Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 09:19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

…Καλό Πάσχα: Χωρίς συμφωνία φεύγουν οι δανειστές






Ούτε μία ώρα δεν κράτησε η τελευταία συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Κατρούγκαλου με το Κουαρτέτο, πριν το τελευταίο αναχωρήσει απ’ τη χώρα μας.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης, η συνάντηση επικεντρώθηκε στο ασφαλιστικό, αλλά και στο χρονοδιάγραμμα των διαβουλεύσεων.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το απόγευμα θα αναχωρήσουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών και αναμένεται να επιστρέψουν μετά από τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου). Κατά πάσα πιθανότητα η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα γίνει στις 4 Απριλίου.

Όπως φάνηκε και σήμερα η διαφορά για τις επικουρικές συντάξεις παραμένει αγεφύρωτη καθώς το ΔΝΤ παρά τη θετική ανταπόκριση δεν έχει αποσαφηνίσει αν δέχεται τη μερική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να μη μπει βαθύτερα το μαχαίρι στις επικουρικές.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι η προστασία των κύριων συντάξεων και η διατήρηση του ύψους της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ για την 20ετία έχουν γίνει αποδεκτά από τους θεσμούς.

Για την προσωπική διαφορά ζητούν περισσότερα τεχνικά στοιχεία από τα ταμεία ενώ παραμένει η απόκλιση στα ποσοστά αναπλήρωσης.

Η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας επιμένει στην εφαρμογή ενός αναδιανεμητικού συστήματος που θα ενισχύει τους χαμηλόμισθους με λίγα χρόνια ασφάλισης παρά την αντίθεση των δανειστών που ζητούν μεγαλύτερη αναλογία εισφορών- παροχών.

«Αυτά είναι εκτός συμφωνίας. Αφού πιάνουμε τους στόχους, το πόσο αναδιανεμητικό είναι το σύστημα είναι θέμα της πολιτικής της κυβέρνησης» φέρεται ότι είπε ο κ. Κατρούγκαλος στους θεσμούς
Πάντως αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι κυβερνητική πηγή σε ερώτηση μετά τη σημερινή συνάντηση με τους θεσμούς εάν φαίνεται πως η ελληνική πλευρά μπορεί να αξιοποιήσει τυχόν διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για να αποφύγει την πίεση για το αφορολόγητο ή περικοπές συντάξεων και άμεση απελευθέρωση των «κόκκινων δανείων», έλεγε πως «δεν φαίνεται να είναι τόσο μεγάλες μεταξύ τους αυτές οι διαφορές». Μία δήλωση όμως που τελικά δείχνει ότι δεν υπάρχει επί της ουσίας «ρήγμα» μεταξύ των θεσμών, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της κυβέρνησης!

Τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι την Πέμπτη και θα επεξεργάζονται τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης.

 

Πηγή: protothema.gr