Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 23:40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Βουλή των Ελλήνων «υιοθετεί» τα ορφανά των τριών πιλότων που έπεσαν στη νήσο Κίναρο






Τα τρία ανήλικα παιδιά των ηρώων πιλότων του Πολεμικού Ναυτικού, που έπεσαν στη νήσο Κίναρο πριν από έναν μήνα, αποφάσισε να «υιοθετήσει» η Βουλή.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, θέλοντας να στηρίξει τις μητέρες των παιδιών προχώρησε στη λήψη αυτής της απόφασης που θα δώσει μια μεγάλη ανακούφιση στον πόνο των οικογενειών.
Οι άτυχοι πιλότοι, υποπλοίαρχος Ααναστάσιος Τουλίτσης, 37 ετών, υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς, 34 ετών, και ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου, 36 ετών, έπεσαν την ώρα του καθήκοντος και βύθισαν σε βαρύ πένθος τις οικογένειές τους και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το νεογέννητο

Ο Κωνσταντίνος Πανανάς είχε ήδη ένα αγοράκι 4,5 ετών και πριν από περίπου μία εβδομάδα η σύζυγός του γέννησε τον δεύτερο γιο τους, ο οποίος θα πάρει το όνομα του μπαμπά του.

Ο Ελευθέριος Ευαγγέλου άφησε πίσω του ένα κοριτσάκι 8 ετών, ενώ ο Αναστάσιος Τουλίτσης δεν είχε παιδιά.

Η Βουλή την τελευταία 20ετία έχει υιοθετήσει 70 παιδιά Ελλήνων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους για την πατρίδα.

Την πρώτη απόφαση για την υιοθεσία των ορφανών των αξιωματικών πήρε ο πρώην πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου, Φίλιππος Πετσάλνικος, όταν επί προεδρίας του εισηγήθηκε να «υιοθετήσει» η Βουλή όλα τα ανήλικα παιδιά των πιλότων των αεροσκαφών που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος, από το 1996 (Ίμια) και εντεύθεν.

Τότε, η Βουλή των Ελλήνων δικαιολόγησε την απόφασή της υποστηρίζοντας ομόφωνα ότι η συμβολική υιοθεσία αυτών των παιδιών (από τη Βουλή των Ελλήνων) αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που με αυταπάρνηση και αφοσίωση στο καθήκον έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας την πατρίδα, αφήνοντας πίσω τους όχι μόνο συζύγους, αλλά και ανήλικα τέκνα.

Η Βουλή των Ελλήνων έχει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε χρόνο ένα ποσό για τα ανήλικά τέκνα μέχρι την ενηλικίωσή τους, και αν σπουδάσουν, μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους. Το ποσό αυτό αρχίζει από 8.000 ευρώ για κάθε παιδί.

πηγή: Espresso