Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 10:20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εχθρικό το περιβάλλον για μεγάλες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα – Τα εμπόδια






Παρά το γεγονός ότι το κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία υποχωρεί, το περιβάλλον παραμένει άκρως εχθρικό για την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων.

Ανασταλτικοί παράγοντες δεν είναι μόνο το διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό περιβάλλον και οι υψηλοί συντελεστές φορολογίας κεφαλαίου και εργασίας αλλά και το διοικητικό περιβάλλον, η εντύπωση ύπαρξης διαφθοράς, οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, αλλά και η γραφειοκρατία.

Οι σημαντικές δομικές αδυναμίες και τα προβλήματα στην προσπάθεια προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα αναδεικνύονται από τις απαντήσεις διευθυνόντων συμβούλων μεγάλων ξένων επιχειρήσεων με παρουσία στην Ελλάδα, που συμμετείχαν σε έρευνα της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 1ου Forum 2018 «InvestGR – Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα» και παρουσιάζει η έντυπη έκδοση της Καθημερινής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτο Φαναρά, «παρά το θετικό γεγονός της εξόδου από την οικονομική κρίση, αρκετοί ενδογενείς παράγοντες παραμένουν εμπόδια στην προσέλκυση επενδύσεων και αξιολογούνται αρνητικά».

 

Αρνητικά και θετικά

Οι σημαντικότεροι από αυτούς σύμφωνα με την έρευνα είναι το φορολογικό περιβάλλον, η εντύπωση ύπαρξης διαφθοράς, το διοικητικό περιβάλλον, η ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης και η περιορισμένη έρευνα και καινοτομία.

Μόνον ο παράγοντας του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού αξιολογείται σε ικανοποιητικό επίπεδο από την πλειονότητα των CEO.  Ωστόσο Δύο στους τρεις CEOs υποστηρίζουν ότι η εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού θα βελτιωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια. Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούν να προχωρήσουν στο μέλλον σε επενδύσεις στη χώρα μας.

Επιλέον έξι στους δέκα δηλώνουν ότι αυτές οι επενδύσεις προγραμματίζονται για το επόμενο έτος.

 

Το παράδειμα της Fraport 

Τεράστιο πρόβλημα στην Ελλάδα για τους ξένους επενδυτές είναι η γραφειοκρατία. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του δ/νοντος συμβούλου της Fraport Greece, Αλεξάντερ Τζινέλ, η οποία έχει αναλάβει τη διαχειριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για τα επόμενα 40 χρόνια.

Όπως αναφέρει, η εταιρεία χρειάστηκε να λάβει περισσότερες από 200 άδειες και εγκρίσεις για να ξεκινήσουν οι εργασίες στα αεροδρόμια, την ώρα που στη Λίμα του Περού δεν χρειάστηκε καμία άδεια, ενώ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας χρειάστηκαν μόλις δύο εγκρίσεις.

 

Πιτσιόρλας: Επενδύσεις χωρίς την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων δεν γίνονται

Η απόφαση του Eurogroup τερματίζει την περίοδο αβεβαιότητας και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και προσέλκυση επενδύσεων. Αυτό σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, από το βήμα συνεδρίου με θέμα: «Η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».Ωστόσο υπογράμμισε ότι χωρίς την αντιμετώπιση του φλέγοντος ζητήματος των κόκκινων δανείων, επενδύσεις δεν γίνονται.

Σύμφωνα με τον κ. κ. Πιτσιόρλα υπάρχει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τη γεωγραφική μας θέση και τις διεθνείς οικονομικές ανακατατάξεις προκειμένου να αποτελέσει η χώρα μας βάση για δραστηριότητα επιχειρήσεων από πολύ μεγάλες οικονομίες από όλο τον κόσμο.

 

Χατζηδάκης: Χρειαζόμαστε 100 δισ. ευρώ επιπλέον επενδύσεις

Στο ίδιο συνέδριο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως δυστυχώς σήμερα οι επενδύσεις μας είναι μόλις στο ένα τρίτο εκείνων που είχαμε το 2007, δύο χρόνια πριν ξεσπάσει η κρίση και ξεκαθάρισε πως χρειαζόμαστε 100 δισ. ευρώ επιπλέον επενδύσεις στην επόμενη πενταετία για να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης.

Αυτά τα χρήματα, εξήγησε, το Δημόσιο δεν τα έχει, και εκ των πραγμάτων το μεγαλύτερο ποσοστό των πόρων αυτών μπορεί να έρθει μόνο από ιδιωτικές επενδύσεις.

Πηγή: iefimerida.gr