Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 14:02
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύελλα αντιδράσεων για τις έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις






Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει οι έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, με τον πρώην Υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, να κάνει λόγο για «γιάφκα» και τον Αρχηγό Στόλου που αποστρατεύτηκε να αφήνει σοβαρές αιχμές σε μήνυμά του.

Οι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων συνεδρίασαν εκτάκτως το βράδυ της Δευτέρας και αποφάσισαν την αποστρατεία ανώτατων αξιωματικών και στα τρία Σώματα.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) έκρινε διατηρητέους τους Αντιστρατήγους Αντώνιο Νομικό (έως σήμερα Επιτελάρχη ΓΕΣ) και Κωνσταντίνο Φλώρο (έως σήμερα Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ).

Παράλληλα έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους 2 Αντιστρατήγους, τους 3 Αντιναυάρχους και 1 Αντιπτέραρχο.

Πρόκειται για τους:

  • Αντιστράτηγο Δημήτριο Μπίκο (έως σήμερα Διοικητή Γ Σώματος Στρατού / / NRDC – GR
  • Αντιστράτηγο Νικόλαο Μανωλάκο (έως σήμερα Διοικητή ΑΣΔΕΝ)
  • Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο (έως σήμερα Αρχηγό Στόλου)
  • Αντιναύαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο (έως σήμερα Διοικητή ΣΕΘΑ)
  • Αντιναύαρχο (Μ) Νικόλαο Καφέτση (έως σήμερα Διοικητή ΔΔΜΝ)
  • Αντιπτέραρχο (Μ) Χριστόφορο Σμυρλή (έως σήμερα Γενικό Επιθεωρητή ΓΕΑ)

Αίσθηση προκάλεσε το αιχμηρό μήνυμα του Αντιναυάρχου Ιωάννη Παυλόπουλου, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

Τις κρίσεις σχολίασε με ανάρτηση του στο Twitter και με καυστικό τρόπο ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κάνοντας λόγο για “γιάφκα”.

Εξηγήσεις για «τους λόγους αποστράτευσης ικανών Ελλήνων αξιωματικών» ζητά από τον Υπ. Άμυνας η Νέα Δημοκρατία, με ερώτηση που κατέθεσε ο αρμόδιος Τομεάρχης Βασίλης Κικίλιας. «Μετά τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, τις Ανεξάρτητες Αρχές και τη Δημόσια Διοίκηση, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την απόπειρα πλήρους κομματικοποίησης του κράτους με τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και τις επικείμενες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία. Και μάλιστα λίγους, μόλις, μήνες πριν το τέλος της, σε μια προφανή προσπάθεια να διαμορφώσει τετελεσμένα», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Με αρνητικό τρόπο σχολίασε τις έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

Απαντήσεις από τον νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τις «πρωτοφανείς», όπως αναφέρει, δηλώσεις του Πάνου Καμμένου περί «γιάφκας» του ΣΥΡΙΖΑ στις Ένοπλες Δυνάμεις, ζητά ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Με ερώτησή του στη Βουλή αναφέρει πως «ο έως πριν λίγες ημέρες Υπουργός Άμυνας, σε χθεσινές του δηλώσεις, υποστήριξε πως στις Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχει «γιάφκα ΣΥ.ΡΙΖ.Α που καρατομεί αξιωματικούς» και καλεί τον νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

α. Με την ιδιότητα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ που μόλις πριν είχατε και την τετραετή σας συνύπαρξη με τον κ. Καμμένο, είχατε αντιληφθεί την ύπαρξη μιας τέτοιας «γιάφκας»;

β. Πως εξηγείται ότι οι επιλογές σας, όπως τις εισηγηθήκατε στο ΚΥ.Σ.Ε.Α., για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καταγγέλλονται από τον έως χθες Υπουργό Άμυνας ως απολύτως κομματικές και προϊόν αδιαφανών διαδικασιών;

γ. Προτίθεστε να ενημερώσετε την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις;

Πηγή: ant1news.gr