Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 06:18
Κόσμος

Εφτά συλλήψεις στο Παρίσι – Δύο νεκροί – Διαφεύγει ο εγκέφαλος






Μεγάλη επιχειρήση πραγματοποίησε η γαλλική αστυνομία στο προάστιο του Παρισιού Σαν Ντενί, με στόχο διαμέρισμα όπου ταμπουρώθηκαν ύποπτοι για τις αιματηρές επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, με πυροβολισμούς, εκρήξεις, αλλά και θύματα κατά την πολιορκία.

Η επιχείρηση που ξεκίνησε πριν την αυγή στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις της Παρασκευής και τη σύλληψη των καταζητούμενων τρομοκρατών ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ενώ έντονη εξακκολουθεί να είναι η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, οι νεκροί της επιχείρησης είναι δύο. Πρόκειται για τρομοκράτες που είχαν ταμπουρωθεί μέσα στο διαμέρισμα. Το ένα θύμα είναι άνδρας που πυροβολήθηκε από αστυνομικό-ελεύθερο σκοπευτή, ενώ το δεύτερο είναι γυναίκα που ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της εισαγγελίας. 

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι σκοτώθηκε και τρίτος τρομοκράτης που είχε ταμπουρωθεί στο διαμέρισμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται. Δημοσιεύματα έκαναν λόγο και για ένα νεκρό περαστικό, ωστόσο πηγή που μίλησε στην Figaro διαβεβαιώνει ότι δεν έχει σκοτωθεί κανένας πολίτης. Έχουν τραυματιστεί ελαφρά πέντε αστυνομικοί, ενώ έχουν γίνει επτά συλλήψεις. Εκ των συλληφθέντων, οι τρεις ήταν εντός του διαμερίσματος και οι άλλοι δυο βρισκόταν «σε κοντινή απόσταση». Μεταξύ αυτών που κρατούνται φέρεται να είναι και ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος.

Δεκαπέντε ένοικοι της πολυκατοικίας-μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά- απομακρύνθηκαν από το κτίριο. Οι αρχές κάνουν συστάσεις στους κατοίκους της περιοχής να μείνουν στα σπίτια τους. Εκτός από την αστυνομία, περίπου 50 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί γύρω από την περιοχή, ενώ έχουν αποκλειστεί δρόμοι.

Έκτακτο συμβούλιο πραγματοποιείται τώρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων, υπό τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, παρουσία του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς και των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

«Δεν συνέλαβαν τον εγκέφαλο»

Τα γαλλικά μέσα μεταδίδουν ότι η επιχείρηση έγινε για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του φερόμενου «εγκεφάλου» των αιματηρών επιθέσεων της Παρασκευής, του 28χρονου Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ που πιθανολογούνταν ότι βρίσκεται μεταξύ των ταμπουρωμένων στο διαμέρισμα στο Σεν Ντενί, όπου έγινε η αστυνομική έφοδος.

Ο αδίστακτος ενορχηστρωτής της εκστρατείας του τρόμου, δεν είναι μεταξύ των συλληφθέντων, ενώ η παρουσία του στο διαμέρισμα δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από τις αρχές που φέρεται να αναζητούν και ένατο ύποπτο για το μακελειό.

Το υποβαθμισμένο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού που το 2005 είχε ζήσει ταραχές μετά από εξέγερση των μουσουλμάνων κατοίκων του, οι οποίοι τότε διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσής τους, βρίσκεται κοντά στο Σταντ ντε Φρανς, μια από τις περιοχές στις οποίες έγιναν οι επιθέσεις της Παρασκευής.