Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 17:43
Τοπικά

Ζώνη ελεύθερη από τις συμφωνίες T.T.I.P-CETA-TISA κηρύχθηκε ο Βόλος






Την ανακήρυξη του Δήμου Βόλου σε «Ζώνη Ελεύθερη από τις συμφωνίες T.T.I.P-CETA-TISA», αποφάσισε κατά πλειοψηφία στη χθεςσινή του  συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου. Αρνητικά ψήφισαν η παράταξη του Μ. Μιτζικού, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, που υπεραμύνθηκε των συμφωνιών και ζήτησε το θέμα να αποσυρθεί και η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) αναπτύσσοντας ένα διαφορετικό ιδεολογικό σκεπτικό.

Όπως επισήμανε και ο ασκών χρέη δημάρχου Θ. Θεοδώρου, ο  δήμος αντιστέκεται σε τέτοιου είδους πολιτικές με αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική ευηµερία των πολιτών µικρών και µεσαίων οικονοµικών εισοδηµάτων και σε πολλούς τοµείς που αφορούν την υγεία, το φυσικό περιβάλλον, την οικονοµική ανάπτυξη και προαγωγή του τόπου, τα θεµελιωµένα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώµατα, τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και τη δηµιουργία νέων.

Επίσης ο ασκών χρέη δημάρχου Θ. Θεοδώρου εισηγήθηκε τη  συµµετοχή του ∆ήµου Βόλου σε εθνικά και διεθνή δίκτυα τοπικών αυτοδιοικήσεων για το σκοπό αυτό, την παρέμβαση στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης ΠΕ∆ και ΚΕ∆Ε για συζήτηση και λήψη απόφασης στο συγκεκριµένο θέµα και τέλος την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση φορέων και πολιτών για το θέμα.

Ο επικεφαλής των «Δρόμων Συνεργασίας» Μ. Πατσιαντάς ο οποίος από τον περασμένο Απρίλιο είχε καταθέσει πρόταση στο Δ.Σ. πρόταση να συζητηθεί το θέμα, με αφορμή συνάντηση δημάρχων στη Βαρκελώνη, εξήγησε ότι η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια κάθε χώρας. «Η σημερινή κυβέρνηση μετά από το δρόμο που ακολούθησε από Αύγουστο μέχρι σήμερα, μπορεί να αντισταθεί στους ισχυρούς της Ευρώπης, εάν αυτοί θελήσουν να υπογράψουν αυτή τη συμφωνία; Εγώ έχω την άποψη ότι και η σημερινή κυβέρνηση είναι όργανο των δανειστών, δυναστών και δεν έχει την αυτοτέλεια να νομοθετεί και να αντιστέκεται στις ορέξεις των δυνατών της Ευρώπης. Για να είναι ολοκληρωμένη η εισήγηση, να απευθύνουμε έκκληση στο ελληνικό κοινοβούλιο να αντισταθεί και να μην ακολουθήσει αυτή τη λαθεμένη οδό».

Η επικεφαλής της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης» Νατάσσα Οικονόμου επισήμανε ότι πρόκειται για  πολύ σημαντικό θέμα για όλους τους λαούς της Ευρώπης. «Αν το βλέπαμε μόνο οικονομικά θα λέγαμε ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές. Αλλά πολιτική κλειστών θυρών που έχει καταδικαστεί, δημιουργεί ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίηση. Πρόσφατα και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ έκανε κριτική σε αυτό. Πρέπει να προστατευτούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.  Θεωρούμε προς τη σωστή κατεύθυνση την αντίδραση που υπάρχει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ναι να ενώσουμε τη φωνή μας. Αλλά και κυβέρνηση και κόμματα να ασκήσουν το ρόλο τους μέσα στην Ευρώπη. Με αυτή τη λογική θα ψηφίσουμε το συγκεκριμένο θέμα».

Από την πλευρά του ο Μιχ. Μιτζικός θεωρεί ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει καμία  αρμοδιότητα να συζητήσει κάτι τέτοιο, και ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει υπογεγραμμένη συμφωνία. «Αν υπογραφεί θα γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο. Εδώ μιλάμε για τη μεγαλύτερη συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής. Θα αναπτυχθεί το ΑΕΠ κατά 3% το χρόνο, θα αυξηθεί  το εμπόριο. Από ειδικούς γίνεται η διαπραγμάτευση. Εμείς θα προτείνουμε στους ειδικούς; Όταν υπογραφεί θα πάει στα κοινοβούλια για συζήτηση και για διαβούλευση. Η δική  μας παράταξη πάντως είναι υπέρ αυτής της συμφωνίας. Πρέπει να αποσύρετε αυτό το θέμα. Δίνετε λαβή στο ΣΥΡΙΖΑ και των συν αυτώ να ανακηρύξουν free zone τη χώρα. Να το αποσύρετε».

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος, καταδίκασε τις συμφωνίες  τονίζοντας ότι η συζήτηση γι αυτές είναι αποπροσανατολιστική και λαϊκίστικη. «Η κήρυξη του δήμου ως ελεύθερη ζώνη είναι κενή περιεχομένου και κίνηση εντυπωσιασμού. Ταυτίζεται η εισήγηση δημοτικής αρχής και με τις θέσεις των έξη ανεξάρτητων που προέρχονται από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συμφωνίες αυτές αλληλοσυνδέονται μεταξύ  τους. Επιδιώκουν να άρουν εμπόδια στην επέλαση της δράσης των μονοπωλίων. Σαρώνουν τα εργασιακά δικαιώματα και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντιδράσουν και να ανατρέψουν αυτές τις συμφωνίες. Και με άλλο ιδεολογικό σκεπτικό την καταψηφίζουμε».