Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 05:55
Τοπικά

Κίνδυνος η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών






Η υπερακατανάλωση των αντιβιοτικών εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και πρέπει να λαμβάνονται μόνο με συνταγή γιατρού. Επιπλέον η οικονομική αιμορραγία για τα ταμεία είναι μεγάλη. Αυτά επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων σε ημερίδα εκπαίδευσης – ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσωπικής αγωγής της εκπαιδευτικής περιφέρειας Μαγνησίας, με τίτλο «Μύθοι και αλήθειες για τα αντιβιοτικά», που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Δημαρχείο του Βόλου.

Όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μέχρι και 100 φορές παραπάνω απ’ ότι οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και αυτό έχει αποτέλεσμα τα μικρόβια να γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Όπως μάλιστα εξήγησε η Ελένη Γιαμαρέλου, καθηγήτρια  Παθολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Χημειοθεραπείας, έχει αποδειχτεί  επιστημονικά ότι με τον καιρό όταν κανείς πάψει να υπερκαταναλώνει αντιβιοτικά (90% που συνταγογραφούνται στα νοσοκομεία είναι για ιώσεις), τα μικρόβια κουράζονται και δεν θέλουν να κρατούν τους μηχανισμούς τους, με αποτέλεσμα να ξαναγίνονται ευαίσθητα στα αντιβιοτικά.

Ειδικά σε ότι αφορά τα παιδιά με την είσοδο του χειμώνα που «ανθεί η γρίπη» καλό θα ήταν να γίνεται ένα strep test πριν δοθεί αντιβίωση στο παιδί, καθώς αν δεν υπάρχει στρεπτόκοκκος η ίωση θα περάσει χωρίς αντιβίωση.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό εφαρμόστηκε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική, υποχρεωτικά από το κράτος, με τρομακτική μείωση της κατανάλωσης των αντιβιοτικών και μείωση της αντοχής. «Εμείς ως Ελληνική Εταιρία Χημειοθεραπείας δε λέμε τι κάνει το κράτος, αλλά εμείς, γι’ αυτό πάμε σ’ όλες τις εκδηλώσεις και αγωνιζόμαστε με τις δικές μας δυνάμεις. Το κράτος ας μας ακούσει και ας πράξει ανάλογα», σημείωσε η κ. Γιαμαρέλου.

Από την πλευρά του ο  Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, επισήμανε ότι ο τρόπος που δίνεται το φάρμακο μπορεί να γίνει και φαρμάκι όταν πρόκειται για αντιβίωση. «Καταφέραμε, μέσα από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αντιβιοτικών, να είμαστε η χώρα με τα πιο ανθεκτικά μικρόβια. Αυτό μεταφράζεται ότι αύριο εμείς, τα παιδιά ή κάποιος συγγενής μας, μπορεί πιο εύκολα να φύγει από τη ζωή μέσα από τη νοσοκομειακή λοίμωξη». Τόνισε ότι μόνο γιατροί θα έπρεπε να συνταγογραφούν αντιβιοτικά. «Ο Έλληνας κατά μέσο όρο παίρνει τρεις αντιβιώσεις ετησίως και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να τις έχει πάρει. Η χρήση της αντιβίωσης δεν είναι μόνο θέμα ότι αυξάνονται οι πιθανότητες θνησιμότητας, από νοσοκομειακή λοίμωξη αν μπει κάποιος σε ΜΕΘ, αλλά αυξάνεται το κόστος και της θεραπείας αυτού που τη χρειάζεται και το κόστος εκείνων που διαθέτουν χρήματα ενώ δεν θα έπρεπε να τα διαθέσουν, επισήμανε ο κ. Πατούλης.