Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 02:57
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιούλιο και Αύγουστο έρχεται η λυπητερή με εκκαθαριστικά και ΕΝΦΙΑ






«Καυτοί» αναμένεται να είναι οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος για τα ταμεία των ελληνικών νοικοκυριών, αφού εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες θα κληθούν να πληρώσουν τις πρώτες δόσεις σε φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

 

Ο Ιούλιος των εκκαθαριστικών

Παρά την προαναγγελία ψήφισης διάταξης νόμου με την οποία ο φετινός φόρος εισοδήματος θα έσπαγε σε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους, το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του εκκαθαριστικού της δήλωσης παραμένει αμετάβλητο.

Η πρώτη δόση εξοφλείται έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου. Τα φετινά εκκαθαριστικά είναι σαφώς «βαρύτερα» σε σχέση με πέρυσι για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες αλλαγές σε κλίμακα, αφορολόγητο και ειδική εισφορά αλληλεγγύης ισχύουν για τα εισοδήματα του 2016.

Τώρα, πληρώνονται τα πρώτα φορομέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του περασμένου καλοκαιριού, τα οποία φέρνουν μεγάλες αυξήσεις στις προκαταβολές φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, αλλά και σε όλους τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ εξαιτίας της κατάργησης της έκπτωσης 30%.

 

Ο Αύγουστος του ΕΝΦΙΑ

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης αφορούν πλέον το 2017 και είναι μετρημένες. Ούτε κατάργηση του φόρου τάζουν πια ούτε καθιέρωση αφορολόγητου ούτε καν αλλαγή ονόματος. Ο ΕΝΦΙΑ για το 2017 θα υπολογιστεί με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη. Αν αυτό συμβεί θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει και νέα αύξηση των συντελεστών του χρόνου.

Επί του παρόντος και προκειμένου να κλείσει το πακέτο με τα μέτρα του 1,8 δισ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να στείλει αυξημένο λογαριασμό σε τουλάχιστον 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων όπως παραδέχονται επίσημα κυβερνητικά στελέχη. Αυξημένο φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, όσοι έχουν οικόπεδα, όσοι έχουν αγροτεμάχια καθώς και όσοι έχουν ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα αρχίσει να εξοφλείται κατά πάσα πιθανότητα τον Αύγουστο με μηνιαίες καταβολές έως το τέλος του έτους.

 

Πηγή: Τα Νέα