Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:02
Τοπικά

Επιασαν στον… ύπνο την “ΤΕΡΜΙΤΑ” – Γκρεμίζουν τα κτήρια υπό αστυνομική επιτήρηση






Ευρεία αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται από νωρίς το πρωί σε εξέλιξη για την απομάκρυνση καταληψιών – ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου (ΤΕΡΜΙΤΑ) από τα κτήρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στις πρώην εγκαταστάσεις της ΥΕΒ πίσω από τα ΚΤΕΛ επί της οδού Λαχανά, ενώ παράλληλα μεγάλος αριθμός μηχανημάτων προχωρεί στην κατεδάφισή τους για να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανέγερση νέων για την επέκταση της πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,.

Η όλη επιχείρηση, όπως μετέδωσε το ραδιο – ΒΕΡΑ, συντονίζεται από ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας! Σύμφωνα με νεότερες πληροφίρες μετά από έλεγχο των κτηρίων εντοπίστηκνα να διαμένουν σε αυτά τρία άτομα, κατ’ άλλους καταληψίες, κατ’ άλλους Βουλγαρικής καταγωγής, που προσήχθησαν στην αστυνομία για έλεγχο των στοιχείων τους

Η κίνηση των λεωφορείων που εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό διεξάγεται κανονικά χωρίς προβλήματα.

Μακέτα του έργου και της περιοχής

Το έργο
Με τις σημερινές εργασίες, ξεκινά ουσιαστικά, η επέκταση της Πολυτεχνικής Σχολής στα Παλιά του Βόλου σε ιδιόκτητη έκταση 19 στρεμμάτων. Η έκταση αυτή, η οποία συνορεύει με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής στο Πεδίο του Άρεως, βρίσκεται πίσω από τα ΚΤΕΛ Μαγνησίας και δίπλα στον Κραυσίδωνα.
Το Πανεπιστήμιο απέκτησε σταδιακά την έκταση αυτή, ξεκινώντας από το 1998, με παραχωρήσεις από Δημόσιους Φορείς (πρώην ΥΕΒ) και αγορές γειτονικών ιδιοκτησιών και διαμόρφωσε ένα χώρο συνολικής επιφάνειας 19 στρεμμάτων. Το Πανεπιστήμιο ενέκρινε το 2001 το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Πολυτεχνικής Σχολής το οποίο προέβλεπε την ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής με τη δημιουργία δύο νέων κτιριακών συγκροτημάτων για τις ανάγκες των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών.
Συγκρότημα κτιρίων Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών

Σημειώνεται ότι τα δύο αυτά Τμήματα στεγάζονται σε εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου Παπαρήγα και σε λυόμενα κτίσματα τα οποία εξυπηρετούν σε μικρό μόνο βαθμό τις ανάγκες τους. Το Πανεπιστήμιο ανέθεσε με διεθνή διαγωνισμό μελέτες για την ανέγερση των κτιρίων των ΠΜ και ΜΜ οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2006. Στο διάστημα που ακολούθησε το Πανεπιστήμιο προσπάθησε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τα δύο αυτά έργα και να διευθετήσει μια σειρά από εκκρεμότητες που αφορούσαν την κυριότητα των γηπέδων με το Υπουργείο Οικονομικών. Οι εκκρεμότητες διευθετήθηκαν το 2015 και η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε το 2016 με την ένταξη των έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και με συνολικό προϋπολογισμό 55 εκ. ευρώ και για τα δύο έργα.

Κτίρια σε διεθνή πρότυπα
Τα κτίρια που θα κτιστούν – όπως είχε πει ο Πρύτανης κ. Πετράκος – ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα και έχουν ικανοποιητικά μεγέθη σε σχέση με τη διεθνή πρακτική και τα αντίστοιχα κορυφαία Πολυτεχνικά Τμήματα στην Ελλάδα. Το κτίριο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 17.603 τ.μ. και περιλαμβάνει 17 Αίθουσες Διδασκαλίας, Αναγνωστήριο, 15 Ερευνητικά Εργαστήρια, 44 Γραφεία Προσωπικού, Αμφιθέατρα 105 και 250 θέσεων, βοηθητικούς χώρους, κοινόχρηστους χώρους και υπόγειο πάρκινγκ.
Η κατασκευή των δύο νέων κτιρίων και η μετακίνηση των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών σε αυτά θα επιτρέψει δε, να παραδοθούν οι χώροι που χρησιμοποιούν σήμερα (συνολικής έκτασης περίπου 7.000 τ.μ.) στα Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών τα οποία θα αυξήσουν με αυτό τον τρόπο σημαντικά την επιφάνεια που χρησιμοποιούν και θα αντιμετωπίσουν το δικό τους κτιριακό πρόβλημα. Με την ανακατανομή των υφιστάμενων χώρων, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων θα παραλάβει και το σημερινό κτίριο των Μηχανολόγων και θα αυξήσει τους χώρους του κατά 4.000 τ.μ., ενώ το Τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών μαζί με το νέο κτίριο που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους επί της οδού Σέκερη (4.000 τ.μ.), θα αποκτήσει και το σημερινό κτίριο των Πολιτικών Μηχανικών (3.500 τ.μ.) και θα ενισχύσει σημαντικά τις υποδομές του.