Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 03:11
Τοπικά

Ι.Σ.Μ. : ΔΕΥΑΜΒ και Δήμος Βόλου υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας






Το γεγονός ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας παρακολουθεί με προσοχή τα δεδομένα που δημοσιεύονται σε σχέση με τα προβλήματα της ύδρευσης, μετά τις πρόσφατες βλάβες που υπήρξαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στο δίκτυο ύδρευσης, καθώς και τα προβλήματα  από τα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού, επισημαίνει σε δελτίο τύπου ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας.

Αναλυτικά στο δελτίο τύπου του ΙΣΜ αναφέρονται τα εξής:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας παρακολουθεί με προσοχή τα δεδομένα που δημοσιεύονται σε σχέση με τα προβλήματα της ύδρευσης, μετά τις πρόσφατες βλάβες που υπήρξαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στο δίκτυο ύδρευσης, καθώς και τα προβλήματα ρύπανσης του Παγασητικού κόλπου από τα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού που, όπως αναφέρεται, απορρίπτονται ανεπεξέργαστα στην θάλασσα.

Πρέπει να αναφέρουμε και να σημειώσουμε ότι δεν υπήρξε ακόμη καμία επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους της ΔΕΥΑΜΒ και του Δήμου Βόλου για την καταλληλότητα ή μη του νερού της ύδρευσης προς πόση, εκτός από το ότι σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ υπήρξε διαβεβαίωση από στέλεχος της επιχείρησης ότι το νερό είναι κατάλληλο για πόση. Η διαβεβαίωση όμως αυτή έρχεται σε αντίθεση με μετρήσεις της Δ/νσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας για ορισμένες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου και περιαστικών περιοχών, που δείχνουν ότι το νερό είναι επιβαρυμένο για πόση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως φαίνεται να υπάρχει στην από καιρού, όπως αναφέρεται,  ανεπεξέργαστη απόρριψη λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού Βόλου στην θάλασσα του Παγασητικού και στην επακόλουθη μόλυνση του κλειστού αυτού και ευαίσθητου θαλάσσιου κόλπου.

Είναι αυτονόητο ότι εφόσον ισχύουν αυτά τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι ευθύνες για πιθανή διατάραξη της Δημόσιας Υγείας σε σχέση με αυτά τα θέματα ανήκουν αποκλειστικά στους αρμόδιους και υπεύθυνους της διαχείρισης των λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού και της ύδρευσης που είναι ο Δήμος Βόλου και η ΔΕΥΑΜΒ.

Καλούμε λοιπόν το Δήμο Βόλου και την ΔΕΥΑΜΒ να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξαλειφθούν αλλά και να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους προβλήματα που επιβαρύνουν το Φυσικό Περιβάλλον και την Δημόσια Υγεία. Προς αυτήν την κατεύθυνση η συνεργασία όλων των φορέων είναι απαραίτητη και μονόδρομος, διότι η διασφάλιση της υγείας των ανθρώπων είναι πάνω από όλους και πάνω από όλα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας ως σύμβουλος Υγείας της κοινωνίας και της Πολιτείας θεωρεί ότι τα προβλήματα Δημόσιας Υγείας και η αντιμετώπισή τους απαιτούν από όλους, και ιδίως από τους αρμόδιους και υπεύθυνους, διαφάνεια, συνεργασία, οργάνωση και σοβαρότητα.»