Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 10:02
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κινούμενη άμμος το πολιτικό σκηνικό μετά τις Πρέσπες -Εντονο παρασκήνιο






Κινούμενη άμμος είναι πλέον το πολιτικό σκηνικό, καθώς η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε, αλλάζει όλα τα δεδομένα.

Ακόμα και η ημερομηνία των εκλογών, που είχε «κλειδώσει» για τον Μάιο, φαίνεται να μετατίθεται, αφού όλοι τώρα κάνουν λόγο για πιθανή εξάντληση της 4ετιας. Ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται χρόνο για να εκτονωθούν οι αντιδράσεις. Εκτός από το χρόνο, θα αξιοποιήσει και το δημοσιονομικό περιθώριο που διαθέτει, για να καταθέσει νομοσχέδια με φιλολαϊκό χαρακτήρα- όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού- ενώ με την Συνταγματική Αναθεώρηση και με το σχέδιο νόμου για τις σχέσεις Εκκλησίας Πολιτείας θα επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα.

Το ερώτημα βέβαια παραμένει, πόσο σταθερή μπορεί να είναι μια κυβέρνηση που βασίζεται στις ψήφους των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, συν τους 6 «πρόθυμους», που προέρχονται από τελείως διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Και η ασάφεια ενισχύεται, από το γεγονός ότι οι αντιδράσεις στους δρόμους δεν φαίνεται να εκτονώνονται, όπως έδειξαν τα χθεσινά επεισόδια στην Θεσσαλονίκη με θύμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι ισχυρές αντιδράσεις στην Συμφωνία των Πρεσπών, προκαλούν όμως και τεκτονικές αλλαγές στον εκλογικό χάρτη. Η εκτίμηση είναι οτι ο ΣΥΡΙΖΑ υφίσταται μια δύσκολα ανατρέψιμη καθίζηση -στην κυριολεξία καθίζηση- κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ κανείς αυτήν την στιγμή δεν είναι σε θέση να προβλέψει πόσο οι αντιδράσεις στην Συμφωνία, μπορεί να ενισχύσουν ακραίες δυνάμεις και ειδικά την Χρυσή Αυγή.

Οι Πρέσπες καταπίνουν ΑΝΕΛ και Ποτάμι

Ήδη πάντως η πολιτική αρχιτεκτονική εντός της Βουλής έχει ανατραπεί. Οι ΑΝΕΛ είναι μάλλον ήδη παρελθόν, ενώ εντός της εβδομάδας ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να μείνει και χωρίς ΚΟ, αφού ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δηλώνει αποφασισμένος  να παραιτηθεί. Η αντίδραση του αναμένεται να είναι τουλάχιστον  θορυβώδης. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει απομείνει με 2 μόνο πιστούς βουλευτές, χωρίς την ιδιότητα του πολιτικού αρχηγού εντός του Κοινοβουλίου, ως ανεξάρτητος πλέον βουλευτής,  και τα στελέχη του κόμματος του πιέζουν για ριζικές αποφάσεις.

Οι περισσότεροι, πιέζουν για προγραμματική συμφωνία και συμπόρευση με την ΝΔ- όπως πρότεινε στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας- ενώ άλλοι επιμένουν σε αυτόνομη πορεία και άλλοι «φλερτάρουν» με την ιδέα της σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κινούμενη άμμος το ΚΙΝΑΛ

Κινούμενη άμμος και το τοπίο στο ΚΙΝΑΛ που προχωράει σε Συνέδριο για την ενοποίηση του χώρου της κεντροαριστεράς. Ο απρόβλεπτος παράγων εδώ ακούει στο όνομα Γιώργος Παπανδρέου, που δεν είναι σαφές ακόμα, αν επιθυμεί και θα δεχτεί την διάλυση του κόμματος που έχει ιδρύσει, του ΚΙΔΗΣΟ, διάλυση που θεωρεί εκ των ουκ άνευ η Φώφη Γεννηματά. Ενώ οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη της κεντροαριστεράς, είτε βρεθεί χώρος για ορισμένους εξ αυτών στον ανασχηματισμό είτε οχι, επιτείνει την ασάφεια και τις φυγόκεντρες δυνάμεις.

Ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό μπορεί να προκύψουν όμως και από την υπερδραστηριότητα του Πάνου Καμμένου. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν δείχνει να μην μπορεί να συγχωρήσει στον Αλέξη Τσίπρα την υφαρπαγή των βουλευτών του, υπόσχεται αποκαλύψεις. Οι πρώτες βολές, όπως η αποκάλυψη για την σύμβουλο του Πρωθυπουργού   που πιέζει για διώξεις των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, υπόσχονται συνέχεια θρίλερ.

Αλλά και αυτές καθεαυτές οι δικαστικές εξελίξεις, ενισχύουν την αίσθηση ενός πολιτικού σκηνικού που αναδιαμορφώνεται. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους εισαγγελείς διαφθοράς να προχωρούν σε διώξεις «ορισμένων πολιτικών», χωρίς όμως να έχουν βρεθεί στοιχεία που να αποδεικνύουν χρηματισμό, αφού δεν έχει προκύψει ούτε ροή χρήματος ούτε έχουν βρεθεί ύποπτοι λογαριασμοί. Οι διώξεις -βασισμένες μόνο σε μαρτυρικές καταθέσεις αμφιβόλου αξιοπιστίας- εφόσον ασκηθούν και παρά το γεγονός ότι 3 διαφορετικοί προϊστάμενοι των ερευνών για την διαφθορά έχουν υποβάλει την παραίτηση τους με υπονοούμενα για πιέσεις που δέχονταν, θα προκαλέσει τεράστια ένταση και πόλωση, που θα κάνουν ακόμα  πιο ρευστό το πολιτικό σκηνικό.

Σε όλες αυτές τις εξελίξεις να προσθέσουμε και τον παράγοντα Ζόραν Ζάεφ που επίσης μπορεί να βάλει «φωτιά» στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις. Είναι σαφές ότι εφόσον ο πρωθυπουργός των Σκοπίων συνεχίσει να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία για την χώρα του αντί του Βόρεια Μακεδονία που έχει συμφωνηθεί, όπως έκανε με τις πρόσφατες δηλώσεις του, θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Αθήνα, θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα και θα οδηγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά αναθεώρηση των Συμφωνιών. Αναθεώρηση  που θα προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις με άγνωστες επιπτώσεις. Άλλο ένα στοιχείο ασάφειας στο πολιτικό σκηνικό.

Πηγή: iefimerida.gr