Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 12:47
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η φτωχοποίηση συνεχίζεται και το 2018 με… υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ






Μείωση των αποδοχών εξαιτίας της κατάργησης της έκπτωσης στη μηνιαία παρακράτηση, περικοπές στις συντάξεις, κατάργηση της έκπτωσης για ιατρικά έξοδα, μειωμένο επίδομα θέρμανσης και φόρo στις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία ύψους 1,8 δισ. ευρώ φέρνει ο προϋπολογισμός του 2018 που ψήφισε χθες η κυβέρνηση. Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,82%του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο είναι υψηλότερο από αυτό που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας. Προφανώς η κυβέρνηση μέσω της υπερφορολόγησης επιδιώκει και το 2018 να δώσει κοινωνικό μέρισμα.

Βέβαια, τα μέτρα αυτά κάθε άλλο παρά βοηθούν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς αναγκάζουν τα νοικοκυριά να καταναλώνουν ακόμα λιγότερα για βασικά αγαθά. Ουσιαστικά η λήψη πρόσθετων μέτρων αδυνατίζει οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση των νοικοκυριών, με την ανεργία ταυτόχρονα να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα από την 1-1-2018:

1. Κατάργηση έκπτωσης στη μηνιαία παρακράτηση φόρου. Σήμερα κατά την μηνιαία παρακράτηση φόρου στις μισθωτές υπηρεσίες διενεργείται έκπτωση 1,5%. Από την κατάργηση της μειωμένης παρακράτησης για 2,9 εκατ. μισθωτούς, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος ύψους 67,9 εκατ. ευρώ ενώ για τους φορολογούμενους σημαίνει περαιτέρω μείωση του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος.

2. Κατάργηση των ιατρικών εξόδων. Περισσότεροι από 1,9 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι εμφάνιζαν στις φορολογικές τους δηλώσεις ιατρικά έξοδα μειώνοντας την τελική φορολογική επιβάρυνση θα την χάσουν από το νέο έτος. Με στόχο την εξοικονόμηση 120 εκατ. ευρώ από το νέος έτος η εφορία στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν δεν θα αναγνωρίσει για έκπτωση καμία από τις αποδείξεις για τις δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, νοσήλια κ.λπ. που εκδόθηκαν μέσα στο 2017. Οι δαπάνες ιατρικών εξόδων θα μετράνε από το 2018 μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ή για τη λοταρία, εφόσον γίνονται με πλαστικό χρήμα.

3. Επίδομα Θέρμανσης. Το κονδύλι έχει περικοπεί κατά 50%. Εντός των ημερών αναμένεται η υπουργική απόφαση με την οποία δεν θα μεταβάλλονται τα κριτήρια χορήγησης επιδόματος. Το ύψος του όμως από 25 λεπτά το λίτρο θα περιορίζεται στα 12,5 λεπτά

4. Φόρος στα Airbnb. Φόρο έως και 45% θα πληρώσουν όσοι αποκτούν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb.

5. Φόρος υπεραξίας. Μετά από πολλές αναβολές, τίθεται σε εφαρμογή ο φόρος υπεραξίας με συντελεστή 15% επί της διαφοράς ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης των ακινήτων.

6. Αυξήσεις ΦΠΑ σε 27 νησιά. Καταργείται το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ που ίσχυε σε 27 νησιά του Αιγαίου με στόχο η κυβέρνηση να εξοικονομήσει το ποσό των 70 εκατ. ευρώ. Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος σημαίνει αύξηση του κανονικού συντελεστή από το 17% στο 24% και του χαμηλού από το 9% στο 13%, ενώ ο πολύ χαμηλός συντελεστής διαμορφώνεται στο 6% από 5% σήμερα. Εξαιρούνται από τις αυξήσεις ΦΠΑ τα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, μέχρι την 30/6/2018. Ουσιαστικά η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή άνοιξε την προεκλογική περίοδο και την οποία φαίνεται να κλείνει στα τέλη Ιουνίου, καθώς το ειδικό καθεστώς θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο έως την περίοδο εκείνη, οπότε δεν αποκλείεται στο πρώτο εξάμηνο του 2018 να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές.

7. Φόρος διανυκτέρευσης. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής ανέρχεται σε:

– 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων
– 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων
– 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων
– 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων
– 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.