Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 13:04
Θεσσαλία

Καταδικάστηκαν οι ληστές του Τυρνάβου






Σε ποινές κάθειρξης 14,5 ετών καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας δύο από τους δράστες των θρασύτατων ληστειών που είχαν αναστατώσει ολόκληρο τον Τύρναβο.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το κατηγορητήριο το καλοκαίρι του 2014 μπήκαν σε δύο κοσμηματοπωλεία φορώντας κουκούλες και κρατώντας καλάσνικοφ ακινητοποίησαν τον ιδιοκτήτη και πήραν κοσμήματα αξίας 30 και 27 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα.

Όπως ανέφεραν και τα προ διετίας ρεπορτάζ η ληστεία έγινε συγχρόνως, σε δύο όμορα κοσμηματοπωλεία, στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, πριν τη 1.30, μπροστά στα μάτια έκπληκτων και έντρομων θαμώνων καφετεριών. Οι δράστες, σε χρόνους «d.t.», έσπασαν τα τζάμια των προθηκών των καταστημάτων και άρπαξαν σε σακούλες τα κοσμήματα που υπήρχαν σε αυτές ή πάνω στους πάγκους. Ένας εκ των καταστηματαρχών, προσπάθησε να απωθήσει, με τη… σκούπα που κρατούσε, τον ένα δράστη, αλλά εις μάτην. Άλλος δράστης απειλούσε με το όπλο τους θαμώνες της πλατείας, φωνάζοντας «κάτω- κάτω» και οι δύο, που δεν κρατούσαν όπλα, ήταν οι «βοηθοί», που έβαζαν στις σακούλες τα χρυσαφικά.

Σύμφωνα με περιγραφές, οι δράστες μπήκαν συγχρονισμένα στα δύο καταστήματα, φώναξαν «κάτω- κάτω» στους καταστηματάρχες, αναγκάζοντάς τους να αποσυρθούν στο βάθος του καταστήματος. Μάλιστα, στο ένα κατάστημα βρήκαν μαζεμένα σε σακούλες τα χρυσαφικά, που μόλις πριν είχε αποσύρει από τη βιτρίνα, ο ιδιοκτήτης. Από τον θόρυβο των τζαμιών που έσπαζαν, θαμώνες καφετεριών, που δεν είχαν αντιληφθεί ως τότε τι συνέβαινε, έστρεψαν προς τα κει την προσοχή τους. Η αποχώρηση των ληστών, έγινε κάτω από πολλά βλέμματα, αποσβολωμένων κατοίκων.

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΛΗΣΤΕΙΕΣ

Όμως δεν ήταν οι μόνες ληστείες που εξέταζε το δικαστήριο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε μια άλλη περίπτωση (άλλων ημερών) στην Κρανιά Ολύμπου κλέφτες μπήκαν σε σπίτια έκλεψαν κινητά, χρήματα, τηλεόραση κι ένα κυνηγετικό όπλο. Στους Γόννους «χτύπησαν» σε ένα εργαστήριο απ’ όπου πήραν ένα αυτοκίνητο. Στην Καλλιπεύκη μπήκαν σε καφετέρια και πήραν τηλέφωνα, τηλεόραση, χρήματα, αυτοκίνητα.

Και οι δύο (αλλοδαποί) κρίθηκαν ένοχοι για τις τέσσερις παρακάτω πράξεις: της συμμορίας, της ληστείας από δράστες που ενήργησαν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και έφεραν πυροβόλο όπλο κατά συναυτουργία και κατά συρροή, της διακεκριμένης κλοπής κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και της διακεκριμένης περίπτωση παράνομης οπλοφορίας κατά συναυτουργία. Η συνολική τους ποινή έφτασε τα 14 έτη και έξι μήνες.

Ένας τρίτος κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις: της συμμορίας και της διακεκριμένης κλοπής κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και καταδικάστηκε σε 5 χρόνια και έξι μήνες.

Επίσης διατάχθηκε και για τους τρεις ισόβια απέλαση μετά την έκτιση της ποινής και την επ’ αόριστον απαγόρευση επανεισόδου.

Και οι τρεις ήταν ήδη κρατούμενοι για άλλη αιτία ενώ στο ίδιο δικαστήριο τέσσερα άλλα άτομα αθωώθηκαν.

 

Πηγή: Εφ. Ελευθερία