Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024 11:32
Άλλες Ειδήσεις

Ερευνα: Πόσες ώρες ύπνου κάνουν καλό στην καρδιά






Οι άνθρωποι που κοιμούνται συνήθως λιγότερες από έξι ώρες το βράδυ, μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή πάθηση, σε σχέση με όσους κοιμούνται επτά ως οκτώ ώρες, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.

Ο λίγος ύπνος, ιδίως αν είναι κακής ποιότητας, αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, δηλαδή σχηματισμού πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών, πράγμα που προκαλεί τη στένωσή τους, σύμφωνα με τη μελέτη.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει διάφορους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως τα επίπεδα σακχάρου, πίεσης, φλεγμονής και παχυσαρκίας.

Αφού χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με τη διάρκεια του ύπνου τους, υποβλήθηκαν σε διάφορες εξετάσεις (υπέρηχους, τομογραφίες καρδιάς κ.α.).

Διαπιστώθηκε ότι όσοι κοιμούνταν λιγότερες από έξι ώρες, ήσαν κατά μέσο όρο 27% πιθανότερο να έχουν αθηροσκλήρωση, σε σχέση με όσους κοιμούνταν επτά έως οκτώ ώρες. Ειδικότερα όσοι έκαναν και κακό ύπνο, ήταν 34% πιθανότερο να έχουν αθηροσκλήρωση, σε σχέση με όσους κοιμούνταν καλά και βαθιά. Η ποιότητα του ύπνου συναρτάται με το πόσες φορές ξυπνά κανείς μέσα στο βράδυ και πόσο κινητικός και ανήσυχος είναι την ώρα του ύπνου του.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ο λιγότερος ύπνος, που όμως είναι καλής ποιότητας, μπορεί να αντισταθμίσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις της μικρότερης διάρκειας του».

Ακόμη, βρέθηκαν ενδείξεις ότι ο καθημερινός ύπνος πάνω από οκτώ ώρες επίσης μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα αθηροσκλήρωσης. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι όσοι κοιμούνται λίγο και άσχημα, κάνουν μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ και καφέ.

 

Πηγή: iefimerida.gr