Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 11:09
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κι επίσημα το deal METRO-Βερόπουλου






Την απόκτηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Βερόπουλος στην Ελλάδα ανακοίνωσε επίσημα σήμερα η METRO ΑΕΒΕ η οποία φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια μεγάλη νέα εταιρεία στο χώρο του λιανεμπορίου τροφίμων με τζίρο 1,5 δισ. ευρώ, σε ορίζοντα τριετίας και καθαρά κέρδη ύψους 45-50 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της METRO AEBE Αριστοτέλης Παντελιάδης «εξαγοράσαμε ένα δίκτυο καταστημάτων μεγαλύτερο από το δικό μας και θα φτιάξουμε μια εταιρεία με τζίρο 1,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα θα επενδύσουμε στην εξυγίανση των καταστημάτων της εταιρείας Βερόπουλος που πέρασε δύσκολα. Είναι αυτό που πρέπει να γίνει στην ελληνική οικονομία ώστε να εξυγιανθούν εταιρείες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση ώστε η οικονομία να περάσει μπροστά και να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Η νέα εταιρεία θα απασχολεί 10.000 εργαζόμενους και θα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη, την προσεχή Κυριακή ολοκληρώνεται η απογραφή και την Δευτέρα, μετά τις απαραίτητες υπογραφές και την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η METRO αναλαμβάνει τη διοίκηση της εταιρείας Βερόπουλος.

Όσον αφορά στα προφίλ των δύο εταιρειών, η METRO ιδρύθηκε το 1976, είναι 100% ελληνική εταιρεία και αποτελείται από 67 My Market και 46 METRO Cash & Carry (45% μερίδιο σε αξία αγοράς Cash & Carry). Απασχολεί 4.600 εργαζόμενους. Ο τζίρος το 2015 ανήλθε σε 737 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 5,7% σε σχέση με το 2014 ενώ τα καθαρά κέρδη σε 20,4 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία Βερόπουλος ιδρύθηκε το 1973 και περιλαμβάνει 179 καταστήματα. Απασχολεί 4.200 εργαζόμενους ενώ ο τζίρος το 2015 ανήλθε σε 385 εκατ. ευρώ, σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπως ανέφερε ο κ. Παντελιάδης.

Η νέα εταιρεία που θα προκύψει θα περιλαμβάνει ένα δίκτυο πάνω από 240 σούπερ μάρκετ, 50 Cash and Carry και σε πρώτη φάση 9.000 εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη, σε επίπεδο τριετίας οι εργαζόμενοι θα ανέλθουν σε 10.000 καθώς προγραμματίζεται να γίνουν 1.000 νέες προσλήψεις για τις ανάγκες των καταστημάτων.

Παράλληλα προγραμματίζεται επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ μέχρι το 2018 για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του δικτύου καταστημάτων. Σταδιακά όλα τα καταστήματα Βερόπουλος θα μετονομαστούν σε My Market ενώ θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη στη λιανική και τη χονδρική στην Ελλάδα. Όπως σημείωσε ο κ. Παντελιάδης, από τα 179 καταστήματα της Βερόπουλος θα κλείσει ένας μικρός αριθμός. Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας και όλοι οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε άλλα καταστήματα. Επίσης η METRO προγραμματίζει τη λειτουργία καταστήματος Cash and Carry στην Κύπρο το 2017.

Στα πλάνα της METRO που αφορούν στον εξορθολογισμό του δικτύου, περιλαμβάνεται η επέκταση των αποθηκευτικών χώρων με τη δημιουργία νέας αποθήκης στη Θεσσαλονίκη, ενοικίαση αποθήκης ψυγείων και καταψύξεων, τον εκσυγχρονισμό αποθήκης στην Μάνδρα αλλά και την επέκταση αποθήκης στα Οινόφυτα.

Όσον αφορά στη τιμολογιακή πολιτική, ο κ. Παντελιάδης τόνισε ότι άμεσα οι τιμές στα προϊόντα των καταστημάτων της Βερόπουλος θα μειωθούν προκειμένου να γίνουν ενιαίες με τις τιμές των προϊόντων στα καταστήματα της METRO.

Άμεσες προτεραιότητες για τη METRO αποτελούν η διασφάλιση των θέσεων εργασίας του συνόλου των εργαζομένων της Βερόπουλος, καθώς και η αποπληρωμή στο ακέραιο των οφειλών στους προμηθευτές. Σχετικά με τις οφειλές της Βερόπουλος στους προμηθευτές ο κ. Παντελιάδης ανέφερε ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Βερόπουλος προς τους προμηθευτές της ανέρχονται σε 60-70 εκατ. ευρώ ενώ ο συνολικός δανεισμός στα 150 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Παντελιάδης διαβεβαίωσε ότι οι προμηθευτές της Βερόπουλος θα πληρωθούν άμεσα, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία μαζί τους πρέπει να έχει αμοιβαίο όφελος. «Θέλουμε τη συνεργασία και τη βοήθεια των προμηθευτών και αυτό δεν σημαίνει κανενός είδους haircut. Το σύνολο των υποχρεώσεων της Βερόπουλος θα πληρωθούν στο ακέραιο» ανέφερε ο κ. Παντελιάδης.

Αναφερόμενος στο χώρο του λιανεμπορίου τροφίμων, ο κ. Παντελιάδης άφησε ανοικτό το ενεχόμενο για εξαγορά άλλης εταιρείας τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να κλείσουμε τα μάτια σε οποιαδήποτε ευκαιρία που παρουσιάζεται. Δεν αποκλείω οποιαδήποτε άλλη επεκτατική κίνηση». Επίσης, πρόσθεσε ότι ο τομέας του λιανεμπορίου τροφίμων είναι πολύ ανταγωνιστικός και «δεν υπάρχει χώρος για όλους. Όσοι έχουν ακριβότερο τρόπο λειτουργίας βγάζουν ζημιές. Άρα πρέπει να προσαρμοστούν».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ