Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 12:32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Κυριάκου-Τσίπρα για τη βαριοπούλα και τους αντιεξουσιαστές






Σε σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για θέματα ασφάλειας των πολιτών εξελίχθηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που είχε ζητήσει ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Οι τόνοι ανέβηκαν, με ξεχωριστή αναφορά να γίνεται και σε ζητήματα τρομοκρατίας, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «η απόσταση που χωρίζει μία βαριοπούλα από μία μολότοφ και μία μολότοφ από ένα καλάσνικοφ είναι τελικά μικρή».

Η ξεχωριστή αναφορά έγινε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τη δράση του Ρουβίκωνα και ιδιαίτερα την πρόσφατη επίθεση στα γραφεία του «Πρώτου ΘΕΜΑτος», καθώς επισήμανε ότι «τελευταία μάλιστα ξεκίνησαν επιθέσεις σε ΜΜΕ μη αρεστά στην κυβέρνηση».

«Γιατί γίνονται ανεκτά τέτοια φαινόμενα; Μήπως τελικά υπάρχουν στελέχη σας, τα οποία βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον αντιεξουσιαστικό χώρο;» αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, για να λάβει την απάντηση του κ. Τσίπρα ότι «οι αριστεροί δεν έχουν σχέση με αντιεξουσιαστές». «Όλοι οι τρομοκράτες προέρχονται από τη μήτρα της άκρας Αριστεράς» σχολίασε εκ νέου ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε, υπογραμμίζοντας ακόμη ότι «το “άβατο” των Εξαρχείων, όπως το χαρακτήρισε ο δικός σας υπουργός, ο κ. Τόσκας, παραμένει άβατο. Και θεαματικό αποκορύφωμα και επιβεβαίωση των όσων σας λέω ήταν η ένοπλη -προσέξτε!-, η ένοπλη πορεία αναρχικών στην καρδιά της Πρωτεύουσας πριν από λίγες εβδομάδες. Οι άνθρωποι αυτοί δεν πέρασαν μόνο τον Ρουβικώνα της παραβατικότητας, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, κάθε νόμο και κάθε κανόνα. Εμφανίζονται ανενόχλητοι, επιτίθενται ανενόχλητοι, φεύγουν ανενόχλητοι και μάλιστα, τελευταία βλέπω με ενδιαφέρον ότι έχουν στοχοποιήσει και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία είναι μη αρεστά στην κυβέρνηση».

»Τι συμβαίνει, κύριε Τσίπρα; Γιατί γίνονται αρεστά τέτοια φαινόμενα; Μήπως τελικά και σήμερα ακόμα υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ κάποιων στελεχών σας και του αντιεξουσιαστικού χώρου; Και μην σπεύδετε να μας κατηγορήσετε για σπέκουλα, διότι, ξέρετε, δυστυχώς, τα ίδια τα γεγονότα σας διαψεύδουν. Να θυμίσω σε αυτό εδώ πέρα το Σώμα ποια ήταν η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, του κ. Παρασκευόπουλου; Ήταν η ικανοποίηση σχεδόν όλων των αιτημάτων των φυλακισμένων τρομοκρατών. Και το ενδιαφέρον σας για την αποφυλάκιση του καταδικασμένου πέντε φορές σε ισόβια για πέντε δολοφονίες Σάββα Ξηρού, είναι τουλάχιστον ύποπτο. Βέβαια, δικό σας στέλεχος -φαντάζομαι ο κ. Λάμπρου δεν έχει διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ- είχε αναλάβει τις «διαπραγματεύσεις» με αρκετούς έγκλειστους στον Κορυδαλλό».
Ακολούθησαν οι εξής διάλογοι, με βάση τα πρακτικά της Βουλής

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Τι ψέματα είναι αυτά;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΚΗ: Λέτε ψέματα.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Στον κ. Πανούση να τα πείτε. Μην τα λέτε σε εμένα. Αυτός τα λέει.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ  ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Να διαβάσετε για τον Κανελλόπουλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κάντε ησυχία, παρακαλώ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ  ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Ψέματα είπε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κύριε Μπαλαούρα, κάντε ησυχία, παρακαλώ. Ακούμε με προσοχή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κάντε και εσείς ησυχία, παρακαλώ. Ελάτε, κύριε Μητσοτάκη, συνεχίστε.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Αναρωτιέμαι, κύριε Τσίπρα, αν και σήμερα ακόμα εξαργυρώνετε κάποια γραμμάτια.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα σε αυτή την αίθουσα, επιτέλους, να πούμε την αλήθεια. Η ανοχή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, στη βία χαμηλής έντασης, εκτρέφει τελικά την τρομοκρατία. Διότι ξέρετε κάτι, κύριε Τσίπρα; Η απόσταση που χωρίζει μία βαριοπούλα από μία μολότοφ και μία μολότοφ από ένα καλάσνικοφ είναι τελικά μικρή. Και η θεωρία…

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Το τσεκούρι;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Τα τσεκούρια τα ξέχασες;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Ήσυχα παρακαλώ. Κάντε ησυχία.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Ο Καλαμπόκας είχε βαριοπούλες, όχι εμείς.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Θα τα πείτε μετά. Μην ανησυχείτε. Θα απαντήσετε μετά.

Ξέρετε, κύριε Τσίπρα, είναι μία θεωρία η οποία έχει επιβεβαιωθεί σε πολλές άλλες χώρες και σε πολλές άλλες κοινωνίες. Είναι η θεωρία των «σπασμένων παραθύρων», αν την έχετε ακούσει. Ένα σπασμένο παράθυρο, μια πράξη η οποία μπορεί να φαίνεται σχετικά ανώδυνη, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε μια κλιμάκωση της βίας. Και η επαναστατική γυμναστική των «παιδιών-αντιεξουσιαστών» που τύγχαναν της συστηματικής προστασία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ -να μην τα ξεχνάμε αυτά, κύριε Τσίπρα- κινδυνεύει να εκθρέψει μία νέα γενιά αδίστακτων τρομοκρατών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κάντε ησυχία παρακαλώ.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Δυστυχώς, όμως, ξέρετε, το πρόβλημα της ασφάλειας δεν αφορά μόνο στους κουκουλοφόρους και δεν αφορά μόνο στους επίδοξους τρομοκράτες. Ο πολίτης σήμερα, κύριε Τσίπρα, αισθάνεται απροστάτευτος. Και, δυστυχώς, για εσάς τα στοιχεία τον επιβεβαιώνουν.

Αναφερθήκατε στην ανάγκη της Αστυνομίας να προστατεύει τους πολίτες από το κοινό έγκλημα. Συμφωνώ μαζί σας.

Για δείτε λίγο, λοιπόν, τα στατιστικά:

Οι ληστείες αυξήθηκαν στην επικράτεια τους πρώτους έξι μήνες του 2015 κατά περίπου 15% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2014. Οι κλοπές, οι διαρρήξεις αυξήθηκαν και στην Αττική και στην επικράτεια κατά 6% και η εικόνα ανομίας επέστρεψε, δυστυχώς, στα κέντρα των μεγάλων πόλεων.

Τσίπρας: Τους οπαδούς της βαριοπούλας και των τσεκουριών η αριστερά τους έχει απέναντι

«Χρονομέτρησαν οι συνεργάτες μου: επί 12,5 λεπτά προσπαθούσατε να δικαιολογήσετε για ποιο λόγο ζητήσατε να διεξαχθεί προ ημερησίας για την ασφάλεια για να καταλήξετε σε κάτι: Στο ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει ζήτημα ασφάλειας, στο ότι η χώρα είναι και θα παραμείνει ασφαλής. Χαιρετίζω αυτή σας την άποψη» είπε ο κ. Τσίπρας, ξεκινώντας τη δευτερολογία του.

«Η αριστερά έχει μεταξύ άλλων κι αυτόν το στόχο: Να διασώσει τον φιλελευθερισμό από τους φιλελεύθερους» συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Επαναλάβατε την γνωστή αντίληψη -την έχουν εκφράσει Γεωργιάδης και Βορίδης- ότι για όλα ευθύνεται η αριστερά».

«Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ποιος ευθύνεται για την κρίση, για τα 40 χρόνια σπατάλης, διαφθοράς και ανομίας. Της παραβατικότητας που ήταν διαρκής και που γινόταν μπροστά στα μάτια της πολιτείας» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

«Ξαναπαίξατε σήμερα το χιλιοπαιγμένο ρεπερτόριο για τις δήθεν σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία» συνέχισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Λυπάμαι γι’ αυτή την στάση και λυπάμαι γι’ αυτή την στάση γιατί ανήκουμε σε μια γενιά που θα έπρεπε να ξεπεράσει τις διχαστικές λογικές του παρελθόντος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε: «Η αριστερά έχει μια ιστορία αγώνων και διωγμών, έχει υπάρξει θύμα απ’ αυτή τη βία. Δεν ανήκει η αριστερά στους θιασώτες της βίας. Οι αριστεροί έδωσαν τη ζωή τους για αξίες».

«Η ιστορία και η παράδοση της αριστεράς δεν έχουν καμία σχέση με τους δήθεν αντιεξουσιαστές που έχουν στο τέλος-τέλος μια δήθεν εξουσιαστική αντίληψη και λογική» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Και αυτή την αντίληψη κ. Μητσοτάκη την μοιράζονται οι αντιεξουσιαστές με κάθε λογής εξουσία».

«Δεν μπορείτε να ταυτίζετε την αριστερά που γέννησε εθνική αντίσταση, Λαμπράκηδες, το 114, την αριστερά που έδωσε και δίνει αγώνες ειρηνικούς χωρίς τσεκούρια και χωρίς βαριοπούλες» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Τους οπαδούς της βαριοπούλας και των τσεκουριών η αριστερά τους έχει απέναντι».

Μητσοτάκης: Όλοι οι τρομοκράτες προέρχονται από τη μήτρα της άκρας Αριστεράς

Επανερχόμενος, κατά τη δευτερολογία του, στο ζήτημα της ασφάλειας, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διακατέχεται από αριστερές ιδεοληψίες, όταν μιλάμε για θέματα ασφάλειας.

Κάνοντας προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε: «Δεν μάθατε τίποτα, δεν ξεχάσατε τίποτα, ζείτε στο δικό σας ψεύτικο κόσμο. Είστε χαμένος σε έναν κόσμο φαντασίας, σε έναν αλλόκοτο κόσμο».

Απάντησε στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα για την τρομοκρατία: «Μιλήσατε για τις σχέσεις της αριστεράς με την τρομοκρατία. Δεν είπα ότι όλοι οι αριστεροί είναι τρομοκράτες, αλλά όλοι οι τρομοκράτες προέρχονται από τη μήτρα της άκρας αριστεράς».

Διευκρίνισε ότι δεν εξισώνει τις συμπεριφορές των τρομοκρατών με τους αγώνες της Αριστεράς τους οποίους σέβεται και τιμά και πρόσθεσε: «Αναρωτιέμαι αν αυτοί που έδωσαν αγώνες για την Αριστερά, θα αναγνώριζαν εσάς κ. Τσίπρα ως υπερασπιστή των αγώνων της Αριστεράς».

Απάντησε στην κατηγορία του κ. Τσίπρα ότι απευθύνεται στα θολά νερά της ακροδεξιάς, λέγοντας: «Δεν απευθύνομαι στα θολά νερά της ακροδεξιάς, απευθύνομαι στα καθαρά νερά του μετριοπαθούς κέντρου. Ο ιδεολογικός προσανατολισμός της ΝΔ είναι σαφής και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, είμαστε η μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη».

Θύμισε την αναφορά του υπουργού Γιάννη Μουζάλα ότι «μέχρι το Πάσχα η Ειδομένη θα έχει αδειάσει όμορφα και ωραία», για να προσθέσει ότι «δεν τα πάτε καλά με τις προθεσμίες».

Επισήμανε προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν απάντησε στο ερώτημά του για τη σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης, που παραμένει κλειστή για 33 ημέρες. «Αν ήμασταν στη θέση σας δεν θα υπήρχαν Ειδομένες και δεν θα υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε αυτές τις συνθήκες» κατέληξε.

 

Πηγή: protothema.gr