Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 15:03
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κουρουμπλής: «Σύγχρονο Νταχάου η Ειδομένη»






«Σύγχρονο Νταχάου» χαρακτήρισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τον καταυλισμό της Ειδομένης, προσθέτοντας ότι είναι αποτέλεσμα των κλειστών συνόρων.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ειδομένη δήλωσε ότι περιμένει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και τόνισε πως όταν επισκέπτεται κάποιος την περιοχή τρώει πολλές «γροθιές» στο στομάχι από αυτά που βλέπει.

«Πιστέψαμε σε μια Ευρώπη ανοιχτών συνόρων, που θα έχει συνεχώς το μυαλό της στο αίμα που χύθηκε εξαιτίας των εθνικισμών. Σήμερα στην Ευρώπη αφυπνίζεται ένας ιδιότυπος εθνικισμός», σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε:

Πρέπει να υπάρξει λύση, ωστόσο δεν αγνοούμε την πραγματικότητα και δεν θα μείνουμε στην καταγραφή της.

Οπως είπε ο υπουργός, οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη «ζουν το μαρτύριο, την αγωνία, την προσμονή και την προσδοκία να βρεθούν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, γιατί ίσως εκεί έχουν συγγενείς. Ξέρουν ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ζει το μαρτύριο της οικονομικής κρίσης. H Ειδομένη έχει μεταβληθεί σε ένα άτυπο προσφυγικό κέντρο, γιατί οι μετανάστες και οι πρόσφυγες πιστεύουν ότι κάποια στιγμή θα ανοίξουν τα σύνορα».

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα ενισχυθεί η υγειονομική κάλυψη και οι εμβολιασμοί των προσφύγων, όσο και η ασφάλεια, ενώ εξήρε το ρόλο της αστυνομίας για την αστυνόμευση της Ειδομένης.

«Το κράτος καταβάλει κάθε προσπάθεια, σε συνεργασία με τις ΜΚΟ, αλλά και τους απλούς πολίτες που καταθέτουν την ψυχή τους τα αποθέματα της ανθρωπιάς τους για να βοηθήσουν όπως μπορούν με το δικό τους τρόπο» υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής.

«Η Ευρώπη δυσκολεύεται να αφομοιώσει 1,5 εκατ. ανθρώπους που δεν ήταν επιλογή τους να φύγουν από τις χώρες τους, τους ανάγκασαν οι πόλεμοι που προκάλεσε και η Ευρώπη» πρόσθεσε.

Επίσης, διέψευσε ότι υπάρχει βιασμός επτάχρονης από ενήλικο, παρά μόνο απόπειρα, κάνοντας λόγο για μεμονωμένο περιστατικό.

 

Πηγή: newpost.gr