Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 03:09
Θεσσαλία

Η δικαστική απόφαση για την υπόθεση με την κοκαΐνη που συγκλόνισε τη Λάρισα: Ποιοί τιμωρήθηκαν, ποιοί απαλλάχθηκαν






Στις αγκαλιές συγγενικών προσώπων, κάποιοι με δάκρυα συγκίνησης στα μάτια και άλλοι με χαμόγελα ικανοποίησης δέχθηκαν την απόφαση του δικαστηρίου, τα πρόσωπα που αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων για την υπόθεση με την κοκαΐνη, που είχε συγκλονίσει τη Λάρισα τον Οκτώβριο του 2016.

Από τις αρχές του Ιανουαρίου ως και χθες αργά το απόγευμα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, μέσω πολύωρων συνεδριάσεων, προσπαθούσε να ξεκαθαρίσει τα σημαντικότερα στοιχεία μιας «βαριάς» δικογραφίας που περιείχε ναρκωτικά, αναβολικά, αρκετές συλλήψεις Λαρισαίων και έναν θάνατο που προκλήθηκε από τροχαίο στην προσπάθεια να αποφύγει έλεγχο, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.

Το σημαντικότερο για τα πρόσωπα που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση ήταν το γεγονός πως η κατηγορία της «εγκληματικής οργάνωσης» μετατράπηκε σε «συμμορία», ενώ οι περισσότεροι εκ των υπολοίπων κατηγορουμένων, τιμωρήθηκαν με μικρές ποινές φυλάκισης που είτε μετατρέπονται, είτε αναστέλλονται.

Συνολικά δεκαέξι άτομα παραπέμφθηκαν με το βούλευμα. Για τον έναν όμως η υπόθεση διαχωρίστηκε, ενώ ένας ακόμη αναζητείται. Εκ των 14, οι τρεις ήταν προσωρινά κρατούμενοι και οι περισσότεροι εκ των υπολοίπων, το διάστημα που μεσολάβησε ήταν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους. Η είδηση που προκύπτει από τη χθεσινή απόφαση είναι πως οι δύο εκ των τριών αποφυλακίζονται, ένας παραμένει έγκλειστος, δύο αθωώθηκαν και ένας έμεινε ατιμώρητος. Για τους υπόλοιπους οι ποινές αρχίζουν από τους 4 μήνες και φτάνουν έως και τα 4 χρόνια.

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΤΩΝ 11

ένας κατηγορούμενος επιστρέφει στις φυλακές. Κρίθηκε ένοχος για συμμορία, διακίνηση ναρκωτικών και αντίσταση. Αθωώθηκε για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών και του επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 10 χιλιάδων ευρώ.

Οι άλλοι δύο που ήταν προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για πράξεις σχετικά με συμμορία και διακίνηση ναρκωτικών (ο ένας ως τοξικομανής). Κρίθηκαν αθώοι για νομιμοποίηση εσόδων, για οπλοκατοχή όπως και για κατοχή αναβολικών χαπιών ο ένας. Καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή κάθειρξης 12 ετών και έξι μηνών όπως και με πρόστιμο 10 χιλιάδων ευρώ. Η έφεση γι’ αυτούς το δικαστήριο αποφάνθηκε να έχει αναστέλλουσα δύναμη όμως τους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.

Δύο κατηγορούμενοι (άνδρας και γυναίκα) κρίθηκαν αθώοι ενώ ένας άλλος κατηγορούμενος κρίθηκε ατιμώρητος ως τοξικομανής.

Για την πράξη της διακίνησης κρίθηκαν ένοχοι τρεις κατηγορούμενοι. Τιμωρήθηκαν με ποινή φυλάκισης 4 ετών.

Από εκεί και πέρα 2 άτομα τιμωρήθηκαν με 5 μήνες φυλάκισης (ο ένας με αναστολή και για τον άλλο μετατρέπει προς 5 ευρώ), άλλοι τρεις τιμωρήθηκαν με 4 μήνες φυλάκισης (αναστολή). Για τον έναν η υπόθεση διαχωρίστηκε ενώ για τον 16ο εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης.

 

 

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία