Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 20:58
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απάντηση της Λαγκάρντ στον Τσίπρα: Το ΔΝΤ κάνει ό,τι μπορεί, αλλά δεν θα υπάρξει ευνοϊκή συμφωνία ειδικά για την Ελλάδα






Το ΔΝΤ κάνει το καλύτερο που μπορεί για να συμφωνήσει σε χρηματοδοτική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά δεν μπορεί να συμβιβάσει τις αρχές του για να υπάρξει ευνοϊκή συμφωνία για τη χώρα, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Με αυτό τον τρόπο απάντησε η γενική διευθύντρια του Ταμείου στην επίθεση του Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- ότι παίζει παιχνίδια και δεν θέλει να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα- αλλά και στις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ανέφερε ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να καταρρεύσει επειδή το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιο ρόλο θα διαδραματίσει.

Μιλώντας στο Reuters, η Λαγκάρντ απάντησε σε αυτές τις επικρίσεις δηλώνοντας ότι το ΔΝΤ προσπαθεί ενεργά να επιλύσει τις διαφωνίες, συμπληρώνοντας όμως ότι υπάρχει περιορισμένο περιθώριο κινήσεων.

«Μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε, αλλά μπορούμε μόνο να βοηθήσουμε με δίκαιους όρους και προϋποθέσεις. Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να κάνουμε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή συμφωνία για μία συγκεκριμένη χώρα, επειδή είναι αυτή η χώρα», είπε η Λαγκάρντ.

«Πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές που εφαρμόζουμε σε όλες τις χώρες, γιατί δανείζουμε χρήματα της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ πιέζει την Ελλάδα να νομοθετήσει μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις για τον φόρο εισοδήματος και το συνταξιοδοτικό σύστημα, υπενθυμίζει το Reuters.

Μείωση χρέους χωρίς κούρεμα

Στην ίδια συνέντευξη, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι μπορεί να είναι ακόμη πιθανό να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς κούρεμα, αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή τη στρατηγική.

«Οι Ευρωπαίοι έχουν παρατείνει πολύ μακροπρόθεσμες παροχές σε πολύ χαμηλά επιτόκια. Πρόσφατα πρότειναν κάποια μέτρα για να μειωθεί ακόμη περισσότερο το βάρος του χρέους», είπε.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα και πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με έναν μηχανισμό που δεν θα απαιτεί πραγματικά κουρέματα, με την προϋπόθεση ότι οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες ανέφερα εφαρμοστούν πραγματικά από την Ελλάδα», κατέληξε.

Πηγή: iefimerida.gr