Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 05:12
Τοπικά

Επουλώνει πληγές της δημαρχίας Σκοτινιώτη η σημερινή Δημοτική Αρχή – Οι συμβάσεις «Θεοξένια» και ΣΑΒ






Την απογοητευτική εικόνα εγκατάλειψης της πόλης, από την προηγούμενη Δημοιτκή Αρχή Σκοτινιώτη, και την τιτάνια προσπάθεια της σημερινής να συμμαζέψει και να νοικοκυρέψει τα πράγματα, είδαν και πάλι οι Βολιώτες, με αφορμή τη συζήτηση διαφόρων συμβάσεων για μείζονα ζητήματα του Δήμου.

Ετσι μετά την απόφαση, χθες, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να προχωρήσει ο Δήμος σε νέα δημοπράτηση του έργου της Φιλελλήνων, δηλαδή του πάρκινγκ που χρόνια τώρα στοιχειώνει, αποφασίστηκε:

  • Η έγκριση της καταγγελίας της σύμβασης παραχώρησης της ξενοδοχειακής μονάδας «Θεοξένια» σε εταιρεία, η οποία υποχρεούται να αποπληρώσει τα μισθώματα που οφείλει και να καταθέσει νέα εγγυητική, ενώ διεκδικεί από το Δήμο ποσό 7 εκατομμυρίων ευρώ,
  • Και η άρση της καταγγελίας της σύμβασης παραχώρησης στην «Σταθμός Αυτοκινήτων Βόλου» ΕΠΕ, που εκμεταλλεύεται πολυώροφο γκαράζ δίπλα από το σταθμό των ΚΤΕΛ Μαγνησίας, όμως από το 2012 δεν είχε καταβάλλει κανένα ενοίκιο, καθώς ήδη ρύθμισε σύμφωνα με το Νόμο, τις οφειλές της

 

Το «Θεοξένια»

Τις βαριές ευθύνες της Δημαρχίας Σκοτινιώτη για τη νέα περιπέτεια που εμπλέκεται ο Δήμος με την εταιρία στην οποία είχε παραχωρηθεί η ξενοδοχειακή μονάδα «Θεοξένια», ανέδειξε η χθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, κατά την οποία αποφασίστηκε, ομόφωνα, η καταγγελία της σύμβασης.

Η εταιρία υποχρεούται να αποπληρώσει τα μισθώματα που οφείλει και να καταθέσει νέα εγγυητική, αφού τα έργα που ήταν υπόχρεη να εκτελέσει δεν προχωρούν Με την ίδια απόφαση δόθηκε στην ανάδοχη εταιρεία, που διεκδικεί ποσό ύψους 7  εκ. ευρώ από το Δήμο Βόλου, μέσω εξωδίκων που έχει αποστείλει, προθεσμία 15 ημερών στην εταιρεία να απαντήσει σχετικά με τις περαιτέρω προθέσεις της.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η εταιρία αρνείται να συμμορφωθεί «οχυρωμένη» πίσω από ένα όρο για διάνοιξη του δρόμου, που προστέθηκε στη σύμβαση το 2013

Η συζήτηση

Ο εκτελών χρέη Δημάρχου, κ. Θάνος Θεοδώρου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γιώργος Μουλάς, στις τοποθετήσεις τους γύρω από το θέμα, δεν άφησαν περιθώρια παρερμηνειών για τις μεγάλες ευθύνες της προηγουμένης δημαρχίας Σκοτινιώτη στην κακή πορεία και αυτού του έργου. Και πάλι οι προσπάθειες της διαδόχου Σκοτινιώτη, Νατάσσας Οικονόμου, να υπερασπιστεί τον πολιτικό που της κληροδότησε την, έστω και συρρικνωμένη, δημοτική παράταξη, έπεσαν στο κενό, με την ίδια να απογοητεύει προσφεύγοντας σε τερτίπια που μόνο στην ηθική και τον πολιτικό πολιτισμό που επικαλείται δεν συνάδουν.

Συγκεκριμένα η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας ισχυρίστηκε ότι ναι μεν ο ανάδοχος έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη μη εκτέλεση του έργου, αλλά προσπάθησε να μετακυλίσει ευθύνες στη Δημοτική Αρχή, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ευθύνες γιατί δήθεν ο Δήμος δεν απάντησε σε τρία εξώδικα της εταιρίας.

Ξεπερνώντας μάλιστα τον πιο κακό της εαυτό, έφτασε στο σημείο να διατυπώσει υπονοούμενα ότι ο κ. Θάνος Θεοδώρου, δεν θέλει να γίνει το έργο, γιατί η οικογένειά του διατηρεί ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή,

Η αντίδραση του κ. Θεοδώρου ήταν άμεση και αφού επεσήμανε στην κ. Οικονόμου «πως στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί», υπογραμμίζοντας ότι η εταιρία έχει βρει βάση στις διεκδικήσεις της, χάρις σε ένα όρο που προστέθηκε στη σύμβαση το 2013 και αφορά τη διάνοιξη δρόμου, της τόνισε ότι σε ό,τι αφορά τους σε βάρος του ισχυρισμούς δεν συνιστούν απλώς πολιτικό ατόπημα, αλλά ηθικό που δείχνει το ποιον της. «Θα πρέπει να ξέρετε, όπως κάθε σοβαρός επιχειρηματίας γνωρίζει, ότι κάθε επένδυση που γίνεται σε ένα τόπο είναι ευπρόσδεκτη από τις άλλες επιχειρήσεις γιατί έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα» της επεσήμανε

Στις κατηγορίες Θεοδώρου η κ. Οικονόμου απέμεινε να ψελλίζει κάτι περί εξωδίκων, πείθοντας για την πολιτική της ανεπάρκεια, κάτι που οδήγησε τον εκτελούντα χρέη Δημάρχου να της επισημάνει «Καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος σας έστειλε σπίτι σας»

 Ο Γ. Μουλάς

Πιο σκληρός στις τοποθετήσει του ο πρόέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γιώργος Μουλάς, υπογράμμισε στην επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφία: «Βάλατε έναν όρο που είναι παγίδα για το Δήμο» και όταν εκείνη συνέχισε το τροπάρι με τα έγγρα, της ανταπάντησε: «Βάλατε αυτό τον όρο για να έχει πάτημα η εταιρεία να μην υλοποιήσει το έργο. Δεν εκτελέσατε απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Είστε υπεύθυνη γι’ αυτό, αλλά είστε μόνο για να πηγαίνετε σε γιορτούλες και αφήσατε εκτεθειμένο το δήμο». Για να καταλήξει: «Οι εποχές Σκοτινιώτη τελειώσανε. Είσαστε για τον Εισαγγελέα»

 

Συμμορφώθηκε η ΣΑΒ, ήρθη η καταγγελία σύμβασης

ΠΑΡΚΙΝΓ ΣΑΒ

Η πόρτα εξόδου που έδειξε ο Δήμος Βόλου στην «Σταθμός Αυτοκινήτων Βόλου» ΕΠΕ, έφερε την εταιρεία στο κατώφλι της ταμειακής του υπηρεσίας. Σχεδόν ένα μήνα μετά την καταγγελία της σύμβασης με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η εταιρεία προχώρησε σε κατάθεση 70.000 ευρώ στα δημοτικά ταμεία και φρόντισε να ρυθμίσει σε δόσεις τις υπόλοιπες οφειλές της. Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο εκτελών χρέη Δημάρχου Βόλου, Θάνος Θεοδώρου, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τονίζοντας ότι η πίεση έφερε αποτέλεσμα.

Η εταιρεία εκμεταλλεύεται πολυώροφο γκαράζ δίπλα από το σταθμό των ΚΤΕΛ Μαγνησίας, όμως από το 2012 δεν είχε καταβάλλει κανένα ενοίκιο. Το ποσό της οφειλής αγγίζει πλέον τις 345.000 ευρώ και ο δήμος Βόλου είχε αποφασίσει να καταγγείλει τη σύμβαση, κάνοντας έξωση στον ιδιώτη.

Η εταιρεία είχε αναλάβει μετά από διαγωνισμό, την ανέγερση πολυώροφου γκαράζ στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του δήμου Βόλου, που περιβάλλεται από τις οδούς Λαμπράκη, Αλμυρού και Λαχανά. Με την ολοκλήρωση του πάρκινγκ και σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε η εταιρεία θα εκμεταλλευόταν το πάρκινγκ για 25 χρόνια έναντι ετήσιου μισθώματος 44.000 ευρώ και ποσοστό επί των ακαθάριστων εσόδων 1,7%. Η σύμβαση είχε υπογραφεί το 2006 μεταξύ της εταιρείας και της πρώην ΔΕΜΕΚΑΒ, η περιουσία της οποίας μετά τη λύση της περιήλθε στο δήμο. Ομως ο δήμος δεν είχε εισπράξει ενοίκιο από το 2012 και το ύψος της οφειλής προς τα δημοτικά ταμεία είναι πλέον της τάξης των 344.508,22 ευρώ.

Η πίεση που προκάλεσε η καταγγελία της σύμβασης, οδήγησε την εταιρεία σε διακανονισμό. Ηδη κατέβαλλε προκαταβολή 70.000 ευρώ και ρύθμισε το υπόλοιπο του ποσού σε δόσεις. Από την πλευρά του, ο Δήμος Βόλου θα προχωρήσει σε ανάκληση της καταγγελίας, σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου.

Άλλα θέματα

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Θεοδώρου αναφέρθηκε στα γεγονότα που μεσολάβησαν με τον αποκλεισμό του Βόλου από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας και στη διπλή παρέμβαση της δημοτικής αρχής και για την πρώτη και για τη δεύτερη φάση. Αναφέρθηκε επίσης στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα για να δοθεί λύση στην πράξη εφαρμογής της Αγίας Παρασκευής αλλά και για την επαναχάραξη της χερσαίας ζώνης του λιμανιού. Σχολίασε επίσης την ολοκλήρωση του έργου τοποθέτησης ελαστικών ταπήτων στις διαβάσεις του ΟΣΕ