Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 16:47
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καίγονται για 4η μέρα τα Κύθηρα: Τα λάθη που παρέδωσαν το νησί στις φλόγες






Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες για τέταρτη μέρα στα Κύθηρα με τις δυνάμεις τις πυροσβεστικής να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες έχοντας να αντιμετωπίσουν αυτή τη στιγμή τρία πύρινα μέτωπα, στην ευρύτερη περιοχή των Μυρτιδίων, στο νοτιοδυτικό μέτωπο των Κυθήρων.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ τα μηνύματα από τα τρία συγκεκριμένα μέτωπα σήμερα το πρωί είναι θετικά, ενώ ελπίδα όλων είναι ότι τελικά σήμερα η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο στην περίπτωση που κοπάσουν οι άνεμοι και με τη συνδρομή των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Ωστόσο, στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν δυνατοί άνεμοι, οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση, γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη, όπως τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 3 χωματουργικά μηχανήματα του στρατού, αλλά και 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη. Στην προσπάθεια της κατάσβεσης θα συνδράμει και ο δήμος Βάρης -Βούλας -Βουλιαγμένης με ένα πυροσβεστικό όχημα 10 τόνων, με 2 κανόνια πίεσης, 4 άτομα προσωπικό, και μία υδροφόρα 12 τόνων με 3 άτομα προσωπικό.

Από την πλευρά της πάντως η Περιφέρεια Αττικής, που είχε ζητήσει να τεθούν τα Κύθηρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρότεινε να αντικατασταθούν οι 70 δασοκομάντο που επιχειρούν εδώ και τρεις μέρες στο νησί, με 80 άλλους.

Λόγω της πυρκαγιάς, για λόγους ασφαλείας, την Κυριακή, οι Αρχές έδωσαν εντολή και έγινε άμεση εκκένωση του μοναστηριού της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας από τις μοναχές και τους επισκέπτες, συνολικά 27 άτομα.

 

Καταγγελίες για τα εναέρια μέσα

Μεγάλο πρόβλημα με τη διαχείριση των εναέριων μέσων έχει δημιουργηθεί από το Σάββατο όταν και αυτά αποχώρησαν από το νησί επειδή η πυρκαγιά ήταν σε ύφεση. Λίγο αργότερα τα πύρινα μέτωπα αναζωπυρώθηκαν με τη φωτιά να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και να καίει 15.000 στρέμματα δάσους.

Σε δηλώσεις του μάλιστα ο δήμαρχος του νησιού Στράτος Χαρχαλάκης έκανε λόγο για λανθασμένη διαχείριση των εναέριων μέσων ενώ τόνισε ότι καθυστέρησαν αρκετά να φτάσουν στο νησί. Παράλληλα, ο κ. Χαρχαλάκης σημείωσε ότι τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν στις 6:30 το απόγευμα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης απάντησε ότι τα εναέρια μέσα πρέπει να ανεφοδιάζονται και μετά από κάποιες ώρες πτήσεις να υποστηρίζονται μηχανικά. Όπως σημείωσε επίσης πρόκειται για την μεγαλύτερη πυρκαγιά φέτος, ενώ εξήγησε ότι περισσότερα από 15 αεροσκάφη και ελικόπτερα ξεπέρασαν τις 152 ώρες πτήσεις.

 

Αποστόλου: Έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης

«Έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, που έχει μεταβεί στο νησί.

«Δίνουμε όλοι τη μάχη, με επικεφαλής την πυροσβεστική για τον έλεγχο μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι πολύ γρήγορα θα ελέγξουμε την πύρινη λαίλαπα» τόνιζε ο κ. Αποστόλου.

 

Στο νοσοκομείο ένας πυροσβέστης

Σε ό,τι αφορά τους τέσσερις οικισμούς που είχαν εκκενωθεί, ο δήμαρχος του νησιού ανέφερε χθες ότι οι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους, σημείωσε όμως ότι κανένας δεν κοιμήθηκε, καθώς υπήρχε ο φόβος. «Δόθηκε μάχη στις αυλές των σπιτιών, αλλά δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια, ούτε τραυματισμοί, πέρα από έναν πυροσβέστη που ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο», σημείωσε ο ίδιος.

Ζημιές έχουν προκληθεί σε αγροτικές καλλιέργειες, ελαιόδεντρα, αλλά και μελίσσια.

Στην περιοχή Αρωνιάδικα, η φωτιά έκαψε στάβλους και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Ο δήμαρχος του νησιού ανέφερε ότι υπήρξε ανησυχία μεταξύ των επισκεπτών, αλλά δεν είχε ξεκάθαρη εικόνα για αν και πόσοι έφυγαν. Πάντως, κάποιοι αναχώρησαν από τα Κύθηρα.

Δείτε τα συγκλονιστικά βίντεο από την τεράστια πυρκαγιά που κατακαίει τα Κύθηρα τα οποία ανήρτησε στο facebook ο χρήστης @Dimitrios Kyriakopoylos

Ο καπνός από την φωτιά που κατακαίει τα Κύθηρα, όπως φαίνεται από δορυφορική φωτογραφία, έφτασε μέχρι τις ακτές της Λιβύης.

Φωτογραφίες: Eurokinissi, Adelinfm

Πηγή: iefimerida.gr