Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 02:26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος από ΔΕΘ: Από το σανό περάσαμε στα βοσκοτόπια!






Από σκληρή κριτική προς τον Αλέξη Τσίπρα ειδικά για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών αλλά και από απαντήσεις για τις εξαγγελίες που έκανε από το βήμα της ΔΕΘ χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνέντευξη τύπου στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος το βράδυ του Σαββάτου περιέγραψε τη «συμφωνία αλήθειας», όπως την χαρακτήρισε, με τους πολίτες, με βασικά χαρακτηριστικά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τις κοστολογημένες δράσεις για την εξοικονόμηση πορων προκειμένου αυτό να συμβεί. ήταν ξεκαθάρος στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε. «Το σχέδιο μας είναι απόλυτα εφαρμόσιμο» είπε καλώντας τους δημοσιογράφους να συγκρίνουν όσα είπε ο ίδιος και όσα ο κ. Τσίπρας.

«Είμαστε φερέγγυοι και δεσμευόμαστε ότι θα εφαρμόσουμε όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του τρίτου προγράμματος. Εμείς δεν πάμε ως επαίτες στην Ευρώπη. Οποτε πιστεύω ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δέχθηκα εισηγήσεις να είμαι πιο τολμηρός αλλά θέλησα να αναφερθώ μόνο σε όσα μπορώ να δεσμευθώ» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Υποστήριξε, δε, ότι υπάρχει και κάποιο περιθώριο για μονομερείς ενέργειες αναφερόμενος στη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
 

Εκλογές το συντομότερο δυνατόν

 

Κληθείς να σχολιάσει τη φράση του «να παρει ο κόσμος τη δημοκρατία στα χέρια του» ο κ. Μητσοτακης διευκρίνισε οτι «ένας τρόπος είναι να πάρει ο κόσμος τη δημοκρατία στα χέρια του και αυτός είναι οι εκλογές. Όσο πιο σύντομα γίνουν εκλογές τόσο καλύτερα για τον τόπο. Το κόστος είναι πολύ μικρό μπροστά στην τεράστια ζημιά που κάνει η παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία».  Επανερχόμενος στο θέμα είπε ότι δεν είναι ο ίδιος που βιάζεται αλλά η ίδια η κοινωνία. «Εγώ θα ζητήσω ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις. Θα επιδιωξουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία για όσο το δυνατόν πιο ευρεία κοινοβουλευτική ψηφοφορία στην επόμενη Βουλή» εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Προειδοποίησε ότι όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης τόσο θα έρχεται πιο κοντά ο κίνδυνος ενεργοποίησε ο κόφτης. «Η χώρα δεν έχει την πολυτελεια να μπει στην περιπέτεια της αέναης διαπραγμάτευσης για να φτάσουμε σε μερικούς μήνες με την πλάτη στον τοίχο. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να εφαρμόσει όσα υπέγραψε. Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει τους πειραματισμούς του κ. Τσιπρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
 

Αλήθεια δεν έγινε έλεγχος πόθεν έσχες για τα κανάλια;

Σε ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες υπενθύμισε ότι η ΝΔ έχει θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας για το νόμο Παππά βάσει του οποίου έγινε η δημοπρασία. «Προσέξτε εγώ δεν πρόκειται να πω όπως ο Τσίπρας ότι αυτά δεν γίνονται να ακυρωθεί ο νόμος στο ΣτΕ αλλα την άποψή μας θα την εκφράζουμε. Εγείρονται πολλά θέματα για το πόθεν έσχες των καναλαρχών» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Σχολιάζοντας την αποστροφη Τσίπρα για τις άδειες απο την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε: Αλήθεια; Δεν έγινε έλεγχος πόθεν έσχες; Ο διαγωνισμός αυτός είναι έωλος.

«Θα καταργήσουμε το νόμο Παππά, θα επιστρέψουμε τον έλεγχο στο ΕΣΡ. Επί των δικών μας ημερών δεν θα υπάρξει αριθμητικός περιορισμός στον αριθμό των καναλιών που θα εκπέμπουν στη χώρα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ολιγοπώλιο που έχει μέσα του το σπέρμα της διαπλοκής» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σε επόμενη ερώτηση για το αν έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη για το θέμα του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πράγματι αυτά που ακούμε θα ήταν αστεία αν δεν ήταν τραγικά. Εμείς ζητήσαμε να καταθέσουν οι νέοι καναλάρχες τα πόθεν έσχες τους στη Βουλή. Περάσαμε απο το σανό στα βοσκοτόπια. Κάποιοι προφανως όχι μόνο δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναλάβουν αυτή την υποχρέωση αλλά προσπαθούν να δείξουν οτι μπορούν με κινήσεις που κινούνται στα όρια της γελοιότητας. Δεν πρόκειται εμείς ως μεγάλη παράταξη να επιτρέψουμε τον ευτελισμό αυτής της διαδικασίας. Δεν χρειάζεται να επιστρέψουμε στην εποχή Κοσκωτά και της Τράπεζας Κρήτης».

Σε άλλη ερώτηση παρατήρησε, δε, ότι «δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες εκτός κι αν αλλάξαμε τα ευρώ με… βοσκοτόπια».
 

Άγονη η συζήτηση για το έλλειμμα του 2009

Σε ερώτηση για την υπόθεση Γεωργίου είπε ότι είναι στη δικαιοσύνη και «δεν θα κάνω κανένα σχόλιο». Υπενθυμίσε, ωστόσο, ότι «το 2009 τέτοια εποχή ο Κώστας Καραμανλής ζήτησε εθνική συνεννόηση για να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να πάρει δύσκολα μέτρα αλλά αυτή η παρότρυνση έπεσε στο κενό».

Αυτη η συζήτηση είναι άγονη, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας ότι «δεν θέλω μια Ελλάδα απέραντο δικαστήριο». Καλώ όλους τους Έλληνες να πάμε μπροστά αφήνοντας πίσω τον διχαστικό λόγο που ακόμα και σήμερα, δυστυχώς αναπαράγει η κυβέρνηση, κατέληξε για το θέμα ο πρόεδρος της ΝΔ.

Δεν είναι υγιές να ζητά τη σύλληψή μου ο Τσιπρας

Σχολιάζοντας τους «αστεϊσμούς» του πρωθυπουργού στην ομιλία του στην Κεντρικη Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ περί σύλληψής του, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν είναι και πολύ υγιές σε μια Δημοκρατία ο πρωθυπουργός να αφήνει υπονοούμενα για τη σύλληψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους

Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η «ομάδα» της ΝΔ όταν γίνει κυβέρνσηη είπε «να μην έχετε αμφιβολία ότι θα υπάρξουν νέα πρόσωπα που θα λάβουν τη γενναία απόφαση να πολιτευθούν με τη ΝΔ». «Είπα ότι θα κυβερνήσω με τους καλύτερους και δεν θα κάνω καμία έκπτωση στην αξιοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι θα δείτε και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη στην κυβέρνηση της ΝΔ. Το πρώτο κριτήριο που κρίνω τα στελέχη της ΝΔ είναι η αποτελεσματικότητα» διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πάνω από όλα θα είναι ομάδα, χωρίς βιλαέτια» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ

Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν

Ερωτώμενος για τη στάση της κυβέρνησης του απέναντι στο άβατο των Εξαρχείων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν τίθεται ζήτημα επιχειρησιακής ανεπάρκειας της ΕΛΑΣ για να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα αλλά πολιτικής βούλησης. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να συγκρουστεί πολιτικά και επιχειρησιακά με τους μπαχαλάκηδες. Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν, αυτό ζητά η πλειοψηφία της κοινωνίας». «Και αυτή είναι μια ατζέντα της κοινής λογικής και όχι δεξιά ατζέντα» κατέληξε για το θέμα ο κ. Μητσοτάκης.

Να σπάσει το απόστημα της Τράπεζας Αττικής αν υπάρχει

Κληθείς να τοποθετηθεί για την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής αρχικά ξεκαθάρισε ότι «νεβαιώς πρέπει να υπάρχουν και μη συστημικές τράπεζες υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τα αυστηρά κριτήρια ελέγχου». «Η τράπεζα Αττικής είναι μια πονεμένη ιστορία. Όλα όσα μαθαίνουμε δείχνουν ότι έχουν γίνει συναλλαγές που χρειάζονται διερεύνηση. Το πόρισμα πρεπει όχι μόνο να πάει στη Δικαιοσύνη αλλά και να δοθεί ταυτόχρονα στη δημοσιότητα. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν υπονοούμενα ότι μια τράπεζα με φιλική προς την κυβέρνηση διοίκηση δίνει δάνεια όχι με τραπεζικούς όρους. Εμπιστεύομαι τον κ. Στουρνάρα. Αν υπάρχει ένα απόστημα στην Τράπεζα Αττικής να σπασει μια ώρα αρχύτερα».

Γιατί μίλησα για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%

Ερωτηθείς ξανά για τις εξαγγελίες του ο πρόεδρος της ΝΔ είπε «γιατί δεν είπα για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50%, ακούγεται πιο ωραίο. Αλλά δεν έχω τα χρήματα για να το κάνω αυτά. Αυτά που είπα τα κοστολόγησα και εξήγγειλα όσα με κάνουν να νοιώθω άνετα για την επόμενη ημέρα». Όσο για το στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ο πρόεδρος της ΝΔ αναρωτήθηκε «με τι αξιοπιστία να πάει ο κ. Τσίπρας να διαπραγματευθεί μείωση πρωτογενών πλενοασμάτων;». «Υπάρχει τεράστιο κενό αξιοπιστίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη και ο Τσίπρας είναι υπεύθυνος γι’ αυτό με τους χειρισμούς του» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος τονισε ότι υπάρχει ανάγκη για παρέμβαση στο χρέος. «Πράγματι εδώ υπάρχει μια στάση της Ευρώπης που δεν ήταν σωστή απέναντι στην Ελλάδα. Η παρέμβαση όμως γι αυτο συνδέεται με τη μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας».

Ζήτημα έρευνας από εξεταστική οι χειρισμοί Τσίπρα-Βαρουφάκη για τις τράπεζες

Σε ερώτηση για τον αφελληνισμό των τραπεζών μίλησε για τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης προαναγγέλοντας ότι θα πρέπει να ζητηθούν απαντήσεις από εξεταστική επιτροπή για τους χειρισμούς Τσίπρα-Βαρουφάκη στο θέμα των τραπεζών.

Όσο για το θεμα των κόκκινων δανείων είπε ότι πρέπει να προχωρήσει η εκκαθάρισή τους προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να απελευθερώσουν κεφάλαια και να προχωρήσουν σε νέες χορηγήσεις.

Ο κόφτης έχει ήδη ενεργοποιήθει

Συνεχίζοντας την κριτική του στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «ο κόφτης έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Η κυβέρνηση εκτός από μισθούς και συντάξεις δεν πληρώνει τίποτα». Καυτηριάζοντας μάλιστα τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα για τις συντάξεις αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ: «επικοινωνεί με την κοινωνία ο κ. Τσίπρας που είπε ότι 90% των συντάξεων δεν έχει μειωθεί;».

Δεν επιτρέπω φωνές ρατσισμού στη ΝΔ

«Δεν επιτρέπω φωνές ξενοφοβίας και ρατσισμού στη ΝΔ αλλά απο εκεί και πέρα οι χειρισμοί της κυβέρνησης για το προσφυγικό δημιουργούν ερωτήματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης για το προσφυγικό. Παρατήρησε όμως πως όταν δεν υπάρχει οργάνωση το κενό το γεμίζει η ξενοφοβία. «Υπάρχουν ευθύνες που βαραινουν τον αρμόδιο υπουργό και ζητήματα για τη διαχειριση πόρων. Είχαμε μια εκκωφαντική παραίτηση του ΓΓ του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επιβεβαιώνεται η καχυποψία μας για την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί το ζήτημα αυτό» κατέληξε για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στο ίδιο κλίμα είπε ότι «δεν με εκφράζουν οι δηλώσεις του δημάρχου στο Ωραιόκαστρο» και τόνισε «είναι άλλο να κατακρίνουμε δηλώσεις που γίνονται έξω από το πλαίσιο και άλλο να μας στερείται το δικαίωμα να κάνουμε κριτική». «Είχα την ευκαιρία να αλληθωρίσω σε άλλα κοινα αλλά δεν το έκανα, επιχείρησα να δημιουργήσω ένα κοινό μέτωπο. Θα ασκούμε κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τη διαχείριση κονδυλίων για το προσφυγικό» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όχι στη χαλάρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων

Για το θέμα των εργασιακών ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη να υπάρχουν αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο προσθέτοντας όμως ότι «δεν ειναι ούτε απαραίτητη ούτε χρησιμη η περαιτέρω χαλάρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων».

Για την υπόθεση του ελέγχου των γραφείων της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα και την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ είπε ότι «δεν θα μπω στον πειρασμό να σχολιάσω το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης αλλά οποιαδήποτε παρέμβαση έμμεση ή άμεση στο έργο του κεντρικού τραπεζίτη θα στηλιτεύεται άμεσα από τη Νέα Δημοκρατία». Εξήγησε, δε, ότι η ΝΔ δεν έκανε αναφορές στο δικαστικό σκέλος της υπόθεσης αλλά έκανε μια σκληρή αναφορά για υπονοούμενα από την κυβέρνηση που συνέδεσαν τη δικαστική διερεύνηση με την απόφαση του κ. Στουρνάρα να μην εγκρίνει τη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής

Δεν μπορώ να δεσμευθώ ότι σύντομα θα αποκατασταθούν οι αδικίες στους συνταξιούχους

δεν μπορώ να δεσμευθω ότι σύντομα θα αποκατασταθούν αδικίες σε βάρος των συνταξιούχων. Θα ήταν εύκολα αν ταυτιζόμουν με την αύρα του χώρου αυτου (σ.σ. της ΔΕΘ). Πιστεύω ότι υπάρχει μια νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού να δρομολογήσουμε όχι με στόχο τις νέες περικοπές αλλα με στόχο τη νέα γενιά για να ενθαρρύνει την εργασία ώστε να μην έχουν την εντύπωση ότι οι εισφορές τους πηγαίνουν σε ένα βαρέλι δίχως πάτο

Ξέχασα ότι η λέξη «πολλάκις» έχει και άλλο νόημα

Σε ερώτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση είπε ότι υπάρχει ανάγκη να γίνει «γενναία», ο κ. Τσίπρας όμως επέλεξε να κάνει τη διαδικασία αυτή μια επικοινωνιακή φιέστα χρωματίζοντας στα κόκκινα το κτήριο της Βουλής και προσβάλλοντας το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών. Η διαδικασία της αναθεώρησης είναι μια διαδικασία που αφορά στην ίδια τη Βουλή και μόνο αυτή μπορεί να εκκινήσει τη διαδικασία.

Σε δεύτερη ερώτηση για τον εκλογικό νόμο ο κ.Μητσοτάκης αφού έκανε χιούμορ με τη λέξη «πολλάκις» λέγονας ότι «ειχα ξεχάσει ότι αυτή η λέξη έχει και άλλο νόημα» (σ.σ. αναφερόταν στον αναπληρωτή υπ. Υγείας Παύλο Πολάκη) είπε ότι αμέσως μετά την εκλογή της κυβέρνησης ΝΔ θα καταθέσει μια τολμηρή πρόταση γι’ αυτό. Κατηγόρησε, δε, τη ΝΔ τον Αλέξη Τσίπρα ότι με την αλλαγή του νόμου το μόνο που ήθελε ήταν να κάνει τη ζωή δύσκολη της ΝΔ.

Η ΝΔ είναι ενωμένη όσο ποτέ άλλοτε

Ερωτηθείς για το γιατί απουσίασαν οι αναφορές σε Καραμανλή-Σαμαρα στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης αφού εξήγησε ότι αυτή αφορούσε τους παραγωγικούς φορείς, στη συνεχεια ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα εσωκομματικό θέμα με τη ΝΔ. Έχω μια πολύ καλή επικοινωνία και με τους τρεις πρώην πρωθυπουργούς. Και επικοινωνία υπάρχει και η παράταξη είναι ενωμένη, ίσως περισσότερο από ποτέ. Η ΝΔ κοιτά μπροστά».

«Εξάλλου εγώ φιλοδοξώ να ηγούμαι ενός κόμματος που είναι δημοκρατικό και σε ένα τέτοιο κόμμα πρέπει να υποβάλλονται προτάσεις και δική μου δουλειά είναι να τις συνθετω» κατέληξε για το θέμα ο κ. Μητσοτάκης

Θέλουμε μια παιδεία φυτώριο αριστείας

Αναφερόμενος στα ζητήματα της παιδείας χαρακτήρισε αδιανόητη την υπονόμευση της ιδιωτικής εκπαίδευσης από μια εμμονική κυβέρνηση. «Χρειαζόμαστε καλύτερα σχόλεια και πανεπιστήμια και στήριξη της προσχολικής εκπαίδευσης» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εμείς θέλουμε μια παιδεία που να είναι επίκεντρο και φυτώριο αριστείας. Να μην ισοπεδώνει τα πράγματα προς τα κάτω. Να δίνει τις ευκαιρίες στους μαθητές να ξεχωρίσουν». Δεσμεύθηκε τέλος ότι θα ακυρώσουμε αμέσως, «θα μπορούσα και με έναν νόμο», όλες τις αντιμεταρρυθμίσεις για το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Ειρωνικό να σχολιάζει ο Τσακαλώτος για τον ΦΠΑ

Κληθείς να απαντήσει στα σχόλια του Ευκλείδη Τσακαλώτου σχετικά με τις εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ για δύο συντελεστές ΦΠΑ 11% και 22% αρχικά είπε ότι «με την παρέμβασή μας το πρόσιμο στο καλάθι της νοικοκυράς θα είναι θετικό» και στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «είναι τουλάχιστον ειρωνικό μια κυβέρνηση που έχει προβεί σε τόσο απότομες αυξήσεις στη φορολογία να ασκεί κριτική στην αντιπολίτευση σε αυτό το θέμα»

 

 

Πηγή: protothema.gr