Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024 00:11
Κόσμος

ΗΠΑ: Πιο κοντά στη «μονομαχία» Τραμπ-Κλίντον για τη θέση του πλανητάρχη






Ήταν η νύχτα του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και της Χίλαρι Κλίντον!

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος και η πρώην «πρώτη κυρία» των ΗΠΑ έβαλαν τα… γυαλιά στους εσωκομματικούς τους αντιπάλους με τους πολιτικούς αναλυτές να προεξοφλούν ότι Τραμπ και Χίλαρι θα κονταροχτυπηθούν για το προεδρικό χρίσμα των ΗΠΑ.

Στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επικρατεί αναμπουμπούλα καθώς τα στελέχη του κόμματος δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ο Αμερικανός «Μίδας» θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος για να διεκδικήσει την αμερικανική προεδρία. Η «Σούπερ Τρίτη», που δίνει σχεδόν πάντα τον τόνο στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ,  αυτή τη φορά επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των δημοσκόπων με τον Tραμπ να κερδίζει σε τουλάχιστον 7  από τις 12 πολιτείες όπου χτες στήθηκαν κάλπες. Και η δημοκρατική Χίλαρι επικράτησε σε 7. (Τζόρτζια, Αλαμπάμα, Τενεσί, Βιρτζίνια, Άκανσο, Τέξας, Αμερικανική Σαμόα).

Λίγες ώρες μετά τα αποτελέσματα της κάλπης, η γερμανική κυβέρνηση,  δια στόματος του Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, εξέφρασε έμμεσα την υποστήριξή του στη Χίλαρι Κλίντον δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Γερμανία καταδικάζει την πολιτική του τρόμου αναφερόμενος στην τακτική του Ντόναλντ Τραμπ. Από την πλευρά της, η μικρότερη κόρη του 69χρονου Τραμπ, Κάρολαιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι υπερήφανη για τον πατέρα της.

Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσει, Κρις Κρίστι, ο οποίος αποσύρθηκε από την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, έδειξε έμπρακτα χτες την υποστήριξή του στον Τραμπ επισημαίνοντας πως το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει πλέον τον υποψήφιό του για το προεδρικό χρίσμα . Αλλά και ο Τραμπ έσπευσε να του ανταποδώσει τα κολακευτικά σχόλια του λέγοντας χαρακτηριστικά αμέσως μετά τη νίκη του: «Σ΄ευχαριστώ Κρις».

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, εκτός από τον θρίαμβο Τραμπ τα αμερικανικά ΜΜΕ σχολιάζουν εκτενώς ότι,  ο πανύψηλος γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ, παρέμεινε τελικά στην κούρσα αφού επικράτησε στην έδρα του ενώ ο 44χρονος γερουσιαστής της Φλόριντα, γιος Κουβανών μεταναστών, Μάρκο Ρούμπιο  κατήγαγε την πρώτη του νίκη αφού αναδείχθηκε νικητής στη Μινεσότα. Ο Τραμπ επικράτησε σε Αλαμπάμα, Άρκανσο, Βερμόντ,  Βιρτζίνια, Μασαχουσέτη, Τενεσί και Τζόρτζια.

Ο Τεντ Κρουζ επικράτησε στο Τέξας, από όπου προέρχεται, στην Οκλαχόμα και στην Αλάσκα. Ο Μάρκο Ρούμπιο από την πλευρά του κέρδισε μόνο στη Μινεσότα.

Στους Δημοκρατικούς, η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κερδίζει σε Αλάσκα, Άρκανσο, Βιρτζίνια, Μασαχουσέτη, Τενεσί, Τέξας και Τζόρτζια. Την ίδια ώρα, ο μεγαλύτερος εσωκομματικός αντίπαλος της Χίλαρι, Μπέρνι Σάντερς, επικράτησε σε Κολοράντο , Μινεσότα, Οκλαχόμα και φυσικά το Βερμόντ . Ο 74χρονος Σάντερς είναι γερουσιαστής στο Βερμόντ.

Διαδικτυακές σελίδες στοιχημάτων δίνουν στον Τραμπ τις περισσότερες πιθανότητες τελικής νίκης στην κούρσα του προεδικού χρίσματος. Το ιρλανδικό PaddyPower δίνει στον Τραμπ απόδοση 1 προς 7 στον Ρούμπιο 5 προς 1 και στον Κρουζ 12 προς 1.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που μετέδωσε το CNN, εάν οι προεδρικές εκλογές διεξάγονταν σήμερα οι Δημοκρατικοί θα κέρδιζαν σε κάθε περίπτωση μια αναμέτρηση με τον δισεκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ, με λίγο πιο άνετο ποσοστό στην περίπτωση του Σάντερς (55% έναντι 43%) από ό,τι σε αυτήν την Κλίντον (52% έναντι 44%).