Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 10:42
Αθλητικά

Η ώρα του Ρίο – Η ώρα των Ολυμπιακών αγώνων






Είναι το κορυφαίο αθλητικό ραντεβού. Η διεξαγωγή τους κάθε τετραετία κάνει την προσμονή του κοινού ακόμη μεγαλύτερη. Και παρά τα κάθε λογής προβλήματα που υπάρχουν στη φετινή διοργάνωση, παρότι το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο» φαντάζει πια ουτοπικό, παρά τα κρούσματα ντόπινγκ ή το φόβο τρομοκρατικής επίθεσης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι πάντα ένας πόλος έλξης για όσους αγαπούν τον αθλητισμό.

Απόψε, με την τελετή έναρξης στις 2:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, ανοίγει η αυλαία της διοργάνωσης στο «Μαρακανά» του Ρίο.

Αθλητές από 207 χώρες θα λάβουν μέρος σε 28 αθλήματα στους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 21 Αυγούστου. Περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια υπολογίζεται να παρακολουθήσουν τη λαμπερή τελετή, για την οποία έχουν επιστρατευτεί 300 χορευτές, 5.000 εθελοντές και 12.000 κοστούμια, αλλά και πασίγνωστες φυσιογνωμίες όπως το… ντόπιο τοπ μόντελ Ζιζέλ και η βρετανίδα ηθοποιός Τζούντι Ντεντς.

Ιδιαίτερη θα είναι η παρουσία της προσφυγικής ομάδας, που θα αγωνιστεί υπό την ολυμπιακή σημαία και περιλαμβάνει δέκα αθλητές, πέντε από το νότιο Σουδάν, δύο από τη Συρία, δύο από το Κονγκό και έναν από την Αιθιοπία.

Οι ΗΠΑ με 554 αθλητές έχουν την πολυπληθέστερη αποστολή, ενώ τη μικρότερη αποστολή, με ένα μόλις μέλος, έχει το Τουβάλου, ένα μικρό έθνος στα νότια του Ειρηνικού. Η νεότερη συμμετοχή είναι αυτή της 13χρονης κολυμβήτριας από το Νεπάλ, Γκαουρίκα Σινγκ. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από 97 αθλητές, με τον στίβο να έχει τα πρωτεία με 26 και την κολύμβηση να ακολουθεί με 15.

Οι Αγώνες θα φιλοξενηθούν σε 32 εγκαταστάσεις στο Ρίο, αν και τα παιχνίδια ποδοσφαίρου θα διεξαχθούν και σε άλλες πόλεις (Μπέλο Οριζόντε, Μπραζίλια, Μανάους, Σαλβαδόρ και Σάο Πάουλο».

Στο επίκεντρο βρίσκεται η αποστολή της Ρωσίας, που αντιμετώπισε κυρώσεις μετά την αποκάλυψη από την Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ πως υπήρχε σε εφαρμογή πρόγραμμα ντόπινγκ το οποίο είχε την οικονομική στήριξη της κυβέρνησης. Αν και αρχικά υπήρχε σκέψη μαζικού αποκλεισμού όλων των Ρώσων αθλητών, τελικά μετά τους απαραίτητους ελέγχους 271 από την αρχική λίστα των 389 εξασφάλισαν το δικαίωμα να λάβουν μέρος στους αγώνες, αν και οι αθλητές του στίβου δεν πήραν το πράσινο φως.

Τα προβλήματα, φυσικά, δεν λείπουν. Η Βραζιλία αποδείχτηκε ανέτοιμη να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι υποδομές είναι προβληματικές, τα έργα ολοκληρώνονται ή επιδιορθώνονται την τελευταία στιγμή, ενώ μέσα σε όλα υπάρχουν κινητοποιήσεις από ανθρώπους που εξ αρχής ήταν αντίθετη με τη διεξαγωγή των Αγώνων θεωρώντας πως θα καταστραφεί η ήδη επιβαρυμένη οικονομία της χώρας.

Τα μέτρα ασφαλείας στο Ρίο (και όχι μόνο) είναι δρακόντεια. Περισσότεροι από 85.000 άνδρες ασφαλείας (σχεδόν διπλάσιοι από τη διοργάνωση του 2012 στο Λονδίνο) από συνολικά 55 χώρες είναι επί ποδός στις αθλητικές εγκαταστάσεις, το Ολυμπιακό Χωριό, τα αεροδρόμια, τις κεντρικές οδούς και το κέντρο του Ρίο. Στη διάρκεια των Αγώνων αναμένονται να βρεθούν στο Ρίο περισσότεροι από 500.000 τουρίστες, ωστόσο οι διοργανωτές ανακοίνωσαν πως πάνω από 1 εκατομμύριο από τα 7,5 εκατομμύρια εισιτήρια που εκδόθηκαν παραμένουν απούλητα.

Μέσα σε όλα, υπάρχει και ο ιός Ζίκα, που μεταδίδεται από κουνούπια και μπορεί να οδηγήσει σε γέννες με προβλήματα. Οι οργανισμοί υγείας έχουν συστήσει στις εγκύους να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Ρίο.

 

Πηγή: sport-fm.gr