Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 23:37
Κόσμος

Η Μέρκελ αποχαιρέτησε με συγκίνηση το CDU: «Ήταν χαρά μου, ήταν τιμή μου»






Αποχωρώντας από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, η Μέρκελ ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να είναι ενωμένα και διακριτικά στήριξε την εκλεκτή της, Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ, ως διάδοχό της στην ηγεσία του κόμματος CDU.

«Έχουμε τη δύναμη να σπάσουμε τις τάσεις», υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος επισημαίνοντας ότι το συνέδριο είναι μια ευκαιρία για ένα ισχυρότερο CDU. Στην ιστορική ομιλία της, η Μέρκελ υπενθύμισε το εξαιρετικό αποτέλεσμα του CDU στις περιφερειακές εκλογές του 2017 στο Ζάαρλαντ, στο Στέσβιχ -Χόλσταιν και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ, η εκλεκτή της Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ ήταν αυτή που κατάφερε να εκτοξεύσει το κόμμα στο 42%

Η Μέρκελ ευχαρίστησε επίσης τον «Καγκελάριο της Επανένωσης» και πρώην πολιτικό της μέντορα, Χέλμουτ Κολ.

Την ίδια ώρα επέκρινε την κρίση στους κόλπους της Χριστιανικής Ένωσης (Χριστιανοδημοκράτες- CDU/Χριστιανοκοινωνιστές- CSU) λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το CDU και το CSU έχουν βιώσει πικρά αυτό που μας οδηγεί σε μία ατέλειωτη σύγκρουση.Λόγω εσωτερικών διαφορών, πολλοί ψηφοφόροι τιμώρησαν το CDU της Βαυαρίας και της Έσσης στις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου» είπε.

Επιπλέον, υπενθύμισε στους 1001 συνέδρους το σκάνδαλο δωρεάς στο CDU, «δείχνοντας» ουσιαστικά τον πρόεδρο της Bundestag Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όταν το 1998 ξεσπά το σκάνδαλο με τα κρυφά ταμεία του κόμματος και τον έμπορο όπλων Φλικ, Σόιμπλε ήταν ηγέτης του κόμματος.

«Ήταν μία κακή στιγμή για το CDU», είπε η Μέρκελ. Παρ ‘όλα αυτά, το κόμμα επιβίωσε», τόνισε.

Η Μέρκελ προειδοποίησε για «πόλωση της κοινωνίας» ενώ εξήρε τον κίνδυνο από την ενίσχυση του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «AfD».

Ολοκληρώνοντας την ιστορική της ομιλία, υποστήριξε ότι ήθελε να αφήσει την ηγεσία του κόμματος με αξιοπρέπεια.

«Ήταν χαρά μου, ήταν τιμή μου». Αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις της Μέρκελ η οποία προσπαθούσε να μην κλάψει. Τα χειροκροτήματα που ξέσπασαν μόλις τελείωσε την ομιλία της διήρκεσαν δέκα λεπτά…

 

 

Πηγή: protothema.gr