Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 07:28
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ετοιμη για συνθηκολόγηση η κυβέρνηση – Προ των πυλών τα μέτρα






Ένα πυκνό δεκαπενθήμερο κρίσιμων και έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ανάμεσα σε όλες τις πλευρές ξεκινά από σήμερα, με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου όσο περνούν οι μέρες η αγωνία κορυφώνεται. Και ενδεικτικό της προσπάθειας που γίνεται να καταλήξουν σε στρατηγική αποτελεί το γεγονός ότι το Σάββατο προηγήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, κομματικές και κυβερνητικές συσκέψεις. Ενώ, σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός συγκαλεί το Πολιτικό Συμβούλιο, ώστε να ζυγίσουν τα δεδομένα και να δρομολογήσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Η κινητικότητα που καταγράφεται πάντως για να βρεθεί λύση -αν και προμηνύεται επώδυνη- είναι τεράστια( με χαρακτηριστικότερη την πρόσφατη κατ’ιδίαν συνάντηση Σόιμπλε και Τόμσεν). Όπερ και σημαίνει ότι το Βερολίνο είναι σε ανοικτή γραμμή και με την σιδηρά κυρία του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ που κρατάει και το λογαριασμό των μέτρων, σε μια προσπάθεια να πιέσει η Γερμανία για γεφυρωθεί με κάποιο τρόπο το χάσμα.

Απεταξάμην τις…κατηγορηματικές αρνήσεις για μέτρα

Άξιο αναφοράς βέβαια τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αποτελεί η εσκεμμένη(;) αλλαγή στο δημόσιο λόγο των κυβερνητικών στελεχών. Αφού, άπαντες αποφέγουν στις τοποθετήσεις τους τις κάθετες αναφορές και κατηγορηματικές αρνήσεις περί προνομοθέτησης μέτρων λέγοντας -γενικόλογα- πως δεν πρόκειται να κάνουν υποχωρήσεις από θέσεις αρχών.

Αντιθέτως, αρκούνται στο να επαναλαμβάνουν και να κατηγορούν το Ταμείο για “παράλογες απαιτήσεις”. Όπερ και σημαίνει -αφού δεν έχει διαψευστεί από πουθενά- πως αν τους προταθεί μία συνολική λύση που να προβλέπει μέτρα στη λογική του ενισχυμένου “κόφτη” τότε δεν αποκλείεται να γίνει δεκτή.

Επί ποδός οι βουλευτές

Κατά τα λοιπά όλες οι τάσεις βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση,παρότι κανείς δεν ξέρει που ακριβώς θα καταλήξει η διαπραγμάτευση.

Κατά πληροφορίες του iefimerida μάλιστα, ο το Μαξίμου έχει ανοίξει τις…κεραίες του και αφουγκράζεται τις διαθέσεις των βουλευτών. Μιας και στα πηγαδάκια και στις συζητήσεις με τους υπουργούς μεταφέρουν τους προβληματισμούς τους.

Εν αναμονή του όποιου συμβιβασμού τέλος, εκτιμάται πως και οι 153 θα πιουν το πικρό ποτήρι- όταν αυτό έρθει στη Βουλή- με…αντίδωρο τη νέα σελίδα που θα ανοίξει για την οικονομία μετά την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

πηγή: iefimerida.gr