Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 11:29
Τοπικά

Κ. Παπανάτσιου: Έλεγχοι για πάταξη φοροδιαφυγής – λαθρεμπορίου






Απολογιστικό χαρακτήρα, της μέχρι τώρα πορείας της κυβέρνησης,  είχε η σημερινή συνέντευξη τύπου που έδωσε η Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, λίγο πριν τις επισκέψεις της, στο Νοσοκομείο Βόλου και στον Οργανισμό Λιμένος μαζί με τους βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλλή και Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, καθώς και τον βουλευτή Τρικάλων, Σάκη Παπαδόπουλο.

Η κ. Παπανάτσιου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στις 26 Ιανουαρίου, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι, ούτε τέταρτο μνημόνιο. Τόνισε, παράλληλα ότι προτεραιότητα του Υπουργείου Οικονομικών είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου, κυρίως των καπνικών, και της φοροδιαφυγής, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αγρότες δεν έχουν λόγους να βγουν με τα τρακτέρ στους δρόμους, παρότι οι 40 αγρότες από όλη την Ελλάδα, που συναντήθηκαν χθες, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, εμφανίστηκαν απογοητευμένοι.

Σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου η οικονομία της χώρας σταθεροποιείται και μπαίνει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ υπάρχει η υπόσχεση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι τα παραμετρικά έσοδα του προϋπολογισμού θα διανεμηθούν στους αδύναμους οικονομικά πολίτες και εφόσον επιτευχθεί  μείωση του πλεονάσματος, θα μειωθεί η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές για τους επαγγελματίες που πλήττονται.

Φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο

Κύρια προτεραιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου, είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής. Για το λόγο αυτό εντατικοποιούνται οι προληπτικοί έλεγχοι, κυρίως για τα καπνικά προϊόντα, σε συνεργασία και με άλλες χώρες που έχουν εμπειρία ως προς την ιχνηλασιμότητα, ενώ σύντομα θα πραγματοποιηθεί και το 2ο Συνέδριο για το λαθρεμπόριο στα προϊόντα καπνού. Παράλληλα, όπως είπε η κα Παπανάτσιου, γίνεται προσπάθεια για έλεγχο και πάταξη του λαθρεμπορίου και στα καύσιμα. Στο πλαίσιο αυτό θα εφαρμοστεί ο νόμος του 2013 και το σύστημα εισροών και εκροών θα τοποθετηθεί και σε δεξαμενές πέρα από τα πρατήρια καυσίμων, ενώ  ήδη έχουν εκδοθεί τέσσερις Υπουργικές Αποφάσεις, σχετικά με το θέμα αυτό.

Αναφερόμενη στο νόμο για το «πλαστικό χρήμα» και το χτίσιμο του αφορολόγητου, η Υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν υπάρχει διάθεση τιμωρίας των καταναλωτών και των επαγγελματιών, αλλά πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνει συνήθεια η χρήση πλαστικού χρήματος και η έκδοση αποδείξεων. « Αν όλοι έκοβαν αποδείξεις, δεν θα υπήρχε ΕΝΦΙΑ, ούτε έμμεσοι φόροι», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου είναι, ως το τέλος του 2018, όλοι οι επαγγελματίες να έχουν προμηθευτεί μηχανήματα POS.

Για το φορολογικό

Δύσκολο αλλά δίκαιο χαρακτήρισε το φορολογικό σύστημα η κ.  Παπανάτσιου,  τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι, ενώ τόσο οι αγρότες όσο και οι επαγγελματίες με εισόδημα ως 20.000 ευρώ, μέσω του χαμηλού φορολογικού συντελεστή, θα δουν κάτι καλύτερο στη φορολογία τους για την φετινή χρονιά, καθώς και ελάφρυνση των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Για τους αγρότες

Ερωτώμενη σχετικά με τους αγρότες και την απογοήτευση που εκφράστηκε από την αντιπροσωπεία των 40 αγροτών από όλη την Ελλάδα, που συναντήθηκαν με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, η κ. Παπανάτσιου εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν έχουν λόγους για να βγουν με τα τρακτέρ στους δρόμους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μέσα στο 2016 μοιράστηκαν 3,5 δις ευρώ στους αγρότες, πληρώθηκαν όλες οι ενισχύσεις ως το τέλος του χρόνου, αλλά και ενισχύσεις που ήταν απλήρωτες από το 2011. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, το ΕΣΠΑ, αλλά και ο αναπτυξιακός νόμος.

Για την μειωμένη κίνηση στην αγορά

Σύμφωνα με την κα Παπανάτσιου, η αγοραστική κίνηση θα τονωθεί, καθώς η 13η σύνταξη «έπεσε» στην αγορά, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 θα ολοκληρωθούν οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα γυρίσουν στην αγορά.

Ερωτώμενη εξάλλου σχετικά με τον ακατάσχετο λογαριασμό για τους επαγγελματίες, τόνισε ότι αυτό είναι ένα θέμα που δεν έχει λήξει. Όπως ανέφερε, υπάρχει ήδη το ακατάσχετο των λογαριασμών μέχρι τα 1.250 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ είναι σε ισχύ και εγκύκλιος του Υπουργείου προς τις ΔΟΥ, βάσει της οποίας μετά από αίτηση των επαγγελματιών μπορεί να γίνει μείωση του ποσού που κατάσχεται από τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Επιπλέον – όπως είπε –  προχωρά και το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, οπότε θα δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να ρυθμίσουν οφειλές προς τις τράπεζες και το δημόσιο.

Για τα τέλη κυκλοφορίας

Σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου, το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ήδη ένα πιο αξιοκρατικό και αναλογικό σύστημα για τα τέλη κυκλοφορίας, που θα λαμβάνει υπόψη την παλαιότητα, τους ρύπους και τον κυβισμό, και θα ισχύσει το 2018.

Για τα έργα στη Μαγνησία

Ερωτώμενη σχετικά με θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, η κα Παπανάτσιου τόνισε ότι τόσο η ίδια όσο και οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζουν καλά τα προβλήματα της περιοχής.

Όπως είπε η Υφυπουργός, οι μελέτες για τον Περιφερειακό της Αγριάς και της Ζαγοράς, που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, βρίσκονται σε πορεία ολοκλήρωσης, ενώ είναι συνεχής η επικοινωνία του Υπουργείου με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων, Δ. Κολυνδρίνη και σύντομα θα ανακοινωθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τα έργα που έχουν προταθεί από την Περιφέρεια.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ