Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024 05:44
Ελλάδα

“Καρφώνει” την Αθήνα ο επικεφαλής της Frontex: Εμείς, ήμασταν έτοιμοι από τον Οκτώβριο






Αιχμές για την ελληνική κυβέρνηση από τον επικεφαλής του Frontex. Ο Fabrice Leggeri υποστηρίζει ότι ο Frontex ήταν έτοιμος να έρθει στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο, αλλά η ελληνική πλευρά καθυστέρησε!

«Από τον Οκτώβριο είχαμε διαθέσιμους συνοριοφύλακες από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτοιμους να σταλούν στην Ελλάδα, αλλά καθυστερήσαμε γιατί δεν είχαν οριστεί ακόμη οι Έλληνες επικεφαλής των ομάδων» λέει ο γενικός διευθυντής του Frontex σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στις 2 Οκτωβρίου, ο Frontex ζήτησε 775 συνοριοφύλακες από κράτη μέλη της Ε.Ε., εκ των οποίων οι 600 θα βοηθούσαν στη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και στην καταγραφή προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Τελικά, όμως, διατέθηκαν 477 άτομα. Στην Ειδομένη θα σταλούν 50 στελέχη του Frontex.

Όπως λέει ο Leggeri, ζητήθηκε από τις ελληνικές αρχές να διεθέσουν 31 επικεφαλής που θα ηγούνταν των ομάδων του Frontex. «Οι ελληνικές αρχές μας είπαν ότι έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να τους βρουν. Τελικά, αυτή τη βδομάδα διατέθηκαν 19 Έλληνες και μας λείπουν άλλοι 12. Κατανοούμε τη δυσκολία, ότι άλλες υπηρεσίες θα στερηθούν αυτά τα στελέχη. Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Δεν μπορούμε όμως να στείλουμε συνοριοφύλακες χωρίς Έλληνες επικεφαλής. Χρειάζεται η παρουσία τους για να επιβλέπουν τη δουλειά μας. Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των συνόρων της. Εμείς βρισκόμαστε εκεί μόνο για να βοηθήσουμε».

 

Πηγή: newsit.gr