Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 16:23
Τοπικά

Δήμος Βόλου: Λάσπη… μέχρι τ’ αστέρια από την αντιπολίτευση για το Αστεροσκοπείο!






Κατ αρχήν απόφαση για το οικόπεδο στον Αγ. Στέφανο – Βρόμικα υπονοούμενα και σαθρές καταγγελίες κατά του Γιώργου Μουλά από ΣΥΡΙΖΑίους και «ορφανά» του Σκοτινιώτη, που λειτουργούν πλέον σαν μέτωπο…

Για πολλοστή φορά οι μειοψηφίες του δημοτικού συμβουλίου Βόλου και συγκεκριμένα οι ανεξαρτητοποιηθέντες σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ και τα «ορφανά» του Πάνου Σκοτινιώτη και του ΠΑΣΟΚ, απόδειξαν την μνημειώδη αδυναμία και την χαρακτηριστική έλλειψη υπευθυνότητας που τους διακρίνει και όχι μόνο καταψήφισαν τη σχεδόν δωρεάν (ελάχιστο τίμημα μερικών χιλιάδων ευρώ) παραχώρηση μιας έκτασης 25 στρεμμάτων, στον Αγ. Στέφανο, που ανήκει στο συνεταιρισμό δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και την μελέτη αξιοποίησης για τη δημιουργία στην περιοχή αστεροσκοπείου – πλανητάριου, αλλά και με τη δημιουργία υποδομών για τους κατοίκους της αναπτυσσόμενης συνοικίας και συγκεκριμένου ενός κοινωνικού κέντρου αλλά και αθλητικών χώρων.

Βέβαια η εισήγηση τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αλλά η πολιτική μιζέρια, ο ρεβανσισμός και η μικροψυχία των συγκεκριμένων συμβούλων, δηλητηρίασε και πάλι το κλίμα, αφού με κοινό υπόμνημα που κατέθεσαν προσπάθησαν με υπονοούμενα και αστήρικτες καταγγελίες να εμφανίσουν τη διαδικασία ως προϊόν συναλλαγών, επειδή πρόεδρος του Συνεταιρισμού είναι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γιώργος Μουλάς.

Και αυτά παρά το γεγονός ότι από τον ασκούντα χρέη Δημάρχου Βόλου, κ. Θάνο Θεοδώρου, υπογραμμίστηκε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται για συμφωνία ή έστω συναλλαγή μεταξύ φυσικών αλλά μεταξύ Νομικών Προσώπων (Δήμου και Συνεταιρισμού) και πως σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια κατ αρχήν απόφαση και ότι για το τελικό τίμημα θα υπάρξει νέα απόφαση, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του συνεταιρισμού με την Εφορία για τα βάρη (ΕΝΦΙΑ) που θα υπάρξουν. Απαντώντας σε όσες μειοψηφίες έκαναν λόγο για συναλλαγές ο κ. Θεοδώρου τόνισε: «Λάθος τρόπος για να κάνετε ορισμένοι μικροπολιτική. Η τακτική της λάσπης πρέπει να σταματήσει».

Την αξία του ακινήτου, που προτίθεται να αγοράσει ο δήμος και που σήμερα υπολογίζεται στα 364.599 ευρώ σύμφωνα με τη ΔΟΥ Βόλου, θα εκτιμήσει το Σώμα Ορκωτών Λογιστών. Ιδίως μετά τη δημόσια αναγνώριση του λάθους υπολογισμού ΕΝΦΙΑ από τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη και την υπουργική απόφαση που αναμένεται για τη διόρθωση του ποσού, ξεπερνιέται και το αγκάθι των οφειλών που βαρύνει την έκταση. Υπολογίζεται δε ότι τελικά θα κυμανθεί στις 10. 000, περίπου, ευρώ!

Η έκταση θεωρείται ως η μόνη κατάλληλη για την εξυπηρέτηση αναγκών του δήμου και συγκεκριμένα για την ανάπτυξη κοινωφελών δραστηριοτήτων. Οπως αναφέρεται στην εισήγηση, στο συγκεκριμένο χώρο θα χωροθετηθεί το αστεροσκοπείο – πλανητάριο, κοινωνικό κέντρο αλλά και αθλητικοί χώροι. Ο οικισμός του Αγίου Στεφάνου αποτελεί οικισμό της πόλης του Βόλου, συνέχεια των Νέων Παγασών. Ο οικισμός αποτελείται από 1.050 οικόπεδα και ο πληθυσμός του αναμένεται στο άμεσο μέλλον να φθάσει περίπου στους 5.800 κατοίκους σύμφωνα με μελέτη του Γ.Π.Σ.

Η αγορά του οικοπέδου, είχε αποφασιστεί και σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, εναντίον της οποίας είχε προσφύγει η παράταξη της Επιλογής Ευθύνης.

Υπέρ της συγκεκριμένης αξιοποίησης επιχειρηματολόγησαν τόσο ο γραμματέας του Συνεταιρισμού ( ο κ. Μουλάς απείχε για λόγους δεοντολογίας) όσο και ο πρόεδρος της Εταιρίας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, ο καθηγητής – λυκειάρχης, κ. Κων. Μαυρομμάτης