Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 16:16
ΒόλοςΤοπικά

«Καμπάνα» για απάτη σε βάρος ιερέων

«Καμπάνα» σε βάρος 51χρονου κατοίκου Κάτω Αχαΐας για απάτη κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα.
Η υπόθεση αφορούσε σε εξαπάτηση συγγενών ιερέων στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού. Αποκαλύφτηκε τον Ιανουάριο του 2014 και χθες ο απατεώνας δικάστηκε για πρώτη φορά και καταδικάστηκε ερήμην. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου τού επέβαλε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή τριετίας αν και ο εισαγγελέας έδρας είχε προτείνει ποινή φυλάκισης πέντε ετών χωρίς μετατροπή και χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Στο Δικαστήριο παρουσιάστηκε και εξετάστηκε ως μάρτυρας η 70χρονη νύφη ενός ιερέα που πείστηκε και έδωσε στον επιτήδειο που παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος του Ταμείου Κληρικών Ελλάδος ποσό 3.800 ευρώ. Ο 51χρονος τής είχε τηλεφωνήσει και της είχε πει ότι ο κουνιάδος της δικαιούταν επίδομα από το Ταμείο Κληρικών Ελλάδος ύψους 26.000 ευρώ και της ζήτησε να καταβάλει τα χρήματα για να εισπράξει το επίδομα. Δεν πονηρεύτηκε ότι κάτι συνέβαινε. «Δεν το κατάλαβα ότι ήταν απατεώνας», είπε η ηλικιωμένη γυναίκα εξεταζόμενη στο Δικαστήριο. Το Δικαστήριο καταδίκασε τον κατηγορούμενο.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κατηγορούμενος φερόταν να αποπειράθηκε να εξαπατήσει με τον ίδιο τρόπο και τον γιο ενός ιερέα και μάλιστα την ίδια μέρα που εξαπάτησε την ηλικιωμένη γυναίκα. Παρουσιαζόμενος πάντοτε ως εκπρόσωπος του Ταμείου Κληρικών Ελλάδος ο 51χρονος ζήτησε από τον γιο του ιερέα να του καταβάλει το ποσό των 4.870 ευρώ με το πρόσχημα ότι ο πατέρας του δικαιούταν να λάβει επίδομα ύψους 18.650 ευρώ.
Εντούτοις, γιος του ιερέα αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και δεν κατέβαλε τα χρήματα και χθες στο δικαστήριο δεν παρουσιάστηκε για να περιγράψει τι συνέβη. Υπενθυμίζεται ότι εκείνο το χρονικό διάστημα υπήρχε σπείρα που δρούσε πανελλαδικά και εξαπατούσε ιερείς με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Τον Ιανουαρίου του 2013 ενδεικτικά είχε εξαρθρωθεί εγκληματική ομάδα από την Ασφάλεια Κορίνθου που διέπραττε συστηματικά απάτες σε βάρος ιερέων και συγγενικών προσώπων των ιερέων.
Στο πλαίσιό της είχαν εξιχνιαστεί 11 περιπτώσεις απάτης στην περιοχή της Κορινθίας αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως τη Φθιώτιδα, τη Δράμα, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και τις Σέρρες.