Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 01:53
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Σόφια στέλνει στρατό στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και ο Μπορίσοφ «παίρνει στο ψιλό» την Αθήνα






Η Βουλγαρία, η οποία παραμένει προς το παρόν μακριά από τις οδούς που ακολουθούν οι μετανάστες μέσω των Βαλκανίων, θα αναπτύξει περισσότερους από 400 άνδρες στα σύνορά της με την Ελλάδα για να προλάβει μια ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης, ανακοίνωσε σήμερα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

«Μερικές εκατοντάδες άτομα, περισσότερα από 400, του στρατού, της χωροφυλακής και της αστυνομίας, θα παραμείνουν εδώ μόνιμα», δήλωσε ο Μπορίσοφ το Σάββατο στο τέλος μιας κοινής άσκησης των δυνάμεων ασφαλείας με τη συμμετοχή θωρακισμένων οχημάτων και ελικοπτέρων, μπροστά από τα ελληνικά σύνορα, κοντά στην ΠΓΔΜ.

«Περίπου 500 επιπλέον άνδρες μπορούν να κινητοποιηθούν μέσα σε μερικές ώρες στα σύνορα, σε περίπτωση ανάγκης»
, πρόσθεσε.

Τα μέτρα αυτά αποφασίσθηκαν για να προληφθεί η εμφάνιση νέων μεταναστευτικών δρομολογίων με αφετηρία την Ελλάδα όπου βρίσκονται αποκλεισμένοι περισσότεροι από 30.000 μετανάστες λόγω των ποσοστώσεων που επιβλήθηκαν από τις χώρες των Βαλκανίων και την Αυστρία που δεν αφήνουν πλέον να περνούν καθημερινά παρά λίγοι αιτούντες άσυλο.
Οι αφίξεις μεταναστών στη Βουλγαρία από την Ελλάδα είναι προς το παρόν σπάνιες.

Μπορίσοφ: «Η Βουλγαρία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα κυκλώματα διακινητών σε μια μέρα»

«Η Βουλγαρία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα κυκλώματα διακινητών σε μια μέρα» δήλωσε το Σάββατο ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος επισκέφθηκε τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα για να παρακολουθήσει κοινές ασκήσεις των στρατιωτικών και αστυνομικών βουλγαρικών δυνάμεων.Στο πλαίσιο της επίσκεψής του μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει χρήση των βουλγαρικών δυνάμεων ασφαλείας για την την πάταξη των λαθρεμπόρων και τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

«Δεν είμαι ο μοναδικός που έχει θέσει το ζήτημα της φύλαξης στον Έλληνα Πρωθυπουργό», δήλωσε ο Μπόρισοβ, συμπληρώνοντας ότι «κάθε μέρα η βουλγαρική συνοριακή αστυνομία συλλαμβάνει παράνομους μετανάστες και διακινητές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επαίνεσε τη συνεργασία των τουρκικών αρχών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τόνισε ότι το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί όσον αφορά την Ελλάδα. Γι’ αυτό και αποφάσισε όπως είπε να τείνει «χείρα βοηθείας» στην Αθήνα.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη την Ελλάδα, τους γείτονές μας, τους φίλους μας, που είναι αδέλφια μας για αιώνες και θα παραμείνουν έτσι» ανέφερε ο ίδιος. «Αν το θέλουν, μπορώ να τους στείλω άνδρες της γενικής διεύθυνσης για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και άνδρες της DANS (η βουλγαρική υπηρεσία αντικατασκοπίας και εθνικής ασφαλείας), και σε μια μέρα οι διακινητές θα αντιμετωπιστούν», συμπλήρωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας τη Δευτέρα, σχολίασε ότι η Σόφια θα απαιτούσε «μια ενιαία απάντηση» στην κρίση.

Ο Μπορίσοφ πρόσθεσε ότι στη Σύνοδο η βουλγαρική κυβέρνηση θα επιμείνει και πάλι ότι ο όρος «παράνομος μετανάστης» θα πρέπει να χρησιμοποιείται με τη νομική του έννοια.  «Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να ανεχθούμε παραβίαση του νόμου. Μόνο στα επίσημα σημεία διέλευσης των συνόρων … και μόνο αφού έχουμε έναν επιβεβαιωμένο προορισμό στον οποίο είναι ευπρόσδεκτοι, θα αφήνουμε τους μετανάστες να περάσουν», κατέληξε ο Μπορίσοφ.