Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 00:00
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εστειλαν φακέλους με σκόνη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας! – Και στο Πολυτεχνείο και στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Κέρκυρας






Το περιστατικό με τον ύποπτο φάκελο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Λέσβο δεν ήταν το μόνο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε μπαράζ αποστολών σε πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, άγνωστοι έστειλαν φακέλους με σκόνη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στον Βόλο, που ήδη εχει αποκλειστεί, και στο Πολυτεχνείο και στα Πανεπιστήμια της Κρήτης και της Κέρκυρας.Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο επικοινώνησε με την αστυνομία και ενημέρωσε ότι έχει σταλεί κι εκεί ένας φάκελος από Ινδία. Δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκονται στον Θόλο του Πανεπιστημίου στην οδό Ιάσονος.

Παράλληλα στο Νοσοκομείο Βόλου είναι ήδη έτοιμη ειδική μονάδα όπου θα μεταφερθούν άμεσα τα δύο άτομα που παρέλαβαν τον φάκελο, όταν φτάσει το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στο Παπαστράτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Αστυνομία έχει ενημερωθεί και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου, υπάλληλοι της οποίας με εξοπλισμό βρίσκονται σε ετοιμότητα για να συνδράμουν σε ό,τι απαιτηθεί.

Ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος κ. Χρήστος Γκόβαρης τόνισε χαρακτηριστικά: «Ήμασταν στα γραφεία μας όταν ενημερωθήκαμε για έναν φάκελο με σκόνη που έχει σταλεί στο Πανεπιστήμιο. Αμέσως βγήκαμε τρομοκρατημένοι και ενημερώθηκαν οι φοιτητές ότι δεν θα συνεχιστούν τα μαθήματα».
Ο φάκελος παρέμεινε στα γραφεία της Πρυτανείας για αρκετή ώρα χωρίς να ανοιχθεί. Στην Πρυτανεία βρισκόταν ο Πρύτανης κ. Ζήσης Μαμούρης και η Αντιπρύτανης κ. Ιωάννα Λαλιώτου. Τα μαθήματα στα άλλα κτίρια γίνονται κανονικά.

Και σε αυτά τα περιστατικά ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία απομάκρυνσης των φακέλων, όπως με τον φάκελο στη Λέσβο. Δηλαδή, ειδικό κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και ειδικοί του «Δημόκριτου», ειδικευμένοι για την αντιμετώπιση ραδιοβιοχημικών απειλών, προχώρησαν σε ασφαλή περισυλλογή των φακέλων και στη μεταφορά τους στο Γενικό Χημείο του Κράτους για τις απαραίτητες χημικές αναλύσεις ανάδειξης της σύστασης της ουσίας.

Πάντως, το επίπεδο του συναγερμού δεν ήταν το ίδιο υψηλό όπως στην περίπτωση της Λέσβου, αφού οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο δεν νοσηλεύτηκαν προληπτικά.

Υπενθυμίζεται ότι κάποιοι από τους εργαζομένους που ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο, που γράφει πως η προέλευσή του είναι η «Ινδία», παραπονέθηκαν για ερεθισμό του βλεννογόνου της μύτης και του στόματος, ενώ πέντε εργαζόμενοι, ο νομικός σύμβουλος του Πανεπιστημίου, καθώς και ο αστυνομικός που έπιασε τον φάκελο έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο και είναι καλά στην υγεία τους. Όπως αναφέρουν ιατρικές πηγές, τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει εντελώς.

Ο φάκελος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου 

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την περίεργη υπόθεση του ύποπτου φακέλου με σκόνη που έφτασε το μεσημέρι της Τετάρτης σε κτίριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι Αρχές ερευνούν την ύπαρξη του… Ινδού αποστολέα, που αναγράφεται χειρόγραφα εξωτερικά του φακέλου, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προς αναζήτηση τυχόν αποτυπωμάτων ή γενετικού υλικού του αποστολέα.
Για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που παρακολουθούν, προς το παρόν διακριτικά, την εξέλιξή της.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα φυλλάδια του φακέλου με την ύποπτη σκόνη έγραφαν στην αγγλική γλώσσα «Η νίκη θα είναι του Ισλάμ χωρίς τους μουσουλμάνους».Ο φάκελος με τα φυλλάδια και την σκόνη άγνωστης χημικής σύστασης είχε Ινδό αποστολέα και αποδέκτη την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Πηγή:  iefimerida.gr