Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 11:50
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιστορίες… τρέλας με τον ΕΦΚΑ






«Γεννήθηκα το 1969 και μέχρι σήμερα γιορτάζω τα γενέθλιά μου τον Ιανουάριο. Λάθος! Κατά τον ΕΦΚΑ έχω γενέθλια τον Μάρτιο. Είμαι παιδί της άνοιξης δηλαδή και όχι των λουλουδιών… αυτά άλλωστε μεγαλούργησαν τη δεκαετία του ’70… Εγώ τότε δεν ήμουν παιδί αλλά πλησίαζα το 60ο έτος της ηλικίας μου. Και σήμερα είμαι 101 ετών! Ασφαλίστηκα το 1916 για πρώτη φορά! Κι αυτό κατά τον ΕΦΚΑ. Έχω χαρίσει δηλαδή και τη σύνταξή μου στο κράτος. Τα υπόλοιπα λάθη είναι μάλλον… ψιλά και όχι απαραιτήτως κακά! Δεν παντρεύτηκα ποτέ (είμαι ακόμα ελεύθερη κι ωραία) ούτε έχω παιδί, εξαρτώμενο μέλος».

Όχι, τα παραπάνω δεν αναφέρονται σε κάποια χώρα του αναπτυσσόμενου κόσμου, αλλά στην Ελλάδα του 2017.

Iστορίες «μηχανογραφικής» τρέλας στον ΕΦΚΑ

Η Σ., παντρεμένη και μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, εμφανίζεται στα μητρώα του ασφαλιστικού φορέα της Ελλάδος ως άγαμη, χωρίς τέκνα και… υπεραιωνόβια. Και φυσικά δεν είναι η μόνη. Από την έναρξη της λειτουργίας του συστήματος, χιλιάδες ασφαλισμένοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αντίστοιχα προβλήματα που αφορούν λάθος καταχωρίσεις.

«Στη δική μου περίπτωση, το σύστημα με εμφανίζει να είμαι ασφαλισμένος από την 1/1/1991. Τότε ήμουν μαθητής Λυκείου» αναφέρει ο Θ. «Και προφανώς οι γονείς δεν με υποχρέωναν να κολλάω ένσημα αλλά να διαβάζω τα μαθήματά μου».

Η διαδικασία διόρθωσης απαιτεί όπως είναι προφανές και κόπο και χρόνο. «Μου είπαν ότι για να τα διορθώσω όλα αυτά πρέπει να πάω στο Μητρώο. Να πάρω δηλαδή άδεια για να κάνω κάτι που θα μπορούσε να γίνει ηλεκτρονικά» αναφέρει η Σ.

Κάποια από τα λάθη είναι απλά, όπως για παράδειγμα μια διαφορά στη διεύθυνση κατοικίας ή ένα λάθος στο τηλέφωνο επικοινωνίας. Άλλα περισσότερο σύνθετα, καθώς αφορούν την οικογενειακή κατάσταση ή την ημερομηνία πρώτης ασφάλισης, όπως πιστοποιούν και οι ανωτέρω μαρτυρίες. Δεν λείπουν βεβαίως και οι ακραίες περιπτώσεις με αριθμούς μητρώου να χάνονται και ένσημα να εξαφανίζονται. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, προβλήματα υπήρξαν και με τα μητρώα των αυτοαπασχολουμένων, με αποτέλεσμα πολλοί συνταξιούχοι να λάβουν ειδοποιητήριο για εισφορές, ενώ επαγγελματίες ακόμη περιμένουν τα δικά τους.

Θα υπάρχουν λάθη για τουλάχιστον… 30 χρόνια

Και όμως, οι ιστορίες της «μηχανογραφικής» τρέλας θα συνεχιστούν για τουλάχιστον άλλα… 30 χρόνια.

Την αποκαλυπτική όσο και δυσάρεστη αυτή πραγματικότητα γνωστοποίησε πριν από κάποιες εβδομάδες ο πρόεδρος και διεθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Αν. Τάγαρης, της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο της μηχανογράφησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η σχετική παραδοχή έγινε μετά την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Πού οφείλεται ο «μύλος» με τα στοιχεία

Ο λόγος της ταλαιπωρίας οφείλεται στη… μεταφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μητρώο ΕΦΚΑ δεν μεταφέρθηκαν τα στοιχεία από την πιο πρόσφατη ενημέρωση των ανά ταμείο μητρώων, αλλά τα στοιχεία από κάποια προγενέστερη, άγνωστης ημερομηνίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τάγαρη, παρότι επιχειρήθηκε ένα «τιτάνιο έργο» τα λάθη και οι περιπτώσεις που δεν έχουν ενοποιηθεί σωστά τα στοιχεία θα συνεχίσουν να εμφανίζονται για πολλά ακόμη χρόνια.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να εκκαθαριστεί και να υπάρχει σωστό μητρώο 100%, όταν τα δεδομένα από τα οποία προέρχεται, είναι από μόνα τους μη ποιοτικά δεδομένα» παραδέχθηκε, επισημαίνοντας ότι «έχουμε σηκώσει το χαλάκι» και ό,τι στραβό υπήρχε από κάτω σε ένα Ταμείο, ήρθε κι ενώθηκε με άλλα στραβά που υπήρχαν στα άλλα Ταμεία.

 

 

Πηγή: thetoc.gr