Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 15:29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Στουρνάρα: Η κρίση δεν έχει τελειώσει – Φέτος δεν πιάνουμε τους στόχους






Η κρίση δεν έχει τελειώσει φέρεται να διαμηνύει ανώτατο στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδας μετά την συνάντηση που είχε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας με εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που είναι πολύ κοντά στον Γιάννη Στουρνάρα, ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι για να βγει η χώρα από την κρίση χρειάζονται ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Η πρόβλεψη της ΤτΕ είναι ότι θα υπάρξει στη χώρα ανάπτυξη 2,5% το 2017 και ύφεση 0,3% για φέτος. Επιπλέον θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος στο 0,8% του ΑΕΠ, την ώρα που ο στόχος του Μνημονίου είναι 0,5%. «Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Κανείς δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο. Τα περισσότερα έχουν γίνει ήδη, λίγα μένουν να γίνουν» έλεγε η ίδια πηγή για να συμπληρώσει: «Θα βγούμε από την κρίση, αν φερθούμε έξυπνα».

Η Τράπεζα της Ελλάδος επανέλαβε στους Θεσμούς τη θέση της για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, μετά το 2018 – πρόταση η οποία φέρεται να έχει βρει «ευήκοα ώτα» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EΚΤ). Οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρεται να απάντησαν πως για το θέμα αυτό υπεύθυνο είναι το Eurogroup,

Για επενδύσεις, άποψη της ΤτΕ είναι πως συνιστούν «κομβικό σημείο για να προχωρήσει η οικονομία» υπό την αίρεση βέβαια ότι προηγουμένως θα λυθούν κάποια θέματα όπως είναι οι άδειες γης.

Ως προς την επιστροφή καταθέσεων η πηγή προσκείμενη στον Γ. Στουρνάρα, σημείωνε ότι η καθαρή επιστροφή καταθέσεων από τις 25 Μαΐου (οπότε ολοκληρώθηκε η προηγούμενη διαπραγμάτευση) έως σήμερα ανέρχεται σε 4,6 δις ευρώ. Τόνιζε δε ότι θετικά κινείται η αγορά των repos.

Με τους θεσμούς συζητήθηκε το θέμα των κόκκινων δανείων, της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Πηγή: iefimerida.gr