Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 20:52
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηandelsblatt: Εφιαλτικό σενάριο για ανακεφαλαιοποίηση ελληνικών τραπεζών






Eφιαλτικό σενάριο αναφορικά με πιθανή ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Ηandelsblatt».

Στην δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ελλάδα και στις επιδιώξεις του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων αναφέρεται η «Ηandelsblatt». Ο Τσίπρας καλείται να βρει τη λύση σε ένα δύσκολο και επικίνδυνο δίλημμα για την Ελλάδα. Την άρση των περιορισμών στα capital controls τα οποία επέβαλε η πολιτική και η κυβέρνηση του (το ζητούν οι επιχειρήσεις) και θα μπορούσε να το… πουλήσει ως αφήγημα εξόδου από τα μνημόνια πριν τις εκλογές και στην πιθανότητα να «στραγγίξουν» οι καταθέσεις σε μια περίοδο που οι τα κόκκινα δάνεια πνίγουν τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Σύμφωνα με την «Ηandelsblatt», τώρα που η Ελλάδα ολοκλήρωσε τυπικά τα προγράμματα στήριξης ο Τσίπρας θα μπορούσε να άρει τους περιορισμούς με σκοπό να κερδίσει πόντους κατά την προεκλογική περίοδο. Θα ήταν μια κίνηση που ταιριάζει στο αφήγημά του. Ότι οδήγησε τη χώρα στην κανονικότητα. Ωστόσο οι τράπεζες προειδοποιούν για βιαστικά βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επανάληψη του 2015 και σε νέες εφιαλτικές στιγμές για την χώρα…

Ζητούν οι επιχειρήσεις χαλάρωση των capital controls 

«Οι μεγάλες συναλλαγές πρέπει να εγκρίνονται κατά περίπτωση από τις τράπεζες και από το Υπουργείο Οικονομικών – μια γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία. Συνεπώς, οι επιχιρήσεις επιθυμούν περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων. Ωστόσο, οι τράπεζες ανησυχούν ότι πολλοί Έλληνες θα μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό εάν αρθούν οι περιορισμοί» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Στην πραγματικότητα, οι τράπεζες εξακολουθούν να απέχουν από το κανονικό. Ως αποτέλεσμα της οκταετούς ύφεσης, τα πιστωτικά ιδρύματα είναι αντιμέτωπα με με τεράστιους κινδύνους. Σχεδόν το 47% όλων των χορηγηθέντων δανείων δεν εξυπηρετούνται. Πρόκειται για αξιώσεις σχεδόν 85 δις ευρώ. Από το ποσό αυτό, 27 δισεκατομμύρια είναι στεγαστικά δάνεια», τονίζεται.

Το εφιαλτικό σενάριο για τους καταθέτες

«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, ότι οι τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές κατά τα έτη της κρίσης, ενδέχεται να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Από που θα βρεθούν τα χρήματα είναι τελείως ασαφές. Το να πληρώσουν οι μέτοχοι των τραπεζών είναι ένα αμφισβητήσιμο σενάριο. Οι μετοχές των τραπεζών έχουν ήδη χάσει το 80% της αξίας τους από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση στο τέλος του 2015.[…] Είναι επίσης απίθανο οι να χορηγήσουν νέες ενισχύσεις στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εταίροι της. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να γίνει ένα bail – in. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα χρήματα όσων διαθέτουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Σε ένα τέτοιο σενάριο φρίκης, είναι κατανοητό ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για άρση των περιορισμών στα capital controls» τονίζει πιο συγκεκριμένα για το πιο εφιαλτικό σενάριο που αφορά την Ελλάδα, η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Ηandelsblatt».

 

Πηγή: iefimerida.gr