Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 22:10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: “ΕΚΑΣ τέλος”






ην κατάργηση του ΕΚΑΣ καθώς και τις απαιτήσεις των δανειστών αποκάλυψε ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στον Γιώργο Παπαδάκη.

Ο υπουργός Εργασίας είπε πως το νέο ασφαλιστικό – φορολογικό είναι δίκαιο, ανακουφίζει τα εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ, επηρεάζει λίγο τα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ και επιβαρύνει αυτά άνω των 30.000 ευρώ.

«Οι άνθρωποι εμείς με γραβάτες και μαντηλάκια με πάνω από 40-50-60000 ευρώ εισόδημα, που δεν είχαμε μάθει να πληρώνουμε πρέπει να μάθουμε να πληρώνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

«Μέχρι τώρα αυτοί που κρατάγανε το κάρο είναι οι μισθωτοί και είναι περίπου 63% στην ελληνική κοινωνία», πρόσθεσε.

«Ούτε το ασφαλιστικό ή οτιδήποτε άλλο λύνονται χωρίς ανάπτυξη προσπαθούμε να μειώσουμε ασφαλιστική δαπάνη να δώσουμε την ευκαιρία στην οικονομία , να ξεκινήσει, να μειωθεί η ανεργία. Προσπαθούμε να μοιράσουμε μια μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα αλλά με περισσότερη δικαιοσύνη. Αν δεν έρθει η ανάπτυξη η Ελλάδα έχει τελειώσει», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση είπε:

«Οι θεσμοί δεν μου έχουν ζητήσει να μειώσω συντάξεις σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης. Έχουν προτείνει εθνική σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια και κάτω από 384 ευρώ. Δεν θέλουν αναδιανεμητικό σύστημα αλλά αναλογικό όπως στις ιδιωτικές ασφαλίσεις. Έχουν θέσει και θέμα εισφορών. Για μας όμως η μείωση των συντάξεων και τα εισοδηματικά κριτήρια είναι κόκκινη γραμμή».

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως με το μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι το ΕΚΑΣ ουσιαστικά έχει καταργηθεί και αντικαθίσταται από την εθνική σύνταξη.

Ο υπουργός Εργασίας κατέληξε πως με «το νέο ασφαλιστικό θα πληρώνουν όλοι τις ίδιες εισφορές ακόμα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι άλλοι επιβάρυναν τους φτωχούς εμείς θέλουμε να επιβαρύνουμε τους πλούσιους».

 

Πηγή: newpost.gr