της συνεργασίας με την Frontex στο Αιγαίο και τα βόρεια σύνορα, είναι ανάμεσα στα ζητήματα που θα θέσει ο πρωθυπουργός, στη «μίνι» Σύνοδο κορυφής στη Βιέννη.

Οι εργασίες ξεκινούν περίπου στις 12:30, με θέμα τη «βαλκανική οδό» και τη συμμετοχή 10 χωρών, της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της ΠΔΓΜ, της Σερβίας και της Σλοβενίας. Ακόμη θα μετάσχουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Από τις τοποθετήσεις του στη Νέα Υόρκη, από όπου έφτασε στη Βιέννη χθες το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, από κοινού, διεθνώς και σε επίπεδο ΕΕ. Στη συνέντευξή του στη Wall Street Journal, είχε ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Αθήνα να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση παρά το πολιτικό κόστος, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου ότι διαφορετικά θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Ένωσης.

Στη Σύνοδο, η Ελλάδα- σύμφωνα με το ΑΠΕ- θα τονίσει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη της:

– Αμεσης επιτάχυνσης των μετεγκαταστάσεων

– Εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων με τις χώρες προέλευσης για επιστροφές

– Αμεσης αύξησης των στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου για το Ασυλο (EASO) για στήριξη της Υπηρεσίας Ασύλου στην χώρα μας

– Ενίσχυσης συνεργασίας με την Frontex τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές ότι οι παράνομες οδοί έχουν κλείσει και έχουν αντικατασταθεί με νόμιμες

– Αμεσης εφαρμογή της απόφασης για Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή

Ακόμη, στις ελληνικές θέσεις είναι η αύξηση της υποστήριξης προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες, ενίσχυση των επιστροφών ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και της επανεγκατάστασης και επαναπροώθησης όλων εκείνων που την χρειάζονται και αύξηση των πρωτοβουλιών αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr