Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 20:45
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρηνούν, αλλά ψηφίζουν τα μέτρα-«λαιμητόμο»






Με την υπόσχεση ότι θα υπάρξει «οριστική λύση στο ελληνικό ζήτημα, με ελάφρυνση του χρέους και επιστροφή στην ανάπτυξη» προσπαθεί το Μέγαρο Μαξίμου να εξασφαλίσει τη θετική ψήφο όλων του βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, με την κρίσιμη ψηφοφορία να είναι προγραμματισμένη για το βράδυ της Κυριακής.

Η κυβέρνηση έχει στηρίξει πλέον όλες τις ελπίδες της στις διεθνείς διεργασίες για μία συμφωνία επί του χρέους, την οποία θα εμφανίσει ως «αντίβαρο» στον ορυμαγδό των μέτρων και τις επαχθείς ρυθμίσεις που φέρνει το πολυνομοσχέδιο: τους έμμεσους φόρους του 1,8 δις ευρώ, την σαρωτική ιδιωτικοποίηση σχεδόν των πάντων, με το νέο υπερ-Ταμείο που θα ξεπουλάει τα πάντα για τα επόμενα… 99 χρόνια, την πώληση μεγάλου μέρους κόκκινων και πράσινων δανείων από τώρα και των πάντων από το 2018, καθώς τον περιβόητο αυτόματο δημοσιονομικό «κόφτη».

Τα μέτρα αυτά έχουν πέσει «βαριά» στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το Μαξίμου παραπέμπει στα όσα προαναγγέλλουν διεθνείς παράγοντες περί μίας θετικής εξέλιξης στο χρέος. Μάλιστα επικαλούνται από τον Γιούνκερ και τον Μοσχοβισί έως τον… Σόιμπλε, τον Ντάισελμπλουμ και τον Λιού.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας την Παρασκευή στην αρμόδια επιτροπή, όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο ότι «είμαστε πολύ κοντά σε μια πολύ καλή λύση».

Τη λύση για το χρέος την αναδεικνύουν από την κυβέρνηση επειδή πρόκειται για τον αναγκαίο όρο για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και άρα την έξοδο από την κρίση, χωρίς παλινωδίες και αμφιταλαντεύσεις. Για το θέμα αυτό άλλωστε συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φρανσουά Ολάντ.

Κάπως έτσι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αυτοπεριορίζονται και δείχνουν ότι έστω και με συνειδησιακά προβλήματα θα ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο. Μάλιστα τείνει να γίνει σύνηθες το φαινόμενο και η συμπεριφορά του «τραβάτε με κι ας κλαίω», το να λένε δηλαδή ότι διαφωνούν, αλλά θα ψηφίσουν τελικά. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις του Νίκου Συρμαλένιου που είπε ότι διαφωνεί μεν, αλλά θα ψηφίσει για να μην κάνει το χατίρι της αντιπολίτευσης και του Γιώργου Δημαρά, ο οποίος σχεδόν κλαίγοντας είπε ότι θρηνεί «για την αριστερά που αναγκάζεται να ψηφίζει πράγματα έξω από τα πιστεύω της» και ότι θα ψηφίσει τα μέτρα γιατί δεν έχει άλλη εναλλακτική!


«Θρηνώ γιατί θα ψηφίσω μέτρα αν και δεν θέλω…»

 

Πράγματι, ο Γιώργος Δημαράς προχώρησε την Πέμπτη σε ένα ρεσιτάλ «θρήνου» και «αυτό-οικτιρμού» που κατέληξε στο «θρηνώ γιατί θα ψηφίσω μέτρα που δεν θέλω, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή».

«Δεν είναι τιμητικό να παραδίδουμε την δημόσια περιουσία άμεσα ή έμμεσα σε ξένα συμφέροντα. Που αλλού γίνεται αυτό;», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει «λυπάμαι πραγματικά για την τραγική κατάσταση της πατρίδας. Όπως λυπάμαι για την κατάσταση στο κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει αυτογνωσία και αυτοκριτική. Όταν ακούω ύβρεις χωρίς επιχειρήματα. Όταν ακούω λέξεις όπως αλήτης ή αλητεία. Όταν ακούω για βουλευτές ολόκληρων ΚΟ που έχουν προσωπικότητες με ήθος να χαρακτηρίζονται ανθρωπάκια. Ακούστηκε αυτό για ολόκληρη ΚΟ».

Με φωνή γεμάτη «κόμπους» από συγκίνηση υποστήριξε: «Θρηνώ για την Αριστερά που αναγκάζεται να ψηφίζει πράγματα έξω από τα πιστεύω της. Θρηνώ για την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας. Για την υποδούλωση της πατρίδας και των Ελλήνων στους ξένους».
Παράλληλα όμως έσπευσε να διευκρινίσει ότι θρηνεί γιατί θα ψηφίσει μέτρα αν και δεν θέλει, αλλά όπως είπε, δεν έχει άλλη προοπτική,θυμίζοντας με τον τρόπο αυτό δεκάδες βουλευτές προηγούμενων κυβερνήσεων που αν και διαφωνούσαν με τα προωθούμενα μέτρα και το έλεγαν δημόσια δεν είχαν το σθένος να διαφοροποιηθούν.

Ο κ. Δημαράς επιχείρησε δε να δικαιολογήσει την θετική του ψήφο -αν και με πόνο ψυχής- λέγοντας πως δεν επιθυμεί να «έρθουν στην κυβέρνηση όσοι κατέστρεψαν την πατρίδα» για να συνεχίσει με όσα τον κάνουν να λυπάται. «Λυπάμαι για τους βουλευτές που έχουν βολευτεί στα προνόμιά τους και έχουν 2 αστυνομικούς. Θρηνώ γιατί το 50% της δημόσιας περιουσίας παραδίδεται σε ξένους ως αποτέλεσμα των εγκληματικών λαθών προηγούμενων κυβερνήσεων. Θρηνώ γιατί το πρώην ειρηνοδικείο Ανδρίτσαινας μπορεί να βγει στο σφυρί αντί να αξιοποιηθεί ως πολιτιστικό κέντρο».


«Διαφωνώ, αλλά θα ψηφίσω για να μην κάνω το χατίρι της ΝΔ»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου ο οποίος εξέφρασε την διαφωνία του για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, την Παρασκευή.

Ωστόσο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, χρησιμοποιώντας ένα απίστευτο επιχείρημα.

«Διαφωνώ με την αύξηση ΦΠΑ στα νησιά, αλλά θα ψηφίσω το πολυνομοσχέδιο για να μην κάνω το χατίρι της αντιπολίτευσης και της νέας Δημοκρατίας που ουρλιάζει», είπε ο κ. Συρμαλένιος, προκαλώντας τα ειρωνικά σχόλια συναδέλφων του της αντιπολίτευσης.

«Με πολύ δυσκολία θα ψηφίσω κάποια από τα μέτρα»

Με μεγάλη δυσκολία θα ψηφίσει κάποια μέτρα και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα η οποάι σε δηλώσεις της το Σάββατο στο κανάλι «Ε» είπε πως το υπερ-ταμείο είναι ένα δύσκολο κομμάτι που η κυβέρνηση προσπαθεί να το διορθώσει.

«Σε αυτούς που δεν δικαιούνται το ΕΚΑΣ να τους κοπεί. Δεν είπα εγώ ότι είναι φοροφυγάδες αυτοί που πήραν το ΕΚΑΣ», δήλωσε και υπογράμμισε ότι στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο υπάρχουν κάποια σημεία που θα τα ψηφίσει με δυσκολία. Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, η κυρία Καρακώστα τόνισε ότι σε μόνο 500,000 Έλληνες θα αυξήσουμε τον  ΕΝΦΙΑ με την πλειοψηφία αυτών που έχουν κατοικία να πληρώνει ίδιο ή λιγότερο ΕΝΦΙΑ.


Ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το πολυνομοσχέδιο στην επιτροπή

Πάντως, χθες, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο τόσο επί της αρχής όσο και επι των άρθρων και τροπολογιών από τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν. Ωστόσο, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι αναμένεται να ψηφίσουν ορισμένα άρθρα όπως για την μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε ανεξάρτητη Αρχή.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σήμερα στις 10 το πρωί  θα ξεκινήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Η πρώτη συνεδρίαση θα λήξει τα μεσάνυχτα για να συνεχιστεί την Κυριακή από τις 10 το πρωί εως τις 6 το απόγευμα που είναι προγραμματισμένη η σχετική ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι το πολυνομοσχέδιο που αποτελεί προαπαιτούμενο για την συνεδρίαση του Εurogroup της 24η Μαϊου περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, η κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά, αύξηση των φόρων σε τσιγάρα, βενζίνη, συνδρομητική τηλεόραση κ.α. αλλά και η δημιουργία του υπερ ταμείου αποκρατικοποιήσεων όλης σχεδόν της δημόσιας περιουσίας.

 

Πηγή: protothema.gr