Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 18:58
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Άχρηστο το ΕΚΑΣ, με την εθνική σύνταξη θα… νικήσουμε τη φτώχεια






Με μια λογική που δεν αντέχει σε κριτική επιχείρησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος να αιτιολογήσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με τον ιδιο το ΕΚΑΣ αρχικά δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τη φτώχεια για μικρή ομάδα δικαιούχων, τώρα, όμως, με τα 384 ευρώ της Εθνικής Σύνταξης που θα παίρνουν όλοι βάσει του ασφαλιστικού που εκπόνησε πλέον θα… κερδηθεί η μάχη κατά της φτώχειας.

Παράλληλα παραδέχθηκε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ, την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε και υπέγραψε, δεν είναι ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

«Η κατάργηση του ΕΚΑΣ ήταν δεδομένη και ψηφισμένη από τον Ιούλιο» είπε ο υπουργός Εργασίας σχολιάζοντας την τροπολογία που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή βάσει της οποίας η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα αρχίσει από την 1η Ιουνίου για  περίπου 90.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως η κατάργηση του επιδόματος αποφασίστηκε το καλοκαίρι με ψήφους και της Νέας Δημοκρατίας και του Ποταμιού.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτό που κατόρθωσε η κυβέρνηση είναι να μην ισχύσει η μείωση του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους που δεν πληρούν πλέον τα νέα εισοδηματικά κριτήρια από την 1/1/2016, αλλά από την 1/6/2016, οπότε δεν θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν αναδρομικά τα χρήματα που έχουν λάβει για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους. Όμως επειδή οι συνταξιούχοι έλαβαν στο τέλος Μαΐου τη σύνταξη Ιουνίου θα κληθούν να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ που έλαβαν μαζί με τη σύνταξή τους.

Πάντως ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να διευκολυνθούν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι.

Στο ερώτημα τι θα γίνει με τους συνταξιούχους που έλαβαν την σύνταξη πριν τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους -αλλά τώρα συμπλήρωσαν τα 65- και με βάση τη νέα νομοθεσία κανείς συνταξιούχος δεν θα λαμβάνει το ΕΚΑΣ πριν τα 65, υποστήριξε ότι πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα γιατί η νέα πρόβλεψη αφορά αποκλειστικά και μόνο εισοδηματικά κριτήρια.

 

Πηγή: protothema.gr