Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 21:45
ΜαγνησίαΤοπικά

«Καζάνι που βράζει» ο κάμπος του Αλμυρού , των Φαρσάλων και του Βελεστίνου






Παραμένουν χωρίς επιδοτήσεις εκτοντάδες αγρότες λόγω δασικών χαρτών

«Καζάνι που βράζει» είναι ο κάμπος του Αλμυρού , των Φαρσάλων και του Βελεστίνου για το γεγονός ότι εκατοντάδες αγρότες παραμένουν απλήρωτοι από τις επιδοτήσεις, εξαιτίας των εκκρεμοτήτων με τους δασικούς χάρτες, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αρκετοί αγρότες, των οποίων η γη έχει προκύψει από δημόσιους αναδασμούς, σκέφτονται να προσφύγουν νομικά κατά των υπηρεσιακών παραγόντων του ΟΠΕΚΕΠΕ, που τους άφησαν απλήρωτους τόσο από την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στα τέλη Οκτωβρίου, όσο και από τα περιβαλλοντικά που καταβάλλονται αυτές τις ημέρες (βιολογική γεωργία, νιτρορύπανση) και για το λόγο αυτό έστειλαν δικηγόρους χθες στα γραφεία της υπηρεσίας στην Αθήνα, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις για να βρουν το δίκιο τους.

Οι εκτιμήσεις ωστόσο γεωπόνων μελετητών και διαχειριστών του ΟΣΔΕ, παρά τις δημόσιες δηλώσεις προχθές στη Βουλή του υπουργού κ. Αραχωβίτη ότι θα δρομολογηθεί λύση για την πληρωμή τους, με τη δεύτερη δόση και εξόφληση της ενιαίας στις 20 Δεκεμβρίου, είναι ότι αυτό δύσκολα θα συμβεί, αφού οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν αποστείλει τις καταστάσεις προς έγκριση στην Κομισιόν για τη δεύτερη πληρωμή, χωρίς να περιλαμβάνουν τις περιπτώσεις που έχουν εκκρεμότητες με τους δασικούς χάρτες, εφόσον αυτοί δεν έχουν κυρωθεί από το ΥΠΕΝ .

Όσοι εξάλλου έλαβαν προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, αν οι ενστάσεις τους εξετάστηκαν μέχρι 21 Νοεμβρίου, ενδεχομένως να έχουν τύχη να πληρωθούν τέλος Δεκεμβρίου τα υπόλοιπα χρήματα. Διαφορετικά θα πρέπει να προετοιμάζονται για να πληρωθούν, αν όλα πάνε καλά, το καλοκαίρι όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές. Επίσης, οι αγρότες διατρέχουν τον κίνδυνο αυστηρών διοικητικών κυρώσεων και προστίμων, ειδικά για τις περιπτώσεις που η διαφορά μεταξύ δηλωθείσας και προσδιορισθείσας έκτασης υπερβαίνει το 20%, όπου πλέον χάνεται το σύνολο της επιδότησης.

Πόσες είναι αυτές οι περιπτώσεις;

Σύμφωνα με τον υπουργό κ. Αραχωβίτη ανέρχονται σε 3800 όσοι έχουν υποστεί μειώσεις στην ενιαία ενίσχυση πάνω από 500 ευρώ λόγω των εκκρεμοτήτων με τους δασικούς χάρτες. Διαφορετική ωστόσο είναι η εκτίμηση των μελετητών, αφού με τα προγράμματα του ΠΑΑ (περιβαλλοντικά) ακόμη και μερικά τετραγωνικά αν φαίνονται ως δασική έκταση σ ένα αγροτεμάχιο δεκάδων στρεμμάτων που έχει δηλωθεί στα περιβαλλοντικά προγράμματα αυτό εξαιρείται Και βέβαια θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα καστανοπερίβολα του Κισσάβου που είναι χαρακτηρισμένα ως δασικές εκτάσεις και για τα οποία πολλοί αγρότες δεν λαμβάνουν επιδοτήσεις πάνω από 500 ευρώ, ωστόσο κινδυνεύουν να χάσουν την κυριότητα αι την ιδιοκτησία τους. Αξίζει να τονιστει πάντως ότι τα καστανοπερίβολα του Πηλίου έχουν αποχαρακτηριστεί από δσικά..

«Καζάνι που βράζει» ο κάμπος του Αλμυρού , των Φαρσάλων και του Βελεστίνου

thessaliatv.gr