Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 14:11
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιστορική επίσκεψη: Πάπας και Πατριάρχης μαζί στη Λέσβο, στις 15 Απριλίου






Ιστορικές διαστάσεις αναμένεται να λάβει η επίσκεψη του Πάπα Φαγκίσκου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Λέσβο, εντός του Απριλίου, μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου την οποία ενέκρινε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Η πιθανότερη ημερομηνία της επίσκεψης του Πάπα στη Λέσβο είναι στις 15 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα βρεθεί επίσης στη Λέσβο και θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη των επικεφαλής της Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας οι οποίοι θα συναντηθούν με τους πρόσφυγες στο ελληνικό νησί και θα ευαισθητοποιήσουν την διεθνή κοινότητα για την προσφυγική κρίση.

Η ιδέα της πρόσκλησης του Πάπα Φραγκίσκου ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά την Ιερά Σύνοδο. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε απευθύνει επιστολές τον Μάρτιο προς τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης και τους επικεφαλής των Ορθόδοξων και άλλων εκκλησιών, ώστε να ευαισθητοποιηθούν  για το προσφυγικό πρόβλημα άνθρωποι με υψηλές αρμοδιότητες και κοινωνική επιρροή. Το Βατικανό απάντησε θετικά.

Στον Ιερώνυμο μεταφέρθηκε η επιθυμία του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκου, να επισκεφθεί την πατρίδα μας.

Σκοπός της επίσκεψής του, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η συμβολή του Πάπα στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την άμεση παύση των πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής που πλήττουν σφόδρα τις χριστιανικές κοινότητες, αλλά και στην ανάδειξη του μείζονος ανθρωπιστικού προβλήματος που έχει προκληθεί από τους απεγνωσμένους πρόσφυγες, οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

H Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενέκρινε την πρόταση να επισκεφθεί ο Πάπας Φραγκίσκος ένα νησί του Αιγαίου, εφόσον πρόκειται για μία ολιγόωρη, εκτός πρωτοκόλλου και καθαρά ανθρωπιστικού και συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψη.

Για την επίσκεψή αυτή η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να προτείνει ως προορισμό το νησί της Λέσβου, ένα από τα πολλά νησιά μας που βίωσε βαθύτατα και εξακολουθεί να βιώνει την τραγωδία του προσφυγικού προβλήματος.

Παράλληλα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που δίδεται η εικόνα ότι η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών δοκιμάζεται, να απευθύνει πρόσκληση στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ώστε αυτός να τιμήσει με την παρουσία του το νησί της Λέσβου την ημέρα επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου.

Η προσωπικότητα και το κύρος του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε συνδυασμό με την βαρύτητα της παρουσίας του Πάπα Φραγκίσκου, στέλνει στα πέρατα του κόσμου ένα πολύ ηχηρό μήνυμα αφύπνισης της παγκόσμιας κοινότητας για την προσφυγική κρίση αλλά και για την προστασία των χριστιανών που πλήττονται βάναυσα στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής.